A Westend tetőn régen minden napszakban fura külsejű arcok gyülekeztek, de a TETØ és a vele szimbiózisban működő Baans Kitchen egy teljesen új dimenziót nyitott a pláza első emeleti teraszán. Kisebb-nagyobb asztaltársaságok verődnek össze egy kis afterwork sessionre, de mozi előtt vagy után is sokan megtalálják maguknak a kellemes sörkertet.
A Westend tető egy laza rooftop bár
A legtöbb rooftop bár inkább elegáns, árban is felső kategóriás – a szép panoráma és a fancy koktélok mellett viszont nem igazán nyújt többet. Természetesen bizonyos alkalmakra ez a tökéletes választás, de nem akkor, ha csak lazulni és jóllakni szeretnénk.
A TETØ panorámája eleve elég rendhagyó: a Nyugati pályaudvar érkező és induló vonatait leshetjük az asztalok mellől. A színes napvitorlák egy kicsit cirkuszi hangulatot árasztanak, az asztalok pedig söröshordókból készültek: ezáltal az összhatás cseppet sem feszengős, de nagyon szerethető. A kínálat pedig még inkább maradásra bír.
Jó piák mellé jó kaja dukál
A bár kínálatában nemcsak különleges kézműves sörök és natúr borok, hanem spéci sörkoktélok is szerepelnek. Ezt nem úgy kell elképzelni, mint a házibulis pancsolásokat, amikor üdítőket és rövideket ütöttünk fel random dobozos sörrel: komoly tervezőmunka áll a háttérben, milyen ízvilágokat érdemes összekapcsolni.
Az ilyen igényes italkínálatot kár lenne elrontani gagyi mirelit sült krumplival, ne adj’ isten sós mogyival és ropival: a Baans Kitchen viszont telitalálat!
Brutális hambikat kóstoltunk
Dani, a főszerkesztőnk már többször mesélt a Baans fenomenális burgereiről. „Egy hamburger, amit nem BAANS meg” a szlogenje a helynek, ami 2014-ben Szegedről indult, és azóta a napfény városából Budapestre is fénylő hambikat hozott. A szegedi egység azóta is töretlenül üzemel, sőt országszerte franchise-üzleteik is vannak.
Bár Bán Tamás nem a vendéglátás területéről csöppent a street food piacra, a közel 10 éve tartó siker azt bizonyítja, hogy méltó szereplője annak. Az első évek a próbálkozásokról és a kísérletezésről szóltak, de a gyerekcipőt hamar kinőtték, és nagyon úgy tűnik, hogy kiváló munkát végeztek. Amit csak lehet, házilag készítenek, a bucikat csak azért nem, mert már nincs kapacitásuk annyit sütni, amennyi fogy. De mi a Baans Kitchen titka? Semmi varázslat, szerényen „csak” jó hambikat akarnak készíteni. Nem a szuper extra, exkluzív alapanyagok teszik tökéletessé a burgereiket, egyszerűen minden jó minőségű, az elkészítés pedig szívvel-lélekkel-odafigyeléssel történik.
Lucinda, origa a szádban
A Lucinda névről nekem egy bájos, finom úrihölgy jut eszembe, de ez a burger cseppet sem bájos, és még kevésbé úrihölgy. Finomnak viszont elképesztően finom! Az alap 125 grammos marhahúspogácsa mellé jalapeno, cheddar sajt, baconjam, paradicsom, uborkarelish, marinált lila hagyma, baan és BBQ szósz kerül. A jalapeno a food truck mellett terem, és pont kellően pikáns, de nem ehetetlenül csípős. Annyira sok a feltét, hogy a buci szinte csak mutatóba kerül köré: aki szereti az ultraszaftos, nagyon kiadós hambikat, az imádni fogja.
Chiks, a csajozós kaja
A csajos csirkés hambi egy álom. Sokszor nehezményezem, hogy a csirkés/vega burgereket nem gondolják „komolyan”, nem tesznek bele elég energiát, hogy izgalmasak és kreatívak legyenek. A Baans Kitchen, ha úgy vesszük, nem gondolta túl a témát, mégis olyat mutatott, amitől leesett az állam: sosem láttam hambiban ennyi sajtot! Ahogy a marhából, csirkéből is egy 125 grammos szelet jár mellé, jól átsütve, de szaftosan, baan szósz, szárított paradicsom és madársali, de az egész kaját a sajt uralja. Ha lenne olyan, hogy túl sok sajt, azt mondanám, ez már az a kategória, de valójában inkább belefulladtam volna, mint hogy kevesebbet rakjanak bele.
Sokfelé és sokféle kézműves hamburgert kóstoltam már, de a Westend tetőn felfedezett Baans Kitchen nálam a top 3-ba került. Ugyan az utolsó falatokat alig tudtam benyomni, annyira tele voltam, már hazafele azt terveztem, mikor menjek legközelebb.
U.i.: A sült krumpli és a házi szószok is bombák! A füstös BBQ egyszerűen fantasztikus, magában is kanalaznám – ha lenne kanál! A kézműves hambikat ugyanis autentikusan kézzel kell enni, nincs kés-villázás.
Itt várni is jó
Az évek során összeszámolva sok-sok órát kóvályogtam a Westendben, ha lekéstem a vonatomat, vagy éppen vártam valakire. Akkor mindig kényszerből vettem egy századik pólót vagy bizsut. Mai fejjel viszont egyértelmű, hogy lendületből a tetőteraszra vetném magam! Ugyan a szabadtéri lokáció miatt ebben a formában nem lesz egész évben nyitva, de a hűvösebb időben se tűnnek el, és télre is készülnek meglepetéssel.
Addig is viszont használjátok ki a vénasszonyok nyarát, és fürödjetek a lemenő nap sugaraiban a Westend tetején. A boldogság kulcsa itt elég egyszerű: egyik kézben sör, másikban hambi!
Cím: 1062 Budapest, Váci út 1-3. (Westend Tetőkert)
Ha tetszett a Westend tető cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!