Nem volt ez másként nyáron sem, ezért három nemrégen nyílt pékséget ajánlunk most nektek, ahol mindig ropogós a kenyér és vajas a péksüti.
KÜ pékség
Ez a hely már csak a neve miatt is felkeltette az érdeklődésemet, nem igazán tudtam értelmezni, mi lehet az a KÜ. Aztán a Fő utcai üzlet elé érve már egyértelművé vált, hogy Kísérleti Üzem, hiszen ki is van írva – de ezt sem tudtam sokkal jobban értelmezni.
Az apró pékségben azonban megtudtam, hogy azért hívják magukat kísérleti üzemnek, mert mindent vadkovásszal készítenek. Az összes péksüteményt is, és ilyen pékség nincs több a városban. A másik ok pedig, hogy szeretnek kísérletezni, ezért minden héten van egy darab olyan péksüteményük, ami csak kísérleti jelleggel sütnek, további sorsáról pedig a vásárlók döntenek. Ezen a héten éppen a körözöttes papucs volt ez a termék.
Bevallom, ezt nem kóstoltam, de csak azért, mert elcsábítottak más termékek. Ilyen volt a paradicsomos-oregánós csavart, a ricottás-borsos csavart és a fahéjas csiga. Mindegyiket nagyon szerettem, legnagyobb újdonsággal a ricottás bírt, ilyet még nem ettem. Nagyon tetszett benne a kellemesen csípős és domináns bors is.
Mindennap háromféle kenyeret és bagettet sütnek, természetesen mindent vadkovásszal. A sima, mindenki által ismert bagett mellett készítenek úgynevezett epi bagettet, ami egy nagyon vicces képződmény: sütés előtt a bagettet késsel bevagdossák, majd csavarnak rajta egyet. Így egyrészt egy látványos formát kapunk, másrészt a bagetten még több lesz a ropogós héj, ami – mint mindenki tudja – a bagett lényege. Ez a bagett önmagában megér egy utat, tényleg érdemes miatta felkeresni a KÜ pékséget.
A péksütihez finom kávét is készítenek, mást egyelőre nem lehet inni, ez nekem egy kicsit hiányzott. Az áraik kissé magasabbak a többi kézműves pékségnél, a kakaós és fahéjas csiga 950, a túrós táska pedig 1100 Ft, a kenyerek 1100 és 1500 forint között mozognak, a bagett 1000 Ft.
Cím: 1011 Budapest, Fő u. 25.
Pan’ni
Kicsit csalok, mert a MOM Park aljában nyílt Pan’ni nem teljesen pékség, sőt sokkal inkább reggelizőhely. De mivel ez az Artizán kézműves pékség legújabb egysége, így természetes, hogy elérhetők a finom péksütemények és illatos kovászos kenyerek is. Érdemes is szétnézni a pult belsejében, hiszen csodásan finom Artizán péksütik landolnak itt, én is ettem egy sonkás-sajtos croissant-t, de nem véletlenül lett híres az elmúlt években a kakaós csiga és a svéd kardamomos tekercs sem.
A Pan’ni tehát működik beugrós pékségként is, de tökéletes reggelizős, beülős helynek is. Sőt, nemcsak reggelit, hanem délben kissé komolyabb alkotásokat kóstolhattok, az azonban biztos, hogy mindegyikben a kenyér lesz a főszereplő.
Azt mondhatnánk, hogy a Pan’ni egy „kenyérétterem” lett, ha nem hangozna ez nagyon furcsán. Pedig ez már a reggeli ételekben is megnyilvánul: a szokásos tojás helyett itt bizony a kenyér a főszereplő. A Pan’ni nyilván nem a gluténérzékenyek törzshelye lesz, de egy magamfajta kenyérimádó a mennyországban érezheti magát. Ne egyszerű szendvicsekre gondoljatok, minden egyes étel egy műalkotás. A Pan’niban azonban az a jó, hogy ha csak egy egyszerű vajas kenyérre vágytok, az is van az étlapon!
Cím: 1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Lisboa Pastry & Bakery
Elég nagy tétekben mernék fogadni, hogy nem voltatok még portugál pékségben! Pedig képzeljétek, hogy olyan is van Budapesten, sőt most már kettő is! Az elsőről még négy éve a nyitáskor írtam, most nyáron aztán megnyitották második egységüket is a Bajcsy-Zsilinszky úton.
A kenyérért itt nem rajongok annyira, viszont tényleg olyan péksütiket kóstolhattok, amiket máshol nem. A pékség főszereplője természetesen a pastel del nata, ami egy portugál specialitás: tojásos-tejes krémmel töltött, leveles tésztás kosárka. Eredete a legendák szerint arra vezethető vissza, hogy a középkorban igen kelendő volt a tojásfehérje, az asszonyok a hajukat tupírozták vele hajlakk helyett, az urak és az egyházi méltóságok pedig a kabátjukat és a csizmájukat fényesítették.
Csakhogy így sajnos rajtuk maradt egy csomó tojássárgája, amivel nem tudtak mit kezdeni. A Lisszabon melletti Belém kerület kolostorában találták ki aztán ezt a receptet, amihez a tojások sárgájából készítették a krémet. Erre a világhírű süteményre a portugálok a mai napig nagyon vigyáznak, évszázadokig nem szivárgott ki a recept, és a mai napig csak azt hívhatják Pastéis de Belém-nek, ami valóban Belémben készül (mint a champagne vagy a tokaji). Ezért van, hogy itt sem hívhatják Belémnek, csak natának.
De nekem talán még ennél is jobban bejött a Pao de Deus, azaz az Isten kenyere, imádom a kókuszos dolgokat. A Bajcsy-Zsilinszky úti új egységben egyébként bruncholni is lehet, így a finom péksütik mellett tojásételek is várnak titeket. A töltött bagelek pedig konkrét műalkotások!
Cím: 1075 Budapest, Holló u. 12.
Ha tetszett az új pékségek cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!