A Kazimír nem akar mindenáron újítani és radikálisan trendi lenni, sőt, ahogy belépek, érzem a régi kultúrkocsmák hangulatát és illatát. Szinte látom magam előtt azokat a régi időket, amikor az ilyen helyeken még péntek esténként vágni lehetett a füstöt, miközben a háttérben szólt valami koncert. Nos, az élőzene és a jó kaják maradtak, a füst pedig szerencsére rég a múlté. De miért is kerülte el ezidáig a figyelmemet a Kazimír bisztró?
Lengyel, de inkább magyaros
Pedig a Kazimír nem új hely, 10 éve nyílt a Kazinczy utcában, de eddig még sosem jártam itt. Megmondom őszintén, a név alapján eddig azt hittem, hogy ez egy cseh kocsma. Mint kiderült, messze járok az igazságtól, a név ugyanis nem cseh, hanem Krakkó egyik városrésze után kapta a hely a Kazimír nevet. Az úgynevezett Kazimierz Krakkó történelmi zsidó negyede, ami az utóbbi időben egyben a város legtrendibb és legélénkebb városrésze is. A turisták és egyben a tulajdonosok nagy kedvence, erről kapta tehát a nevét a bisztró. Ami a nevével ellentétben nem lengyel, hanem magyaros ételeket kínál – bár nagyon sok cseh sör is van. Igazi közép-európai multikulti hely.
Az egyik legjobb gulyás a városban
Az étlapot áttanulmányozva a legütősebb magyar ételekre bukkantam. Olyanokra, amit egy turista egészen biztosan nagyon keres a városban, az itt élők viszont talán kevésbé fogyasztanak. És így ki is derült, miért is nem jártam még itt, pedig egy hétvégi ebédre tökéletes hely! Olyanokat kóstolhattok, mint pacalpörkölt, mangalicapörkölt, gulyásleves, kacsamell és malaccsülök. Talán azt a kérdést kapom meg legtöbbször ismerősöktől, hogy hova vigyenek hozzájuk érkező külföldieket, ha jó magyar kaját ennének nem aranyárban. Mostantól esküszöm, teljes nyugalommal fogom rávágni, hogy a Kazimírba.
A gulyásleves rögtön a kedvencem lett: sűrű, rengeteg hússal és ropogós zöldséggel – erre különösen érzékeny vagyok, utálom, ha a gulyásban vagy bablevesben szétfőzik a zöldséget, de itt nem volt ilyen probléma. Ráadásul a marhahús nemcsak puha volt, de apróra vágott is, pont ahogy én szeretem. A hozzá kínált kenyér lehetett volna talán kicsit puhább és jobb, de így is remek volt. Az ára verhetetlen (2890 Ft), és van belőle kis adag is.
A leves után is maradtam a magyaros vonalon, mert mindenképpen azt az irányt akartam tesztelni, de amúgy nagyon másféle nincs is. A menthetetlen lázadók egy ázsiai rizstésztát kérhetnek, ha végképp nem bírják a magyaros ízeket.
Ki szereti a pacalt? Én nem!
Következett hát a pacal. Mivel olyan ételről könnyű jót írni, amit szeretek, gondoltam megkóstolok egy olyat, amit amúgy nem kedvelek, és a pacal pont ilyen. Ráadásul ezt nevezhetjük a Kazimírben signature dish-nek is. Mindenki keresi a pacalt, és sokan rendelik is, de azért elég megosztónak számít. Mint a séf, Pintér Zoltán elmondta, családi recept szerint készíti ezt a meglehetősen – hogy úgy mondjam – felturbózott változatot.
A pacalpörköltöt ugyanis némi füstölt marhanyelvvel bolondítja meg, majd szalvétagombóccal kínálja, amire a biztonság kedvéért még egy kis velőt is pakol. A pirított szalvétagombóc tulajdonképpen pirítósként működik, erre kerül rá a bőséges velő, olyan tehát az egész, mint egy velős pirítós. Azt mondanám, minimum kétemberes étel, de ha egyedül fogyasztjátok, utána húzódjatok be egy sarokba napokig emészteni, mint egy kígyó. Amúgy annak ellenére, hogy én nem szeretem a pacalt, egészen bejött. (4590 Ft)
Át is tértem a mangalicapörköltre, nehogy húshiányom legyen. A pörkölt öklömnyi méretű galuskával érkezett – a vendégek állítólag így szeretik. Én magam a “ha már galuska, akkor legyen apró” nézetben hiszek, de cseppet sem rontott a pörkölt élvezeti értékén. (4590 Ft)
Van azért vega fogás is
A kedvetekért egy lightosabb vega kaját is megkóstoltam, a grillezett kecskesajtot, amit mézes-málnás kesudió-salátával kínálnak. Ez valami isteni fogás volt, a gulyásleves után ez lett a második kedvencem, nagyon ajánlom. És bár az előételek között szerepel, szerintem főételnek is ideális és kiadós. (3890 Ft)
Sajnos desszertre már nem maradt hely a hasamban, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne az étlapon édesség. Nagyon büszkék a koktélokra és a csapolt cseh sörökre, csakúgy mint a szombati élőzenére. Mire péntek délután végeztem a tesztevéssel, kezdett is megtelni a hely. Nem turistákkal, hanem főleg magyarokkal, akik egy jó gulyásért jöttek, vagy éppen azon vitatkoztak, melyikük szereti a pacalt.
Kazimír Bisztró – 1075 Budapest, Kazinczy utca 34.
- Ízek: 5
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 4
- Összpont: 4,75
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!