Hirdetés

Egyedülálló melegétel-automatákkal rukkol elő országszerte a Fruccola

Hirdetés

Egyedülálló melegétel-automatákkal rukkol elő országszerte a Fruccola

Hirdetés
Egyfajta automatizált éttermet, azaz melegétel-automatákat állít fel a Fruccola hamarosan több helyen is. A Fruccola Bird névre keresztelt automatákat minden reggel feltöltik majd friss ételekkel. Az automaták elsősorban irodaházakban, sportcentrumokban és kórházakban kerülnek beüzemelésre.
Hirdetés

Mint a Fruccola étterem tulajdonosai, Saás Petra és Tausz Péter elmondták, szinte minden hónapban kapnak megkeresést azzal kapcsolatban, hogy miért nem nyitnak új helyet valamelyik irodaházban, vagy esetleg vidéken. Úgy érzik, nagy az igény az egészséges, minőségi ételekre. Úgy gondolták azonban, hogy egy újabb étteremre nem tudnának teljes mértékben odafigyelni. A vendéglátásban nagyon fontos a személyes jelenlét, ezért vetették el mindig a terjeszkedést, vagy a franchise rendszert. Helyette azt találták ki, hogy inkább automatizált „mozgóbüféket” nyitnak, így sokkal több ember számára lesz majd elérhető a Fruccola minőség. 

Saás Petra és Tausz Péter a Fruccola tulajdonosai. Fotó: Mudra László

Sehol sincs ilyen

Ilyen típusú automatákra azonban nem nagyon van példa, ezért az elmúlt években nagyon sokat dolgoztak rajta. Az ötlet már a koronavírus-járvány előtt megszületett, és a jelenlegi helyzet még nagyobb aktualitást adott neki, hiszen egy ilyen automatából érintésmentesen lehet ebédhez jutni. Petra elmondta, ők a Covidtól teljesen függetlenül kezdtek el olyan megoldásban gondolkodni, ami akkor is friss, gusztusos ebéddel tud szolgálni az irodai dolgozók számára, ha nincs az irodaházban menza, vagy éppen mást ennének, nem az unalomig ismert, szokásos fogásokat. Mivel a Fruccola Bird automatákból mintegy 24 másodperc alatt ételhez lehet jutni, így a rendelésnél is sokkal jobb megoldás. 

Így néznek majd ki a színes automaták, melyekből jelenleg egy már működik.

Mintha a séf tálalná

A koncepció másik fontos eleme az volt, hogy úgy kerüljön ki az étel az automatából, ahogy azt maga a séf tálalná. Frissen és gusztusosan. Ebben segítségükre volt több séf és élelmiszertechnikus is, akikkel egy külön termelői üzemet is létrehoztak.Közösen kísérletezték ki, melyek azok az ételek, amelyeket szépen lehet tálalni, ugyanakkor jól csomagolhatók és melegíthetők.

A Fruccola Bird egyik erőssége a szép tálalás

Ehhez persze előbb ki kellett fejleszteni egy olyan csomagolást, amiben szép marad az étel, ugyanakkor könnyen melegíthető is. Ez jelenleg egy olyan műanyag csomagolás, amit rögtön lehet is betenni a mikróba. A meleg hatására az ételt borító fólia kissé megemelkedik, így az ebéd tulajdonképpen a saját gőzében melegszik fel, mindenhol egyenletesen. Az én tetsztjeim szerint a kísérlet remekül sikerült. És bár eleinte kissé úgy néz ki, mint egy űrkaja, és számomra furcsa volt berakni műanyagot a mikróba, végül elégedett voltam az eredménnyel. Petra elmondta, hogy már dolgoznak egy komposztálható változaton is, de egyelőre ezzel még kísérleteznek. 

Egészséges ételek otthonra is

Az elérhető főételek igen változatosak, és mint azt a Fruccolánál már megszokhattuk, mindig találtok fantáziadús vegán opciókat is. Ezeknek az ára is kedvező: például a sütőtökös rizottó szelídgesztenyével és padlizsánnal 1270 Ft, a currys burgonyafőzelék sült karfiollal pedig csak 980 Ft. A húsos ételek persze kiadósabbak: a tandoori csirkecomb basmati rizzsel 1890 Ft, a tonhalsteak tepsis sült burgonyával, vagy éppen a kedvencemmé avanzsált udon tészta garnélával 2290 Ft.

Otthonra is rendelhető. Fotó: Kalas Györgyi

Az abszolút kedvenceim azonban a saláták lettek. Ezeknek ráadásul a csomagolása is csinosra sikerült: a befőttes üvegeket vissza is váltják és újrahasznosítják. A salátákról csak felsőfokban tudok beszélni, igazán különleges az összetételük és a fűszerezésük, az átlátszó üvegben pedig a színek magukért beszélnek. Ezek közül a tabouleh és a sütőtökös vöröslencse-saláta lett a kedvencem (1380, illetve 1290 Ft). És ne hagyjátok ki a leveseket sem, például kókusztejes tom yum levest, vagy éppen málnás kókuszos tápiókalevest. 

Az étel szállítás és melegítés után is szép marad. Fotó: Kalas Györgyi

Jelenleg még csak egyetlen automata működik tesztüzemmódban. Az ételeket azonban bárki kipróbálhatja már most is! Egy saját fejlesztésű applikáción keresztül minden ételt otthonra is rendelhettek. Sőt, mivel az ételek többsége a különleges technológiának köszönhetően napokig eláll, akár öt napra is tudtok házhozszállítást kérni, ami jóval környezetbarátabb megoldás. 

A saláták nagy kedvenceim. Fotó: Kalas Györgyi

Friss alapanyagok magyar termelőktől

Ha elkezd visszatérni az élet az irodaházakba (ami Petráék szerint szeptemberre várható), akkor pedig az automaták is kihelyezésre kerülnek. Az automaták gyors, megbízható és nem utolsó sorban fenntartható étkezést biztosítanak az irodaházakban és a sportközpontokban a nap 24 órájában. Sőt, a Fruccola nagy terve, hogy lehetőség szerint kórházakba is kitelepítik majd az automatákat. Amik az ételeket melegen és hidegen tartják, illetve rázódásmentesen kiszolgálják.

Széles a vegán kínálat is.

A Fruccola Bird koncepcióban érvényesülnek a Fruccola éttermekben megszokott alapelvek: az ételek mindig friss zöldségekből készülnek, amiket, ha csak lehet, közvetlenül a termelőtől szereznek be. Az automatákkal az egyik céljük éppen az, hogykizárólag magyar kistermelőktől szerezhessék be az alapanyagot. Mint a tulajdonosok mondják, jelenleg ez a cél inspirálja őket a legjobban. 

„Ez a fejlesztés számunkra is egy előremenekülés. Nagyon nehéz volt ez az időszak, a háromból egy üzletünket a Kristóf téren végleg be kellett zárnunk, ami fájdalmas volt. Az Arany János utcai és a budai üzletünk mindig is inkább magyar vendégkörrel működött. Ezek szerencsére túl fogják élni a válságot, bár mi is örülnék, ha minél hamarabb meg lehetne nyitni a teraszt.”

A zöldségeket kistermelőktől szerzik be.

Kis Fruccola-történet

Az első Fruccolát Saás Petra nyitotta 2007-ben, még egyedül. Mivel a szüleinek volt már étterme, így tudta, mit jelent vendéglátóhelyet működtetni. Saás Petra öt éven keresztül mindennap ott állt az Arany János utcában a pult mögött, és itt ismerte meg férjét, Tausz Pétert is. Az Arany János utcai Fruccolában volt ugyanis törzsvendég Tausz Péter is, a következő Fruccolát a Kristóf téren pedig már együtt nyitották. Két évig éltek Berlinben, ahonnan azért költöztek haza, hogy megnyissák harmadik éttermüket is, Budán, a MOM Parknál. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?