A Varga Cukrászda eredeti névadója Nándori László nagybátyja volt, aki először egyedül vitte a cukrászdát, majd 1962-ben csatlakozott hozzá Nándori László édesanyja is. Sőt, ahogy a cukrászmester hangsúlyozza, tulajdonképpen ő maga is, hiszen 13 éves kora óta minden nyári szünetben ő adta ki a fagylaltot.
Vargából Nándori lett, és az is maradt
Nándori Lászlónak sokáig nem volt egyértelmű, hogy ő is cukrász lesz. Műszaki pályára készült, a nyári munkát azonban mindig itt töltötte a cukrászműhelyben, és egyre inkább világossá vált számára, hogy ez az a szakma, ami leginkább rabul ejti. 1988-ban vette át végleg a cukrászda vezetését, és azóta is minden napját itt tölti. Több, mint 65 éve működik tehát itt a Ráday utcában a cukrászda.
Ekkor a hely neve is megváltozott, Varga Cukrászdából Nándori lett, de mint a tulajdonos fogalmaz, hiába telt el azóta már több mint harminc év, még ma is nagyon sokan élnek a környéken, akik Varga Cukrászdának hívják. Nándori László szerint a névváltás egyben azt is jelentette, hogy ő személyesen felelősséget vállal a minőségért, és ennek a szempontnak azóta is mindig igyekszik megfelelni.
Sütemény = szeretet
„Számomra nagyon fontos ebben a szakmában, hogy örömet szerezzünk az embereknek. Mi a süteményekkel szeretetet közvetítünk, aki bejön hozzánk, vagy magának akar egy kis örömet szerezni a hétköznapokban, vagy valaki másnak. Éppen ezért a mi süteményeinkben nem lehet hiba” – fogalmaz Nándori László, hozzátéve, hogy azért persze mindenki követ el hibákat, de nagy energiákat mozgósítanak, hogy minél kevesebb legyen.
A Nándori kifejezett erősségének a klasszikus és sós sütemények számítanak, ez persze nem jelenti azt, hogy ne készítenének újhullámos sütiket is. Ma is kóstolhattok a Nándori Cukrászdában olyan süteményt, aminek eredeti receptje még a Varga Cukrászdából való. A tulajdonos azonban hozzáteszi, hogy ezeket is aktualizálták és az alapanyagok is sokat változtak – szerencsére előnyükre.
Nándori László azt mondja, számára fontos a magyar tradicionális sütemények és receptek megőrzése. Ez persze nem zárja ki az állandó fejlődést, hiszen a vendégek manapság már a könnyedebb, kevésbé édes süteményeket kedvelik. Nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a cukormentes kínálatra, háromszor nyertek Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.
A klasszikus sütik fellegvára
A tulajdonos szerint a cukrászat egy csodálatos játék, állandó kísérletezés az új süteményekkel és receptekkel. Szinte minden héten találnak ki új süteményt, amit maguk is kóstolnak. De persze vannak örök klasszikus sütemények, amit sosem tudnak kivenni a hűtőből, ilyen például a somlói galuska, de nagyon népszerű a Rákóczi-túrós, a zserbó, a flódni és a piték is. Nándori úr kedvence például a meggyes pite. Az évi kínálatban 250-300 sütemény szerepel, a napi kínálatban pedig nagyjából száz, ami szintén nagyon sok, a vendégek sokszor alig tudnak választani.
Teljesen saját fejlesztés, és évtizedek óta népszerű a Palermo szelet – tejszínes csokikrémmel készül –, sokan kifejezetten e miatt a süti miatt járnak a Nándoriba. Na és persze nem maradhat ki a felsorolásból a névadó Nándori szelet sem.
Az Esterházyra sem lehet panasz
Kóstoltunk Esterházy-szeletet, somlói galuskát, zserbót, flódnit, illetve az újhullámos sütik közül egy zelleres-fehércsokis alkotást. Legjobban nálam a flódni vizsgázott, aminek a tésztája hagyományos módon libazsírral és fehérborral készül. Talán egy leheletnyit lehetne karakteresebb, erősebb ízű, de nekem bejött, és a töltelék is jó minőségű. Tudom, hogy van, akinek egy flódni sosem lehet eléggé szaftos, nyilván nekik ez sem fog bejönni, de én nem vagyok akkora mákőrült, így nekem pont elég volt.
Az Esterházy nálam kitűnőre vizsgázott. Ez önmagában egy édes műfaj, és nem mindenki szereti a vajas-diós krémet, de aki rajongója ennek a sütinek (én!!), annak őszintén ajánlom. A Nándori Cukrászda újhullámos sütijeiből a legújabb, már őszi kollekcióba illeszkedő zelleres alkotást kóstoltam, nekem ez is bejött, de én amúgy is szeretem a zellert.
Kedvencünk, a pogácsa
Nem lehet szó nélkül elmenni a sós sütemények mellett, amikből óriási választék van, közel 30-féle sós aprósüteményt sütnek. Nem véletlenül, hiszen nagyon sok rendezvényt és céges partit is vállalnak, cukrászdájuk azonban tudatosan csak ez az egy van. Nándori László hangsúlyozta: szerinte a minőséget csak úgy tudja megőrizni, ha ő egész nap itt van. Számára elképzelhetetlen, hogy olyan helyen legyen kiírva a neve, ahol ő nincs ott. Éppen ezért, aki nándoris sütiket akar kóstolni, az kénytelen lesz befáradni a Ráday utcába.
A Nándorinak mára hatalmas törzsközönsége alakult ki, van, aki vidékről jár ide, de olyan is van, aki minden évben hazalátogat New Yorkból, és az első útja ide vezet. Nándori László szerint ők egy biztos pont szeretnének lenni az emberek életében, ahol mindig azt kapják, amit megszoktak.
Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 53.
Ha tetszett a Nándori cukrászda cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!