Hirdetés

Se nem bajai, se nem szegedi: ez a halászlé egyszerűen csak hagyományos és finom

Hirdetés

Se nem bajai, se nem szegedi: ez a halászlé egyszerűen csak hagyományos és finom

Hirdetés
Dunapart. Csak ennyi a címe a Rév Csárdának. A főútról lekanyarodva megyünk tovább a Duna felé, majd Érsekcsanádot is elhagyva egyszer csak a partra érünk. Itt található a csárda, ahol olyan halászlét főznek, hogy pusztán ezért is megéri elautózni ide.
Hirdetés

Az érsekcsanádi Rév Csárdát nem én fedeztem fel, régóta terjed a híre a gasztronómia szakértői és rajongói között. Aki egyszer járt itt, az állította, ilyen jó halászlevet még nem evett. Itt nem akarják eldönteni az évszázados bajai-szegedi vitát, pusztán friss, tradicionális halászlevet készítenek bográcsban, ahogy egykor a dunai halászok. Ehhez persze megszállottnak kell lenni, de a Rév Csárda esetében azt mondhatjuk: megéri befektetni a minőségbe. Sok vendég a fővárosból vagy éppen az ország másik végéből jár ide halászlevezni.

Tíz éve rotyog a halászlé a Rév Csárdában

Éppen tíz évvel ezelőtt vette meg a Duna partján álló éttermet Tinusz Gábor, bár eredetileg nem sok köze volt a vendéglátáshoz, mára azonban ez tölti ki az életét. Bátran mondhatjuk, hogy a csárda zarándokhellyé nőtte ki magát az elmúlt tíz évben, pedig nem könnyű egy éttermet sikeresen működtetni, főleg a Covid árnyékában. Mint a tulajdonos mondja, régen a halászoknak nem volt sok konyhafelszerelése, mindössze egy bogrács és egy tésztaszűrő. Ők is ebből indultak ki, amikor elkezdtek halászlevet főzni. Ami sokkal nehezebb, mint gondolnánk, hiszen a két legfontosabb alapanyagot, a halat és a pirospaprikát egyaránt nehéz beszerezni. 

rev csarda tepertő
A halászlén kívül más halas ételeket is lehet kóstolni a csárdában (Fotó: Erdőháti Áron)

Nagy fába vágták tehát a fejszéjüket, amikor erre válalkoztak. Szépen lassan azonban összeállt a tökéletes recept és metódus is. Ebben Kocsis Ferenc volt Gábor segítségére, akit nyugodtan nevezhetünk halfőző mesternek. Itt senki más nem főzhet halászlevet, csakis Ferenc. Gábor szerint addig lesz nyitva az étterem, amíg Feri hajlandó főzni, másra ugyanis nem bízná a halászlevet, ami télen-nyáron szabad tűz felett, bográcsban készül, és csak úgy lesz tökéletes, ha minden egyes részletre odafigyelnek…

Folytatás a Street Kitchen magazin legújabb, téli számában! A magazint megvásárolhatod az újságárusoknál, vagy beszerezheted ITT!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?