A miskolci születésem és református lelkész nagyapám révén gyerekkoromban többször megfordultam Sárospatakon, illetve édesanyám által évente részt vettem tokaji szüreteken, így némileg ismerős volt már a terep számomra, de elmondhatom, hogy még mindig meg tud lepni a csodáival!
A bisztróhoz mi autóval érkeztünk, de nagyon tudom ajánlani a biciklis túrát is, mert nem túl megterhelő a táv, és gyönyörű szőlődombok között visz az út.
A bisztró annak ellenére, hogy nagyon elegáns (értem ezalatt, hogy simán eljössz ide egy randira valami csini ruhában, akár magas sarkúban), mégsem kell feszengeni akkor sem, ha sétálva, kutyával érkezel, vagy ha épp biciklivel kanyarodtok erre egy ebédre vagy vacsorára. Mi ebédeltünk, de a terasz szőlősorokra és dombokra néző panorámája miatt megéri megnézni és végigenni egy naplementét is!
Na de térjünk rá az ételekre!
Az étlap 3-4 hetente változik, és mindig vannak könnyedebb és laktatóbb fogások is, hogy mindenki megtalálja, ami kedvére való. Ráadásul könnyítésképp már az étlapon szereplő ételek mellett is fel van tüntetve a pincészet által ajánlott bor!
Leves és magyaros tapastál a Dűlőbisztróban
Ami nekünk nagyon bejött, az az okroshka, ami egy nagyon könnyű, kapros, kefires alapú leves. Elsőre furán hangzik, de tényleg nagyon jó frissítő a maga enyhe, citrusos fanyarságával. Tészta természetesen nincs ebben a fogásban, a levesbetétet burgonya, retek, tojás és uborka képezi!
Lehet kérni tapastálat is, amin a környékről származó gazdák termékei is szerepelnek. A sajtok Tarcalról, Szilágyi Tibortól, a mangalicakolbász pedig Megyaszóról érkezik, valamint van a tálon még serrano sonka, kaprigyümölcs és egy kis sült „kápiasaláta” is. Mindezek mellé pedig olívás ciabattát törhetünk, és ezzel ehetjük a finomságokat.
Avokádós lazactatár
A pincérek javaslatára kértünk egy adag avokádós lazactatárt. Én speciel annak ellenére, hogy szeretem a lazacot, kicsit túlhájpoltnak tartom a minden bruncholós helyen fellelhető avokádós-lazacos pirítósokat, így magamtól nem választottam volna. A tatár rendben volt (mennyiségre és ízre is), kellemesen sós, kapribogyós lazac, késsel vágva, rusztikusabb darabokban. Saláta és avokádó „ágyon” tálalták, és itt szintén a már említett olívás ciabatta volt a köret.
Dűlőbisztró-féle velőscsont
Ami még felkeltette az érdeklődésünket, az a marha velős csont volt. A velő abszolút rendben volt, és a zsírosságát remekül kiegészítette a tetejére szólt gremolataszerű, apróra vágott zöldségkombó, amiben fellelhető volt kaliforniai paprika, uborka, petrezselyem és kapribogyó is. A csont mellé tálaltak egy szerintem kissé fakó színű lilahagyma-chutney-t, illetve itt is megjelent a már jól megszokott olívás ciabatta, ami, őszinte leszek, annak ellenére, hogy puha és finom volt, itt már nekünk picit unalmassá vált.
A desszert
Végül desszertként egy fehércsoki-mousse érkezett az asztalra, aminek egy az egyben olyan íze volt, mint a jól ismert meglepetés tojásnak, amit, ugye, mindenki imád! Kellően habos, édes, krémes textúrájú süti, ami jó lezárás lehet 2-3 fogás elfogyasztása után.
Amit kicsit hiányoltam, az az, hogy ha már egy pincészetnek ennyire zseniális borai vannak, akkor akár az elő- és főételekbe, de egy desszertbe mindenképp bele lehetne csempészni belőlük, én legalábbis tuti így tennék!
Mindent egybevetve abszolút ajánlom a helyet, mert a környék tényleg mindent visz, és számos kikapcsolódási lehetőséget találtok ezen a vidéken. Valamint ha már itt jártok, tervezzetek úgy, hogy evés után beiktattok egy mini kirándulást a közelben lévő Megyer-hegyi tengerszemhez, nem fogjátok megbánni! 🙂
Harsányi Pincészet és Dűlőbisztró
Cím: 3950 Sárospatak, hrsz. 0785/1.
Fotók: Szilágyi Nóri
Ha tetszett a Dűlőbisztró cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!