Egy csipet Toszkána és ázsiai ízek fúziója a Badacsony lábánál
A Vánkos a 71-es út mellett először toszkán hangulatú épületével hívja fel magára a környékre látogatók figyelmét. Kék spalettáiban pedig a balatoni feeling is rögtön visszaköszön. Az étterem télen-nyáron nyitva tart, sőt a panzióban akár meg is szállhattok, ha a Balaton és a Badacsony környéke csábít és picit tovább maradnátok.
Vánkos: finom, mint egy puha párna
Talán nem véletlen a névválasztás, hiszen a vánkos szó tényleg párnát jelent. Valószínűleg pont ezért volt olyan érzésünk, amikor beléptünk a kedves kis épületbe, mintha egy hatalmas párnára huppantunk volna le. Körülölel a minőségi vendéglátás, és szerencsére jó ideig nem is ereszt el.
A belső térben barátságos hangulat, faasztalok, virágok és fából készült bárpult fogadott minket. A falon régi balatoni képek és újságcikkek bekeretezve, a hagyományos vonal olyan modern elemekkel vegyül, mint a japán írásjelekkel tarkított poszterek. Csakúgy, mint a Vánkos kínálata, melyben a hagyományos ízek az ázsiai ízvilággal alkotnak tökéletes fúziót.
A Vánkos panzióként indult, bisztró lett belőle
A Vánkost Hernádi Heni nyitotta még 2017-ben, de az étterem vezetésétől az utóbbi években hátralépett, és az étterem üzemeltetéséért Sipos Rékát és párját, Petykó Istvánt, azaz Petyát bízta meg. Az érdekesség a dologban, hogy Réka és Petya korábban törzsvendégként jártak az étterembe. Úgy tűnik, Heni megtalálta a tökéletes receptet a működéshez. Végy egy ambiciózus fiatal párt, helyezd őket egy különleges balatoni környezetbe, és hagyd, hogy életre keltsék az ötleteiket.
Egyébként mindketten Budapestről, a vendéglátás területéről érkeztek. Réka egy borbárban dolgozott, Petya pedig több étteremben is megfordult séfként. A Kaffeine Espresso Bárban egy ideig együtt dolgoztak, így a kávék világával is közelebbről megismerkedtek. A Vánkosban hamar kialakult a jól bevált rendszer: a Vánkos kávéiért és konyhájáért Petya, Réka pedig a vendéglátásért, a logisztikáért és olykor még a sütikért is felel.
Finom falatok várnak a Vánkosban – akár reggel, akár délben érkezel
A Vánkosban 9 és dél között reggeli menüt kínálnak, melyben édes és sós ételek egyaránt helyet kaptak. Házi granola, amerikai palacsinta, mangalicavirsli, rántotta, avokádó toast, sőt a kimchis-sajtos grillszendvics és a croque szendvics még a déli ajánlatban is visszaköszön.
Ez utóbbi egyébként szezononként megújul, de fix elemként a mangalicatarja-steak és a tapolcai pisztráng például mindig szerepel az étlapon, csak a köret változik. A koncepció szerint egyszerű ízekkel és helyi alapanyagokkal dolgoznak, és mindig a fő alapanyagra helyezik a hangsúlyt. A kérdésre, hogy miért találhatunk több ázsiai ihletésű fogást a kínálatban, egyszerű választ kaptunk. Mert mindketten nagyon szeretik az ázsiai konyhát.
Laktató ramen, trükkös előételek és mentes sütemények
A Vánkosban a húsos ételekből sincs hiány, de Réka és Petya nagyon ügyelnek arra, hogy mindig szerepeljen vega vagy vegán tétel az étlapon. Sőt, a desszertek terén akár nyers vegán ételekből is választhattok. Most pedig lássuk, hogy mi milyen ételeket kóstoltunk!
A lazactatár, ami mindent vitt és a speciálisan érlelt kacsamellsonka
Az előételek közül, megmondom őszintén, én a kacsát vártam jobban, de a végén a lazactatár messze az egyik top favoritom lett az egész menüből. A tatár japán majonézzel, yuzus ponzu szósszal, szezámmaggal, szezámolajjal és fekete szezámmal készült, amire koriander került. Ez tipikusan egy olyan étel, amit nem muszáj a kovászos kenyérre kenned, akár tunkolhatod is.
A kacsamellsonka receptjével Petya évek óta kísérletezik. Kojival, azaz egy japán gombakultúrával érlelt sonkát hozott létre, amelynek sokkal intenzívebb íze van, mint a hagyományos verziónak. Az édeskés lilahagyma-lekvár szuperül passzol hozzá, és természetesen emellé is jár a kovászos kenyér. A Vánkosban a gluténérzékenyekre is gondoltak, hiszen a kenegetős fogásokat gluténmentes házi lepénnyel is kérhetitek, ami rizs- és hajdinalisztből, magokból és útifűmaghéjból készül.
Szezonális kedvenc: a hokkaidó tök
Ottjártunkkor a szezonális ajánlat az elősütött, lepirított hokkaidó tök volt, amit verjus-citromos tahinikrémmel, pirított napraforgómaggal, házi fokhagymás chiliolajjal és jó sok korianderrel dobtak fel. A fogásban rögtön megmutatkozik az elv, amit Petya korábban említett. A tök egyszerű ízére koncentrált, és a különleges extra hozzávalókkal tökéletesen sikerült kihangsúlyozni azt.
Kimchi mindenek felett, akár grillszendvicsbe töltve
Bevallom őszintén, sok helyen hallottam már a kimchiről, de nem sokszor kóstoltam. Az étlapot böngészve az egyértelműen látszik, hogy Petya egyik kedvenc alapanyaga a saját készítésű fűszeres koreai káposztasaláta. Így szinte egész évben több fogáshoz is felhasználják. A kimchis-sajtos grillszendvics ízét a csípős káposztasalátán túl a háromféle sümegi sajt dobja fel. Ha ezentúl valami extra hozzávalót keresel a sajtos melegszendvicsbe, csak a kimchire essen a választásod!
Egy nagy tál forró leves megpakolva minden földi jóval: Vánkos ramen
Ebben a nyirkos és hideg időjárásban semmi sem tud jobban esni, mint egy nagy adag gőzölgő leves. A Vánkos ramenje pont ezért szuper választás, ami nem véletlenül fix eleme az étlapnak. A kacsából és mangalicából készülő alaplé 12-15 órán át fő, a betétet pedig a nemesgulácsi sült mangalicacsászár adja. A levest szójaszószos-yuzus páclében savanyított tojás, jó nagy adag tészta és újhagyma teszi teljessé.
Egy kis matcha tiramisu levezetésnek
A desszertet Réka készítette, amit egyébként pont egy Street Kitchen recept inspirált, és a tiramisu krémjébe egy kis vermut is került. A különleges zöld színt és ízvilágot pedig a matchának köszönheti. Réka nem csak a kávét helyettesítette matchafőzettel, amibe a piskótákat mártogatta. A kakaó helyett a krém tetejére is matchaszórás került. A Vánkos sütiválasztékában egyébként a Lavita vegán és nyers vegán tortái kaptak helyet. Nyers vegán flódni, mogyorós csokitorta, csokis pite és kókuszos sajttorta is szerepel a kínálatban, ami állandóan változik.
A Vánkos az italok terén sem viccel!
Azt mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a Vánkosban nem a klasszikus palackozott üdítőkkel találkozhattok, hanem egészen különleges italokat kóstolhattok.
Specialty kávéélmény és minőségi teaválaszték
Ahogy Réka mondja, Petya a „kávéguru”, aki gondosan ügyel arra, hogy éppen minek van szezonja. A specialty kávék a soproni One Eleven Roastery kávépörkölőtől érkeznek, és laktózmentes vagy zabtejjel is kérhetitek. De ha hidegen áztatott filterkávéra vagy egy eszpresszó-tonikra vágytok, a Vánkosban ezekre is eshet a választásotok.
A szálas teákat a Teavolution csapatától szerzik be, melyek Kínából, Japánból és Tajvanból, közvetlenül a termelőktől érkeznek. A Vánkosban így különböző gyümölcsteákat, sencha japán zöld teát vagy kínai feketét is kortyolhattok a finom falatok mellé. Mi a hidegen áztatott senchát kóstoltuk meg, ami kifejezetten frissítő volt.
Borok Balatonon innen és túl
Míg a kávékért Petya, addig a Vánkosban található borkínálatért Réka felel, aki korábban egy borbárban dolgozott és egy szőlész-borász képzést is elvégzett. Réka külön figyelmet fordít arra, hogy a Vánkosban ne csak környékbeli, hanem elsősorban organikus és biogazdálkodásból származó borokat kínáljanak, és gyakran helyet kapnak más régióból származó vendégborok és habzóborok is.
A Bencze Birtok éretlen szőlőlevéből készülő verjus itala az egyik csoda alapanyag a Vánkosban, amit nemcsak frissítőként fröccshöz, hanem az ételekben is felhasználják. Süteményekben, ecet és citrom helyettesítésére salátaöntethez, tényleg szinte mindenhez passzol.
Házi kombucha: főszerepben a savak!
Ha unjátok a limonádét és a szörpöket, és valami különleges italra vágytok, akkor a házi kombuchát érdemes megkóstolnotok. A kombucha teagomba valójában egy zuzmó, amelynek élő organizmusaival megerjeszthetjük a cukrozott teafőzetet, és egy fermentált, erjesztett italt hozhatunk létre. A házi ital elkészítésével Petya régóta kísérletezik. Elsőre furcsa íze volt, mert leginkább az ecethez hasonlított, de pár korty után a savas íz nagyon jólesett a sok fogás elfogyasztása között.
Vidd haza magaddal a Vánkos-feelinget!
A Vánkos egész évben nyitva tart, nyáron mindennap, holtszezonban pedig péntektől vasárnapig. Az ünnepi időszakban adventi vásárral és ajánlattal, sőt szilveszteri menüvel is készülnek. Januárban viszont két hónapra egy kis pihenőre mennek, de március 8-tól újult erővel térnek majd vissza.
Addig is, ha szeretnétek az otthonotokba csempészni egy kis Vánkos-hangulatot, a Vánkos signature termékei közül válogathattok. A finomságok között mangalicarilette, pástétom, verjus mustár, kimchi és tojáslikőr is szerepel, mind házi készítésű verzióban. A sorból a gluténmentes ropogós és a borok sem maradhatnak ki. Ha pedig kifogytatok a készletekből, a Vánkos egy olyan hely, ahova szerintünk érdemes gyakran visszatérni. Talán mert kicsit olyan, mintha hazaérkeznél.
Cím: 8257 Badacsonytomaj, Füredi út 29.
Ha tetszett a Vánkos cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk