Hirdetés

Jamie Oliver új könyvvel támad

Hirdetés

Jamie Oliver új könyvvel támad

Hirdetés

Elég sok mindennel le vagyunk itthon maradva, így az új Jamie könyvvel is: amíg a boltokban most kezdik ajánlgatni a 15 perc alatt elkészíthető kajákat, odakinn máris új könyvvel érkezik a lányok-anyukák kedvence, melynek ráadásul már a címe is árulkodik, itt bizony komfortos kaják fognak jönni, vagy mi.

comffood.jpg

Na jó, ez nem teljesen igaz, noha a kötet címe nem más, mint Comfort Food, amit magyarul talán leginkább házias ételnek lehetne fordítani, de ezzel még nem teljes a leírás, mivel minden olyan ide tartozik, ami mondjuk nosztalgikus érzéseket vált ki belőlünk, vagy a leginkább kézzelfogható módon az olyan kaják ilyenek, melyeket szívesen falatozunk egy hideg, esős őszi napon benn a nappaliban, a kályha előtt egy kiterített rókabundán, szerelmeskedés után.

Comfort-Food-Cover-Canada-1.jpg

Jamie is úgy gondolta, hogy a legjobb lesz a sokadik könyvében ezekről írni, én pedig pénzt és időt nem kímélve beszereztem a klasszikus, vastag borítású elég termetes (több, mint 400 oldal) kötetet, amely amúgy a 16. a sorban. A rövid bevezető után jönnek is a fejezetek, amelyből egészen pontosan hat kapott helyet, ezeknek alcíme a következő: Nosztalgia, Jó hangulatú ételek, Kapj fel, Rituálé, Bűnös élvezetek, és legvégül Édes Kényeztetés. Az egyes címekből lehet következtetni, hogy melyik mit fog takarni, de fussunk is végig rajtuk, miket kapunk bennük.

001.jpg

Nosztalgikus kajáknak mondja Jamie a csirke tikka masalát (ne feledjük, Angliában vagyunk), a pásztorpitét, vagy épp a kijevi csirkét. A jó hangulathoz, meg persze a második fejezethez hozzájárul a klasszikus hamburger, a ráktortácska, vagy a Wellington marha, és még Idris Elba is feltűnik. A következő rész hősei a huevos rancheros, a ramen, valamint a lengyel pirog. A negyedik szakaszban helyet kap az essexi cassoulet, a bolognai ravioli, és persze a milánói ossobucco is. Bűnös élvezeteink lehetnek a grillezett sajtos szendó, a homáros mac & cheese, netán a hagymás steak szendvics is. Desszertfronton is itt vannak a klasszikusok, név szerint a mályvacukros pavlova, a csokitorta, meg persze a profiterol is.

002.jpg

Összesen 115 receptet kapunk, amit ha háromnaponta megcsinálunk egyet, akkor is kitart egy évre, így nem fogunk unatkozni mellette, az garantált. Természetesen, ha valaki csak a polcára akarja venni, az sem probléma, Jamiehez illően rengeteg nagy és színes kép van benne, így erre a célra is tökéletesen megfelel. Haladunk a korral is, így a legvégén egy tápanyag-táblázat is helyet kapott benne, lebontva, hogy miben miből mennyi van az egyes ételekben.

0204.jpg

A könyvvel együtt az azonos című sorozat is megjelent az angol Channel 4-on, melynek minden részében 3 ételt főz meg a könyvből, itt is erősítve az imidzsét, hol DJ BBQ-val, hol Gennaroval, de benne van a család is: anya, apa, gyerekek, ahogyan azt kell. Most látni szerintem amúgy először Jamien, hogy azért ő is öregszik, és ez azért rajta is nyomot hagy. Az egész hangulata mindenesetre teljes mértékben békebeli hangulatot idéz, nyoma sincs az előző sorozat nagyvárosi spórolós maximalizmusának, itt nyugodtan kapirgálnak a csirkék, lassan zajlik az élet a vidéki farmon, sőt, néha ez már-már a zenével együtt komolyan depresszívbe is fordul, nem sok hiányzott hozzá, hogy elkezdjem gyászolni a múlandó életet.

Jamie legújabb könyve megbízhatóan hozza azt, amit várunk tőle, és bár lehet ezen fanyalogni, kategóriájában az egyik legjobb amit csinál, nekem pedig öröm ez a cikk, mivel másfél év múlva, ha végre megjelenik magyarul is, újra elővehetjük, és közösen örülhetünk a Comfort Food térhódításának.

Fotók: jamieoliver.com, amazon.co.uk

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások