Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen a Semola Pastfood tulajdonosa és séfje is olasz, vagy legalábbis az egyik. Moreno Contin Padova környékéről, Észak-Olaszországból származik, és párja, Tüdős Klári révén került Magyarországra, akivel a vendéglátásban ismerkedtek meg. Mindketten a fine dining világában szocializálódtak, Moreno a Costes étteremben dolgozott, majd miután Klárit a Balaton magához szólította a Cselling Udvarház üzemeltetésére, úgy döntött, ő is költözik vele.
Azt mondja, a költözést nem bánta meg, a Balaton sokkal inkább a szívéhez nőtt, mint Budapest. Hét éve él Magyarországon és szeret itt lenni, ettől függetlenül hangsúlyozta, hogy nagyon büszke az olasz származására, és különösen büszke az olasz gasztronómiára, ami nagyon sokszínű, és aminek minél több rétegét szeretné a magyaroknak is megmutatni. Azért is akart tésztázót nyitni a Balatonnál, hogy megmutasson valamit ebből a sokszínűségből – így született meg tavaly nyáron a Semola Pastfood, ami azonnal a környék egyik kedvence lett. Én is rettenetesen hálás vagyok, hiszen míg szerencsére a jó minőségű olasz pizza már a Balaton partján is elérhető, addig tésztázóból nemhogy nincs sok, de nem is tudnék hirtelen másikat mondani. Sőt, ilyen hely Budapesten sem működik, vagy korántsem ilyen minőségben.
A legjobb tészta a Balatonnál
Pedig a koncepció tulajdonképpen nagyon egyszerű, és ez az, amihez az olaszok felsőfokon értenek. Hogy jó minőségű kaját állítsanak elő gyorsan, a lehető legkevesebb felhajtással. Senki a világon nem tudja őket leutánozni. Pedig ha belegondolunk, a tésztázó ötlete szinte adja magát, hiszen a tészta nemcsak az olaszoknak, de a magyaroknak is az egyik alap étele. A Semola Pastfood esetében is az egyszerűség a lényeg, a hely nem akar többnek látszani annál, mint ami: magas minőségű street food. Nagyon hangulatos, de azért mégiscsak egy kis büfé a sínek mellett, semmi fakszni, csak a szuper kaják, éppen ezért érezzük magunkat ilyen jól náluk.
A Semola Pastfoodban mindennap kizárólag tésztaételek készülnek, és mindig háromféle: egy vegetáriánus, egy húsos és egy halas. És nemcsak a szószt állítja elő Moreno, hanem az összes tésztát is frissen, helyben készítik. Az étel minden alapanyaga friss és minőségi – többnyire olasz, de persze amit jó minőségben be lehet szerezni a Balaton mellől, az onnan érkezik.
Az ezerféle tészta világa
A Semola Pastfoodnak szerintem egy kicsit ismeretterjesztő és felvilágosító szerepe is van itt a környéken, hiszen megmutatja a magyaroknak, hogy az olasz tészta mennyivel több, mint a spagetti meg a penne. Ezerféle tészta létezik, és Moreno nem fél ezeket felvonultatni, még akkor sem, ha közben a spagettit mellőznie kell. Az olasz tészta sokszínű világát egy kis térkép jelzi a kiadóablak mellett, ezt ajánlom mindenkinek tanulmányozásra. Mint Moreno rámutatott, az olasz tészta egy ma is élő és szervesen alakuló műfaj. A mai napig találnak ki különböző tésztaféléket Olaszországban.
Szerencsére nagyon jókor érkeztem, mert én is pont meg tudtam kóstolni egy olyan fajtát, amit még sosem láttam, ez a creste di gallo, egy északolasz tésztafajta. A creste di gallo neve nem véletlen, hiszen alakja pontosan olyan, mint a kakas taréja. Amikor megláttam, hogy mindez gombás szósszal érkezik, egyértelmű is lett számomra a választás.
Moreno egyébként az általa készített tésztákhoz mindig körültekintően és nagy hozzáértéssel választja ki a szószt is, amivel a legjobban összeillenek. Csak mi, magyarok gondoljuk ugyanis, hogy bármilyen tészta bármilyen szósszal párosítható. Valójában a tésztáknak nem véletlenül van különböző formája. A penne például azért lyukas, hogy a belsejét is átjárja a finom, szaftos szósz, a pappardelle pedig azért széles és lapos, hogy a felületén meg tudjon tapadni a finom mártás. Valójában pont a spagetti az, ami nem veszi fel jól a szószt és inkább olajos tésztákhoz remek választás.
Mindennap háromféle tésztát főz
Amikor én érkeztem, akkor is háromféle tészta sorakozott a fekete táblán. Az említett gombás mellett egy paradicsomos-bazsalikomos – ez fusillivel – és egy carbonara, de nem spagettivel, hanem tagliatellével (hosszú, lapos tészta), a carbonarába pedig a szokásos hús (azaz guanciale) helyett pisztráng került, – ez egyébként saját recept, ne egy hagyományos carbonara spagettire gondoljatok! Minden zseniális volt, egy egészen új dimenziója a tésztának! Mindenkinek ajánlom, hogy kóstolja meg, aki olasz- és tésztarajongó. Gyorsan meg fogja érteni, mi a különbség a friss házi tészta és a bolti között.
Ha már ott voltam, mind a háromból kértem kóstolót, illetve hát a kóstoló kifejezés nem állja meg a helyét, a Semolában ugyanis minden óriási adag. Ez magyarázza a magasabb árakat, a tészták ugyanis 5000 forintos árban mozognak, de a minőség és a mennyiség miatt ezt tényleg nem tartom soknak. Ha valaki nem farkaséhesen érkezik, akkor egy adag tésztával akár ketten is jóllaknak. A tálalás ötletes és szép: minden papírdobozban érkezik, utalva arra, hogy azért ez mégiscsak egy street food, nyugodtan le lehet sétálni vele a móló végébe. De egyben segítség is a szállításban azoknak, akik nem tudják mind megenni a tésztát, és inkább elvinnék.
Krémes, szaftos, roppanós
A tésztáról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, nekem a kedvencem az említett kakastaréj volt. Nagyon érdekes a forma, és a gombás-sajtos szósszal elképesztően harmonikus egységet képezett. Persze csak azért mondom, hogy a gombás tészta volt a kedvencem, mert nagyon szeretem a gombát, de valójában nem is tudnék választani a három közül. Soha nem jutott volna eszembe például hallal enni a carbonarát, de most, hogy megkóstoltam, nagyon ízlett. Pedig a halas tészta szerintem nem könnyű műfaj, mert nagyon el kell találni a mennyiséget, hogy ne dominálja le a hal az ízeket, Morenónak pedig ez maximálisan sikerült. A paradicsomos tészta az olasz mozzarellával pedig igazi comfort food.
Itt aztán olyan krémes a paradicsomszósz és olyan profi a carbonara, hogy akár egy Michelin-csillagos étteremben is megállná a helyét. És ez nem túlzás, hiszen, mint említettem, a tulajdonos tényleg Michelin-csillagos helyeken dolgozott. A Pastfood név bár nagyon ötletes, talán egy kicsit félrevezető, hiszen semmi sem áll messzebb a gyorsételtől, mint Moreno tésztái, amelyek a rendelés után szuperfrissen és mindig kézzel készülnek.
Egy kis Olaszország Révfülöpön
A kis büfé a nyári időszakban kedd kivételével minden nap nyitva tart, igazi olasz módra: ebédre és vacsorára, a kettő között némi szünettel. A nyári időszakra hideg tésztasalátával is készülnek. Moreno és Klári közben a Cselling Udvarházat is üzemelteti, amiben egy kis lakáséttermet is visznek. Ősszel és télen tehát főleg ott lehet majd Moreno főztjével találkozni.
Nyáron viszont, mint mondja, a szomszédos Móló Cukrászdával egy kis Olaszországot szerettek volna ide, a révfülöpi mólóra varázsolni. És ez nem is túlzás, hiszen miután végeztünk a tésztával, valóban átmentünk a szomszédba fagylaltozni, de azért a házi krémest sem érdemes kihagyni! Nagyon különleges kis világot hoztak itt létre, az egyébként kifejezetten eldugott, és talán még kevésbé ismert Révfülöpön. Remélem, ez egy darabig még így is marad.
Semola Pastfood
Cím: 8253 Révfülöp, Halász u. 3.
Ha tetszett a Semola Pastfood cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!