Hirdetés

Felzabáltuk Indiát! – A Veres Pálné utca legújabb gyöngyszemében ebédeltünk

Almás-juharszirupos BBQ csirkeszárnyak

Ezzel a fűszerkeverékkel egy BBQ szószt főzni gyerekjáték

Narancsos kacsás pirított tészta

Abszolút megállja a helyét a karácsonyi asztalon.
Hirdetés

Felzabáltuk Indiát! – A Veres Pálné utca legújabb gyöngyszemében ebédeltünk

Hirdetés
Bár működik pár jó indiai a városban, még mindig méltatlanul mellőzöttnek érzem az indiai konyhát a magyarok körében. Bár ennek valószínűleg köze van ahhoz, hogy kevés az igazán jó hely. Ezen az arányon kíván javítani a tavaly nyílt Indian Palate, ahol sosem unhatsz rá az étlapra.
Hirdetés

A tulajdonos, Navneet és férje pár éve érkezett Budapestre azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az Indian Palate-ot európai étteremlánccá bővítsék. A szakma nem ismeretlen számukra, Új-Delhiben több sikeres éttermet is üzemeltetnek. A bővülés első állomásának azért is gondolták jó választásnak Budapestet, mert már régóta közkedvelt turistacélpont, és hozzájuk hasonló indiai még nincs a városban. 

Ez alatt azt értem, hogy az ételeik 100%-ban tradicionális receptek alapján készülnek, semmit nem szabtak magyar szájízre. A menüt úgy állították össze, hogy az olyan jól ismert fogások mellett, mint a vajas csirke vagy a tikka masala, rengeteg az olyan fogás, ami csak és kizárólag náluk kapható. A minőséget egy olyan executive chef garantálja, aki nemcsak maga is indiai, de a világ minden táján dolgozott már 5 és 7 csillagos éttermekben egyaránt. A csapata minden tagja maga is a távol-keleti kontinens szülötte, a hozzávalókat is javarészt onnan importálják. Ami még egy hatalmas plusz szerintem velük kapcsolatban, hogy szombatonként autentikus élőzene kíséri a vacsorát. Ha pedig egy kis privát szférára vágytok, egy 25 fős különteremben lehet mindenfélét ünnepelni. 

Kóstolómenü

Ami nekem különösen szimpatikus volt, hogy azok kedvéért, akik bátortalanabbul választanak, netán megijednek a rengeteg ismeretlen étel hallatán, készítettek egy szabadon összeállítható kóstolómenüt. Ez egyrészt remek lehetőség arra, hogy különösebb kockázat vállalása nélkül egyszerre több dolgot is megkóstolj, éhen biztosan nem maradsz. Ez kisebb adagban tartalmaz egyféle előételt, kétféle főételt, egyféle köretet, kenyeret, kísérőt, desszertet és még egy italt is. Mindezt pedig igen barátságos, 7000 Ft-os áron teszik eléd, szóval ha legközelebb jövök, én biztosan egy ilyet kérek, most viszont Navneet-ra bíztam magam a választást illetően.  

Indian Palate
Kóstolómenü

Kurkure Cheesy Mushroom

Az előételek között nagy kedvenc ez a rántott gomba jellegű fogás, habár nem is állhatna távolabb az általunk ultimate vega opcióként feltüntetett gombáktól. A kettő közötti legfőbb különbség, hogy velünk ellentétben nem zsemlemorzsába, hanem egy cérnametélthez hasonló sztoriba forgatják, és abban sütik ki. A belsejében többféle sajt is keveredik, de most is a fűszerezés az, ami igazán izgalmas. Az olvasztott sajthoz adnak garam masalát, édes paprikát és ami a lényeg, kurkumát, ami hatalmasat csavar az egészen. Semmi ehhez hasonlót nem kóstoltam még korábban, de nagyon tetszett az összhatás. Aki ahelyett, hogy fejest ugrik egy új konyhába, jobban szeret óvatosan tesztelgetni, annak nagyon ajánlom! (2800 Ft) 

Kurkure Cheesy Mushroom

Fish Malabari Curry 

Most pedig következzék az ABSZOLÚT kedvencem. Ha indiai konyha, akkor természetesen nem lehet elmenni a curry mellett, mert gyakorlatilag az nekik olyan alapvetés, mint nekünk a pörkölt. Készítik csirkével, borjúval, zöldséggel és persze ennél az ételnél is annyi verzió létezik, ahány család. Az Indian Palate-ban csirkés és halas kapható, és mivel utóbbival ritkábban találkozni, így inkább ezt választottam. A hal maga tőkehalfilé, amit elenyésző mennyiségű fűszer hozzáadásával készítenek el, hiszen a mártásban extrán sok van. Ez szinte minden esetben kókusztejalapú, amihez aztán hozzáteszik a szükséges fűszereket. Esetünkben lestyánt, mustármagot, tamarindot, chilit és még ezer mást, amitől viszont brutálisan krémes lesz a végeredmény, az a kokum vaj. Ez egy elég tömör növényi vaj, amit gyakran használnak különböző kozmetikumokba, eredetét tekintve pedig egy koktélparadicsomhoz hasonló növényből nyert zsiradék. A mártásnak ezáltal nemcsak az állaga, de az íze is egészen selymes és lágy, miközben mégis nagyon intenzív a fűszerektől. Ez tipikusan egy olyan dolog, ami miatt az indiai konyhát nagyon kedvelem. Annyira jól tudnak balanszírozni a pikáns, édes, savanyú, csípős határon, ahogy senki más. Ha nálatok sem a karácsonyban merül ki a halfogyasztás, ezt a fogást feltétlenül próbáljátok ki! (4000 Ft) 

fish malabary curry
Fish Malabari Curry

Köretek és csipegetnivalók

Bizonyára nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy az indiai étkezés alapvetően egy megosztott dolog, mintsem hogy mindenki a saját tányérja ura és parancsolója. Ezért hát rengetegféle köret, kenyér, mártogatós és apró falat közül válogathatunk az étlapról. Én kértem egy fokhagymás naant (1000 Ft), mert anélkül innen nem lehet eljönni, basmati rizst (1200 Ft), egy háromféle szószból álló mártogatóst (1800 Ft), és egy úgynevezett malabari parathát (1200 Ft). Ezzel korábban még sehol nem találkoztam, pedig írtam is már nektek jó indiairól korábban. Ez egy sok rétegből álló lepénykenyér, ami engem távolról ugyan, de a croissant tésztájára emlékeztetett. Nagyon foszlós és puha, ebből adódóan tökéletes arra, hogy mártogassunk vele, hiszen könnyedén magába tudja szívni a szaftokat és szószokat. A háromféle dipből (mentás, paprikás és szezámos) nekem most is a mentás ízlett a legjobban. Talán furcsának tűnhet sós ételekhez “mentolos” dolgot enni, de higgyétek el, hogy zseni! Remekül kiemel olyan ízeket, fűszereket, amiket korábban esetleg kevésbé éreztetek, szóval kísérletezzetek vele bátran! 

Zaffrani Phirni 

Tegye fel a kezét, aki találkozott már sáfránnyal készült desszerttel! Akkor jó, mert én sem. Nem is volt hát kérdés, hogy most kipróbáljam. Indiában ez egy nagyon hagyományosnak mondható desszert, ami itt kis cserépedényben készül, rengeteg pisztáciával a tetején. Az alapja kicsit olyan, mint a tejberizs, viszont miután megfőtt a rizs, ezt blenderrel lezúzzák, tehát valamelyest sűrűbb lesz a végeredmény. Kerül még bele némi rózsabors is, ami szintén egy új élmény volt desszert fronton, de jól működtek együtt a sárfánnyal, ami csak nagyon finoman üti fel a fejét, szóval nem kell megijedni! 😀 Hidegen tálalják, ami szintén meglepett, mert valamiért azt gondoltam, hogy meleg lesz. Elmondhatjuk tehát, hogy ez egy minden tekintetben rendkívüli desszert, amit mindenképp vegyetek fel a városban kipróbálásra váró ételek listájára! (1800 Ft) 

zaffrani phirni
Zaffrani Phirni

Az Indian Palate a gasztro hedonisták kimeríthetetlen kincsesbányája, ezt bizton állíthatom. Rengeteg izgalmas fogás, sosem tapasztalt fűszerezés, és sok-sok olyan étel vár itt rátok, aminek egyhamar nem értek a végére. Nincs mese tehát, itt törzsvendégnek kell lenni! 

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 3-5.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?