Fókuszban a zöld
A vörös káposzta, brokkoli, paradicsom, vagy a répa mind-mind színpompás alapanyagok, és ennek köszönhetően elsőrangú fitonutriens források. Az összefoglaló név számos, növényekben előforduló vegyületet takar, melyek más és más tulajdonságokkal és az emberi szervezetre gyakorolt hatással rendelkeznek. Legismertebb képviselői például a karotinoidok, melyektől narancs és vöröses vagy éppen zöld színt kapnak a növények, és a flavonoidok, melyek a kék, vagy akár a sárga színekről gondoskodnak. Emberi szervezetre gyakorolt hatásuk változatos, antioxidánsként működnek, lassítják az öregedést és egy sor olyan betegség előzhető meg velük, mint a gyulladásos vagy daganatos elváltozások. Érdemes tehát naponta ötször friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, lehetőleg minél változatosabb módon.
Avokádó
Ez a gyümölcs – mert hivatalosan ide soroljuk – igazi szupernövény. Nagy mennyiségben található benne zsír, de aggodalomra semmi ok, mivel jelentős részük telítetlen, így még a koleszterinszint csökkentésében is segít. Mint mindent, persze túlzásba vinni ezt sem szabad, már csak környezetvédelmi okok miatt sem. A belőle készült guacamole az egyik legfinomabb dolog, amit reggelire vagy vacsorára tálalhatunk, talán ezt senkinek nem kell bemutatni, azonban Marokkóban volt szerencsém belefutni az édes turmixként elkészített változatába, ami szintén elképesztően finom. Fontos, hogy vásárláskor tapogassuk meg kicsit, akkor érett, ha kissé puha.
Spenót
Bár a gyerekek körében nem túl népszerű, érdemes hallgatni Popeye-re, hiszen az egyik legtöbb vitamint és ásványi anyagot tartalmazó salátaféle. Ha főzve kerül a tányérra, célszerű minél rövidebb ideig hőkezelni, annak érdekében, hogy tápanyagtartalmából minél többet megtartson. Egy sor húsmentes fogást fel lehet dobni vele, a friss sajtokhoz, túróhoz, juhtúróhoz különösen illik, főleg egy kevés fokhagyma és szerecsendió társaságában. Természetesen nyersen is ehetjük, a bébispenót tökéletes saláta alap – ez a változat különösen alkalmas e célra alacsonyabb oxálsav tartalma miatt.
Spárga
Mivel a szezonja fájdalmasan rövid, így ilyenkor tavasszal nálam egy rövidke ideig minden a spárgáról szól, bár tény, hogy én még így is messze vagyok a híres séftől, Dan Barbertől, akinek legendássá vált az az étlapja, melynek minden fogásába belecsempészte a növényt. A fogyasztása egyébként a bikiniszezon előtt különösen javasolt, annyira kevés kalóriát tartalmaz, hogy annyit ehetünk belőle, amennyi csak jól esik. Könnyen elkerülhetjük, hogy fás spárgát vásároljunk, ha a körmünkkel kissé benyomjuk a szárát, ha roppan, akkor bátran tegyük a kosarunkba!
Borsó
Telis-tele van hasznos tápanyaggal, olcsó és mivel a fagyasztott verzió is teljesen vállalható minőségű, így egész évben könnyű hozzájutni. Kiváló magnéziumforrás, és mivel kellemesen édeskés, így nyersen akár egészséges nassolnivaló is lehet belőle. Nem feltétlenül kell megragadni a főzelék és rizibizi vonalon, ennél sokkal több izgalmat tartogathat ez az egyszerű alapanyag. A menta és zöldborsó frigye az égben köttetett, de jól illik hozzá a gyömbér, a kókusztej vagy a ricotta is. Készülhet belőle krémleves, borsópüré, de akár mártogatós kence is, ez utóbbihoz akár nyersen is az aprítóba kerülhet.
Kivi
Bővelkedik a vitaminokban és ásványi anyagokban, ám mind közül kiemelkedő a C-vitamin és kálium tartalma. Rengeteg rostot tartalmaz és kalóriatartalma is alacsony, így főleg télen, amikor igazán szezonja van itthon, már napi egy-két darab elfogyasztásával is sokat tehetünk immunrendszerünk karbantartásáért.