A Wekerlén sokan úgy gondolják, hogy Koller bácsi volt a környék öreg cukrásza, hiszen ott figyel bekeretezett képe a falon. De neki nem volt köze a cukrászathoz, pusztán egy gyerekkori emlék megtestesülése. “Koller bácsi valójában kőműves volt, aki nem kedvelte a gyerekeket. De mivel volt egy nagy cseresznyefa a kertjében, a férjem és a barátai mindig bejártak hozzá cseresznyézni, amiből isteni piték sültek” – meséli a hely tulajdonosa, Balla Katalin a cukrászda névadójának a történetét.
Fotó: Mudra László
17 évvel ezelőtt még nem volt a környéken cukrászda, és Kata férjének, Sztojkov Andornak minden álma az volt, hogy legyen egy saját helye, ahol végre a sütéssel és a cukrászattal foglalkozhat. A Wekerlén élők már nagyon várták a nyitást, főleg, hogy az üzletben a tulajdonossal is mindig találkozhattak. Kata férje azonban sajnos tavaly meghalt, azóta ő viszi tovább az üzletet. Pedig eredeti szakmájától a cukrászat meglehetősen távol áll, műfordítóként dolgozik, francia irodalmat fordít magyarra. Most próbál mindkét oldalon helytállni. Mint mondja, a cukrászda alkalmazottai nagyon sokat segítettek neki, hogy a vendégek továbbra is a megszokott minőséget kapják, és férje halála után zökkenőmentesen haladjon tovább az üzlet.
Fotó: Mudra László
Bár a Koller bácsit sokan retrónak tartják, koránt sem kizárólag retró cukrászdáról van szó. A választék nagy része valóban hagyományos süteményekből áll, de mindig igyekeznek újhullámos recepteket is tesztelni és bevezetni. Kata azt mondja, a minőségből soha nem engednek, mindig valódi tejszínt és belga csokoládét használnak, saját barack- és szilvalekvárt főzetnek, valamint mindent itt helyben készítenek. A krémeshez is ők nyújtják a tésztát, és minden fagylalt helyben készül – ehhez is sokáig keresték a megfelelő alapanyag-beszállítókat.
Fotó: Mudra László
Az egyik legnépszerűbb süteményük a körtetorta, ami teljesen saját recept. Ez sem retró, de mivel a vendégek egyik kedvence, állandóan van a pultban. A tésztalapon vastag vaníliakrém, körte, és a tetején sűrű, belga csokoládékrém. Ez valóban a legszuperebb süti volt, amit Koller bácsinál kóstoltunk, és másoknak is nagyon ajánlom. Nem csak a cukrászda legjobb sütije, de minden fronton megállja a helyét.
Fotó: Mudra László
A hely másik specialitása a krémes, de nem a klasszikus, nálunk ismert krémesről van szó, hanem inkább egy mille feuille jellegű süteményről, aminek az “ezer rétege” közé tejszínes, vaníliás krém kerül. Aki a retró műfajt kedveli, annak elérhető a klasszikusabb krémes változat is csokis tetővel – ebben azonban ne keressük a házi vaníliakrémet. Nem véletlen az árkülönbség a két sütemény között. A házi krémes 420 Ft, a francia néven futó krémes pedig 250 Ft. A Koller bácsiban egyébként kellemes árakkal találkozunk, a legdrágább süti a már emlegetett, híres körtetorta, ami 490 Ft.
Fotó: Mudra László
Szintén saját fejlesztés a svájci csokitorta, és mint neve is mutatja, valódi, svájci csokiból készül. Ezek mellett rengeteg klasszikus süteményt találunk a pultban, mint piskótatekercs, zserbó, minyon, puncstorta, fatörzs-torta, Dobos-torta, gesztenyetorta. “Próbáljuk kielégíteni a nagyon hagyományos igényeket is, de azért mindig behozunk néhány újítást. Érdekes módon erre néhány évvel ezelőtt még alig volt igény, amit kipróbáltunk, azt szinte mind mi ettük meg. Most azért már bátrabban próbálgatnak a vendégek, így mi is több újdonsággal tudunk előrukkolni” – mondja Katalin, aki maga is rendszeresen jár más cukrászdákba felfedezni az újhullámos ízeket. A Wekerletelep amúgy is megér egy kirándulást, és ha már ott járunk, érdemes beülni a Koller bácsihoz egy sütire, vagy elnyalni náluk egy frissen készült fagyit.
Koller bácsi cukrászdája, Kós Károly tér 3.1192