Az olaszok fura étkezési szokásai
De nemcsak a sorrend más, hanem a napközbeni felosztásuk is. Míg reggelire általában valami édes péksüteményt kapnak csak be a kávé mellé, addig a vacsorát – annak ellenére, hogy viszonylag későn fognak hozzá — igazán komolyan veszik, nagy társasággal, hosszasan falatoznak. A köztes időben pedig ne csodálkozzunk, ha még mindig akadnak olyan helyek az országban, ahol az esti nyitásig, a szieszta miatt akár éhen is halhatunk. A nagyobb étkezésekkor inkább többféle fogást rendelnek, amit végigenni embert próbáló feladat lenne, így gyakran megosztják egymással a különféle ételeket. Beülni egy étterembe és egy-egy pizzát rendelni nem igazán szokásuk, és lássuk be, teljesen igazuk van, közös tányérból falatozás közben, még akkor sem lehet összekapni, ha az átlagosnál kissé hangosabbak vagyunk.
A kezdésként érkező sokféle, apró falatka az étkezés fontos részét képezi, ami valljuk be, a mediterrán régióban nem nagy újdonság. Viszont maga a műfaj, a rengeteg illattal és ízzel, annyira imádnivaló, hogy itt is az egyik legizgalmasabb része az egész étkezésnek. Van itt minden: ezernyi tengeri finomság, húsok, sajtok, és olyan mesés zöldséges ételek, mint a rakott padlizsán, azaz parmigiana, vagy a rántott cukkinivirág. Ha szerepel a menün, érdemes kipróbálni az adott étterem saját válogatását, a „mista della casa”-t.
Primi
A laza kezdés után jöhet a szénhidrát, persze nem is akármilyen formában, hiszen ebben igazán erősek az olaszok. Lehet az egy tartalmas leves, polenta, rizottó, tészta, vagy akár gnocchi. Mindezek persze számtalan verzióban, régiónként eltérő kínálattal; nem ér tehát meglepődni, ha nem mindenhol találsz bolognai ragut, vagy nem spagettin fog érkezni.
Secondi
Ha eddig nem győződtél meg arról, hogy az olaszok mennyire tudnak élni (ami amúgy lehetetlen), akkor itt találod az igazi nagyágyúkat. Imádnivalóak a marhából és borjúból készült ételeik, de ne csodálkozz, ha olyan belsőségeket is találsz, mint a pacal, a borjúmirigy vagy nyelv. Ha tenger közelében vagyunk, pedig nem hagyhatjuk ki az olyan halas fogásokat sem, mint a friss tonhal, kardhal vagy a kagylók.
Controni
Gyakorlatilag azok az ételek, amelyeket mi köretnek hívunk, legyen az akár saláta, grillezett zöldségek (tészta viszont semmiképp sem).
Dolci
Olyan ikonikus darabokat fogunk az étlap ezen részen találni, mint a tiramisu, a panna cotta, vagy épp a rum baba. Természetesen akarnak bőséggel fagylaltok, sőt, időnként itthon viszonylag ismeretlen jeges csodák, mint a cassata, amely inkább egyfajta torta, vagy az olaszok parféja, a semifreddo. Bármit is választunk, szinte biztos, hogy nem fogunk csalódni, mindössze egyetlen – nem is olyan könnyű – feladatunk van: maradjon hely ennek a fogásnak is.
Kiemelt kép: forrás