Hirdetés

IGAZI retró melegszendvicset kóstoltunk: megnéztük a Deák téri élményközpontot

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

IGAZI retró melegszendvicset kóstoltunk: megnéztük a Deák téri élményközpontot

Hirdetés
Ablak-zsiráf, Lada és Puskás Öcsi ereklyék… A Deák Ferenc tér mellett igazi időutazásban lehet része annak, aki ellátogat az Október 6. utcába.
Hirdetés

2021 augusztusában megnyílt Magyarországon az első Retro Élményközpont, ami nem kevesebbet vállalt, mint bemutatni a boldog békeidők (és kevésbé békeidők) hétköznapjait. A kiállítás az 1960-as évektől a ‘90-es évekig öleli fel a legautentikusabb “műtárgyakat”. Három szinten, mintegy 800 négyzetméteren semmi más nem jön szembe, csak retró, retró és retró.

Négy évtized három szinten a Retro Élményközpontban

A Retro Élményközpont 3 szintje a múlt 3 különböző szegmensét öleli fel: a földszinten a gyerekkortól indulunk. A kisdobosok 6, illetve 12 pontjának felidézése után a saját fotónkkal és névvel ellátott emléklapot is küldhetünk magunknak vagy “édes szüleinknek”. A paneleket idéző vitrinek ablakait kinyitva további kedves emlékek bukkannak fel.

A következő szint a korabeli hétköznapoké, ahol egy szuper retró nappalit és konyhát is találunk. Hihetetlen, hogy van, aki elrakta, és megtartotta a bontatlan, 40 éve lejárt pudingport vagy éppen egy kakaósdobozt! Szerencsére viszont így lehet egy kicsit nosztalgiázni, és “bezzeg az én időmben”-ezni. 😀

retro élményközpont
Kinek ismerős? (Fotó: Mudra László)

A nappaliban retró ruhákat próbálhatunk a technika segítségével, majd lifttel lemehetünk az űrbe. Farkas Bertalan és az Interkozmosz program ugyanis egy teljes külön szobát kapott. Van itt eredeti űrhajós szkafander, és néhány finom falat is, amit anno magukkal vittek a nagy utazásra. Egy folyosóval arrébb viszont visszatérünk a Földre, egész pontosan egy pesti utcára. Kirakatok, telefonfülkék, plakátok és egy hírhedt fekete Volga is helyet kapott.

 A sok izgalom után (amiknek amúgy a felét sem árultam még el), nyilvánvaló, hogy megéhezik az ember. Erre az esetre is van megoldás: irány a Retro Bisztró!

retro élményközpont
Színtiszta retró. (Fotó: Mudra László)

Retró melegszendvics és habos kávé

Az élményközpontba belépve egyébként egyből szembejön a büfé, a rikító színek és a korhű zene vonzza a figyelmet. A kínálatban nem az újhullámos vagy alternatív téma a meghatározó, ellenben találunk cigirágót és kakasos nyalókát! A bisztró a kiállítástól függetlenül is látogatható, a naponta változó menzás ebédmenüre például többen betérnek az utcáról és a környező irodaházakból is.

Az étlapon melegszendvics és lepény is szerepel, ez utóbbi glutén- és laktózmentesen is kérhető, nehogy ezen múljon bárki retró-feelingje. A sült debreceni mellett a zsíros deszka és a töpörtyűtál sem hiányzik!

Retro Élményközpont
Terülj-terülj asztalka, retró-módra! (Fotó: Mudra László)

Ilyen az IGAZI retró melegszendvics

Melegszendvicset gyártani bárki tud. A retróhoz azonban érdemes egy tanulmányi kirándulásra ellátogatni a Budapest Retro Élményközpontba! A paradicsomos alap helyett besamel mártást kennek a retró kiflire, majd jön a sok-sok trappista, és persze az elmaradhatatlan ketchup.

retro élményközpont
A legretróbb retró melegszendvics! (Fotó: Mudra László)

A bögrés sült debreceni nagyon praktikus, a pohár aljában van ugyanis a mustár. A kolbász maga picit pikánsabb, enyhén csípős ízvilág, de éppen ezért (is) jár mellé pékáru. Egy falat, és máris együtt dúdoljuk a rádióval a Neoton Família valamelyik slágerét.

A töpörtyűtál tálalása már önmagában is megér egy limbózást, ez a helyi tapas. A spanyol bárokat megszégyenítően finom falatok, aki szereti, ne hagyja ki!

retro élményközpont
A sült debrecenihez nem kell extra mustárt kérni. (Fotó: Mudra László)

A rózsaszín mignon

A sok retró nasi és édesség közül kétség sem férhetett hozzá, hogy a rózsaszín mignon lesz nálam a befutó. Egy falat után mondjuk cukorsokkot kaptam, így a következő, amire eszméltem, hogy egy mazsola akadt a fogaim közé. Bár tudom, hogy a rózsaszín a puncsnak köszönhető, így van létjogosultsága, mégis meglepett. 😀

retro élményközpont
Mignonválaszték (Fotó: Mudra László)

Múzeum helyett Retro Élményközpont

Nem véletlen, hogy a kiállítás az élményközpont nevet viseli, ugyanis interaktív időutazást kínál az egész családnak. Nincsenek teremőrök és ismertetők minden egyes tárgy mellett, a látogatók maguk fedezhetik fel a múltat. Ehhez ultramodern kijelzők és érintőpanelek vannak a segítségünkre, de “vezethetünk” Ladát vagy híradót is, miután dumcsiztunk egyet Kádárral telefonon.

A tulajdonos Horváth Ákos, aki egy külföldi kiállításon kapott ihletet az élményközpont kialakítására. A tipikus vitrines múzeum helyett viszont a hétköznapokat szerette volna bemutatni, amikre és ahogy a legtöbben emlékeznek. A kiállítás operatív irányításáért Kiss Andrea igazgató felel.

Az ötlet több mint 6 éve fogalmazódott meg a tulajdonosban, ezt 4 év gyűjtés követte: a tárgyak nagy része ugyanis magánszemélyektől származik. A témának köszönhetően a kiállítás folyamatosan nő, akár egy fekete lyuk. A résztvevőknek gyakran eszébe jut, hogy ők milyen apró kütyüt raktároztak el, és hogy jobb helye lenne rendezett körülmények közt, mint a padláson eldugva.

Interaktív időutazás térben és ételben

A Retro Élményközpont összességében egy szuper kis program, bár nem a gasztronómiai élmény az elsődleges. Ne farkaséhesen érkezzetek, hanem inkább ebéd után járjátok körbe a háromszintes nosztalgiakánaánt, és uzsira huppanjatok le a csíkos büfészékekre!

Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 4.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?