A Hosszú Tányér a Zengő lábánál, egy bájos falu, Hosszúhetény főutcáján található. Az étterem egy gasztro udvar éke. Az utcafronton egy kávézó üzemel hatalmas, kedves gyereksarokkal. Az étterem az udvar hátuljában csendes, intim környezetben, péntektől vasárnapig várja a közönségét.
A Hosszú Tányér családi hagyományokra is épül
Hosszú Franciska tulajdonos több évet dolgozott azon, hogy a Hosszú Tányér egy igazi gasztronómiai udvarrá váljon. Szép fokozatosan jutottak el a kávézótól a gasztronómia csúcsát képező étterem koncepciójáig. A családi kötődés abszolút átjön, az étterem neve ugyanis Franciska Hosszú vezetéknevű nagyszüleitől jön. A családnevet mindenképp szerette volna továbbörökíteni. A beltér ízléses, a falon látható képek a keszthelyi nagyszülőknek állítanak emléket a háttérben. Minden étlapjuk egyedi, a beltér inspirálta színekben pompázik – egy pécsi selyemfestő hölgy készíti őket.
Az ételekért Horváth Attila séf felel, aki remekül hozza a Franciska által megálmodott koncepciót és színvonalat. Az étlap nem nagy, viszont gondosan ügyel a szezonalitásra. Alapanyagaik jelentős részét helyi termelőktől szerzik be, és a Pécsi borvidék borai kínálják mellé, köztük több hosszúhetényit is.
Teltház ebédidőben
A fogásokon már elsőre érződik, hogy szakértelemmel és gondosan készültek. Mint megtudtuk, épp csökkent létszámmal dolgoznak, ami megmagyarázza a nem csekély várakozási időt. Már ebédidőben hamar megtelik az apró, de hangulatos étterem. Mi a még nyár végi időben még megtapasztalhattuk, hogy milyen élményt nyújt az árnyas terasz. Borongós, ködös időben viszont igazi lángok világítják meg a kandallót.
Baráti társasággal érkeztem, így volt szerencsém mindent végigkóstolni, és tényleg mindegyik tányér kis műalkotás a maga nemében. A megfeszített munkatempó ellenére is higgadt, baráti légkör jellemző, ami szuper élmény, hiszen a konyha minden érdeklődő előtt nyitva áll. Titkolnivalójuk nincs, büszkeségre okuk viszont annál több. Kis csoportos workshopokat is tartanak a tágas és világos konyhában.
Hideg körteleves, őzhúsos palacsinta
Előételfronton nagyon tetszett az őzhússal töltött rumos palacsinta erdei gombákkal (2990 Ft), valamint a bazsalikomos körteleves tökmaggal és nyúlcombbal (2790 Ft). Ez a leves nagyon ötletes, és meglehetősen ízgazdag. Ha egyetlen negatívumot kellene mondani róla, az az lenne, hogy mivel hidegen tálalják, a nyúlcomb kicsit kemény. Talán jobb lenne a húst rilett formában felhasználni. Abban a teljes asztaltársaság egyetértett, hogy ha legalább langyos lenne az étel, jobban passzolna őszi levesként az étlapra.
A marhapofa a favorit a Hosszú Tányérban
Főételek közül a marhapofa nudlival, zellerrel és uborkával (6290 Ft) volt a kedvencem a Hosszú Tányérban. Itt a marhapofát először hosszasan puhára abálják/brezírozzák, majd formázzák, panírozzák, így egyszerre omlós, szaftos és ropogós is lesz. A nudli remek, a zellerpürével is jól harmonizál. Csak az uborka íze volt egy kicsit kevés ennyi hangsúlyos alapanyag mellé.
Hagyományőrző desszert is van
Desszertek közül a kalács borsos karamellel és fahéjjal (2690 Ft) jött be a leginkább. Ez egyébként hosszúhetényi hagyományőrző étel is, tökéletesen megtestesíti a „kevesebb néha több alapelvet”. Frissen sült- vagy remekül újramelegített kakaós csíkos kis „brióst” kapunk, ami kívül kicsit ropog, belül pedig forró és puha. A csokikrém harmonikus mellette, és a karamellel együtt minden falathoz van mit a kalácsra kenni.
Belassulni egy finom étel erejéig
Az étlapon vegetáriánus fogásokat egyáltalán nem találtunk, ezt hiányosságnak éreztük a kínálatból. Ezzel együtt is mindenképpen ajánljuk a Hosszú Tányért, különösképpen, ha a környéken jártok, mert szerethető árfekvéssel szuper gasztro élményben lesz részetek. Mivel a környékre amúgy is jellemző egy kis „lassúság”, merüljetek el benne, és töltsetek el pár kellemes órát az étteremben. Megtudtuk, hogy hamarosan érkezik az új étlapjuk is, és külön kérésre az ételek alakíthatóak. A foglalás erősen ajánlott!
Hosszú Tányér, 7694 Hosszúhetény, Fő u. 162
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!