Felzabáltuk Kínát! 2. rész: ilyen egy sanghaji retró étterem
Sanghaj Kína egyik legnagyobb iparvárosa, és igazi kettősség jellemzi, zsúfolt utcák, egymás sarkát taposó felhőkarcolók, európai hangulatú fényes sétálóutcák – melyek persze nem európai jellegűek, tekintve, hogy amelyik épület nálunk Pesten, a Váci utcában magasnak számít, az ott labdába se rúgna –, majd egy sarokra a fényűzéstől omladozó alacsony épületek, az utcákat keresztül-kasul szövő kábelek és hangulatos, pár négyzetméteres büfék.
Sanghajba Pekingből úgynevezett Bullet Trainnel utaztunk, ez hasonlóan a szupergyors japán mágnesvasúthoz, ha nem is szempillantás alatt, de mindössze 4 és fél órás menetidővel gyűrt maga alá 1300 km-t. Sanghajba érkezve első utunk egy japán étterembe vezetett.
Kínában japán kaját enni
Nem, nem felejtettük el, hogy Kínában vagyunk, viszont jellemző Sanghajra, hogy multikulturálisan színes, és minden nemzetiség kitűnő helyekkel képviselteti magát. A japán étteremben kedvencünk az okra, más néven hölgyujj volt. Ez egy ízre a zöldbabhoz hasonlító, de annál roppanósabb paprika formájú afrikai zöldség, amit előszeretettel grilleznek Ázsiában. A japán étteremben még találkoztunk egy szinte fehér színű disznócsontlevessel, ami olyan fehér, hogy először azt hittük, tejszínnel készítik, aztán persze kiderült, mi a titok. Lajos és Zé még elropogatott egy-két csirkebőrt és porcnyársat, valamint kóstoltunk egy zöld teában áztatott rizst is. Repkedtek az olyan szavak, mint mirin, umami, dashi, úgyhogy kösd fel a gatyádat, barátom, mert lehet, hogy szótárral kell a videót nézned!
Ping He Wu (Nanjing út U479 branch) 平成屋(南京东路U479店) – 7. emelet, 479 East Nanjing Road
Minden batyu igazi ízrobbanás!
Ezek után félelmet nem ismerve nyomakodtunk be egy aprócska étterembe, ami a gőzölt batyuiról híres. Érdemes tudni a kínaiakról, hogy szeretnek pontosan enni, szóval ha nálatok is mindig szentírás volt, hogy az ebédnek délben az asztalon kell lennie, akkor ti máris hasonlítotok egy kínai családhoz. Az étteremben olyan batyukat próbálhattunk ki, amelyek levessel és darált hússal voltak megtöltve. Amint beharaptunk egy ilyet, a szánkban ízrobbanásként terült szét egy nagy kanál leves és egy finom hús- vagy rákgombóc. Ezt zárták magukba a leheletvékony tésztabatyuk. És hogy vajon Lajosnak sikerült-e pálcikával enni ezeket a batyukat, úgy, hogy ne csorogjon szerteszét a bennük lévő leves, azt a videóból megtudod, ahogy azt is, hogyan lehet injekciós tű nélkül megtölteni egy batyut folyékony levessel!
Lai lai Xiaolong 莱莱小笼·乔艾 – Shanghai No. 506 Tianjin Road
Két szuper reggelit is kóstoltunk
Másnap reggel újból belevetettük magunkat a felzabálásba. Első utunk egy olyan helyre vezetett, ahol mindössze kétféle ételt lehetett venni, ropogós sült marhahúsos baót és Huainan marhahúslevest (ez egy pho-szerű leves). Ez Kínában klasszikus reggelinek számít, hiába volt 35 fok, a forró leves és a ropogós töltött batyu igazán jó napindító volt. Ahogy az a medvehagymázó is, ahol a legtöbb ételbe kínai medvehagymát tesznek. A helyet anya és lánya üzemeltetik, akik annyira megkedveltek minket, hogy mindenki fotózkodott mindenkivel, illetve a vendégeik voltunk erre a második reggelinkre. Igaz, hogy itt ingyen ehettünk, de ha kíváncsi vagy, melyik étel mennyibe kerül Kínában, a videóból megtudhatod.
- reggeli:
香酥牛肉煎包·淮南牛肉汤(广东路店) Shengjian Bao és üvegtésztaleves – Shanghai, No. 577 Guangdong Road
- reggeli:
Shanghai, No. 577 Guangdong Road
A dél-koreai konyha sem maradhatott ki Sanghajban
Megnéztük még a világ második legmagasabb épületét, a Sanghai Towert, azután pedig egy koreai étterembe látogattunk el, ahol minden asztal közepén egy kis grill van kialakítva. Az asztalt szempillantás alatt betöltötték a különféle saláták, szószok, húsok, gombák, a személyzet segítségével pedig isteni húsok készültek el az asztal közepén. Irtó érdekes volt látni, hogyan lehet úgy grillezni zárt térben, hogy ne kapcsoljon be a füstjelző, valamint azt is megtudtuk, minek kell a húsok sütéséhez olló.
Qing He Gu (Pudong branch) 青鹤谷(浦东店) koreai grillkaják – 4. emelet, Guang nian Plaza, 588 Zhangyang Road
Sanghaji retró étteremben is jártunk
Sanghaj utcáin sétálva még elropogtattunk egy kis szárított húst, ami igazi street foodnak számít Kínában, egyébként úgy képzeljétek el, mintha idehaza minden utcasarkon vastagra szelt szalámit árulnának, csak fogod, viszed, eszed.
BEE CHENG HIANG (Hongyi Plaza branch) – 美珍香(宏伊广场店) szárított marhahús – No. 299 Nanjing East Road
Estére megfáradva és a street food vonalat magunk mögött hagyva egy autentikus, régimódi sanghaji étteremben ettünk, ami bár a hotelünk földszintjén volt, mégis híresnek számít a városban. Az itteni ételek kevéssé voltak felcicomázva, így Lajosnak meg is volt a véleménye róluk, és bár nem mindegyik fogás nyerte el a tetszésünket, érdekes volt ilyen éttermet is látni.
Seven heavens retro Shanghai étterem 七重天老上海餐厅 – 7. emelet, Seventh Heaven Hotel, 627 East Nanjing Road
Ha kíváncsiak vagytok, hogyan folytatódtak a csapat kalandjai Kínában, és milyen különlegességeket zabáltak fel Szucsouban, akkor kövessétek a Street Kitchent, mert hamarosan érkezik a Felzabáltuk Kínát! 3. része!
Ha tetszett a Felzabáltuk Kínát! 2. rész – Sanghaj cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!