Hirdetés

Kelet-Európa legautentikusabb sushibárja egy budai pincehelyiségben rejtőzködik

Egyszerű csokitorta bolti piskótából

Pikk-pakk tudtok készíteni csokitorta

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló
Hirdetés

Kelet-Európa legautentikusabb sushibárja egy budai pincehelyiségben rejtőzködik

Hirdetés
Óbudán, a Kolosy Üzletház alagsorában található Sachi Okuyama étterme, az Okuyama no Sushi, amely immár 19 éve fogadja a világ legkülönbözőbb tájairól érkező vendégeit. Sokan Kelet-Európa legjobb japán éttermeként emlegetik a csupán 25 fő befogadására alkalmas, inkább autentikus japán büfére emlékeztető sushibárt
Hirdetés

Én személy szerint ezelőtt még sosem hallottam erről az étteremről, most is teljesen véletlenül bukkantam rá séta közben. Az interneten sincs sok megjelenés róla, amire valószínüleg Okuyama szerény és „rejtőzködő” természete ad magyarázatot. A híre leginkább szájhagyomány útján terjed, és néhány hashtaggel. 

Okuyama
A Kolosy Üzletház udvara

Az eleinte igencsak ridegnek tűnő Okuyama nem igazán beszél más nyelvet a japánon kívül, de így is megértettük egymást. Eleinte tartottam tőle, hogy kihozom a sodrából a komolynak tűnő sushimestert, mert folyton ott sündörögtem körülötte, miközben készítette az ételeket. Kitartó érdeklődésemmel végül szerencsére az ellenkezőjét értem el. Érezhetően értékelte kíváncsiságomat a mesterszakács, aki egy idő után nagy örömömre végre átváltott kedves, mosolygós, mesélős üzemmódba. Így derült ki az is, hogy 71 éves, de csak 30-nak érzi magát. 

Okuyama étterme
Sachi Okuyama és ajándékokkal teli asztala a bejáratnál

„Nekem, ajándék, mindenhol, Itália, német, Russia, Japan…” – mondja különböző nyelveken, miközben mutogat a bejárat melletti, ajándékokkal teli asztalra és az étterem falaira. Bizony, a sushimester messze földön híres kiváló minőségű fogásairól. Olyannyira, hogy visszatérő vendégei figyelmes ajándékokkal hálálják meg neki professzionális szinten elkészített ételeit, melyekhez a legjobb és legfrissebb alapanyagokat használja fel, és amelyeket egytől egyig ő maga készít.

Okuyama sushi
Sachi Okuyama birodalma

A falra kiakasztott nyomtatványokból kiderül, hogy Okuyama már 12 éves korában belekóstolt a sushikészítés rejtelmeibe a Japánban található Kabukicho városában. 41 éves korában kapott egy felkérést, hogy vegyen részt egy japán étterem nyitásában Bécsben. Abban az időben még nem igazán nyitottak az ázsiai konyha felé, ezért sajnos 5 év alatt sem lett nyereséges az üzlet.

Okuyama munkában
Lazacos shushi készül

Okuyama később meghívást kapott hazánkba, a Hilton Hotelben és a Fuji étteremben is kamatoztathatta szaktudását, míg végül 52 éves korában elérkezett az ideje a saját sushibár nyitásának. Az Okuyama no Sushi étterem a mai napig töretlen sikernek örvend. Egy régebbi felmérés szerint vendégeinek 70%-a magyar, 15%-a japán, a maradék 15% pedig szintén külföldi származású. 

Miso leves
Miso leves

Okuyama munkáját két végtelenül kedves pincérnő segítette látogatásunkkor, egy magyarul nem beszélő, japán és egy magyar hölgy. Izgalmasnak találtam ezt a kontrasztot a komor arckifejezésű Okuyama és a bájos pincérnők között. A különlegességekben gazdag étlapról első fogásként miso levest (600 Ft) választottunk. Meleg nyári nap volt, és a pincehelyiségben csak egy ventilátor mozgatta a levegőt, melyre a forró leves még rátett egy lapáttal, de semmiképp sem akartuk kihagyni ezt a finom fogást. Egy pohár borsos árú (1500 Ft/3 dl) Saroppóval (japán sör) gyorsan le is hűtöttük magunkat. 

sushi
Vegyes sushitál

Következő fogásként egy vegyes sushitálat (6500 Ft) rendeltünk, amelyen hat darab tonhalas sushi, egy kaviáros-avokádós sushi, valamint többféle különböző tengeri hallal és rákkal készült sashimi szerepelt. A tálon volt egy japán omlett, amire nagyon kíváncsi voltam, mert még furcsamód sosem kóstoltam. Nem igazán jött be, de ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy eléggé szkeptikus vagyok az olyan tojásételekkel kapcsolatban, amelyek már kihűltek. Mindenestre a többi ritka finom volt, és nagyon érződött, hogy friss és jó minőségű alapanyagokkal dolgozott a séf. A halakat egyébként a Budaörsi Halpiacról szerzi be, és ő maga dolgozza fel konyhájában.

Okuyama sushija
Makrélás és fehér kagylós sushi

Külön rendeltünk még egy makrélás (500 Ft) és egy fehér kagylós (1000 Ft) sushit, melyek meglepően vastag halszeletekkel érkeztek, nagyon ízletesek voltak, és csak úgy olvadtak a szánkban. A wasabi és a savanyított gyömbér is megér egy dicséretet, mivel nagyban különböznek a legtöbb étteremben megszokott sztenderd kínálattól. Emellé jött még egy Inari Sushinak (1400 Ft) keresztelt fogás, amely egy sushirizst takar tofubundában. Finom, édeskés íze volt, de ehhez azért nagyobb reményeket fűztem. Kóstoltunk egy szilvás szakét (800 Ft), aminek pazar illata és íze volt. 

tofu és rizs
Inari sushi
Összességében nagyon boldogan távoztunk. Nem egy olcsó hely ahhoz képest, hogy egy nagyon egyszerűen, kissé eklektikusan berendezett alagsorban ettünk. Az ételek minősége és Okuyama leplezett kedvessége azonban teljesen magával ragadott. Elvitelre és házhozszállításra is van lehetőség. Az asztalfoglalás javasolt. 

Okuyama no Sushi,  Kolosy tér 5-6., Kolosy Üzletház

Fotók: Bokor Brigitta

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?