Hirdetés

Megint kidobtad a maradékot? Tippek az otthoni élelmiszer-hulladék csökkentésére

Teljes kiőrlésű bagel

Bónuszként a híres-neves „bagel spice mix” receptjével.
Hirdetés

Megint kidobtad a maradékot? Tippek az otthoni élelmiszer-hulladék csökkentésére

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tavaszi, Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste kampányában az élelmiszer-pazarlás káros környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet. Hogyan tudnád csökkenteni a kidobott élelmiszer-hulladékot? Hogyan függ össze a kidobott rántott hús és a klímaváltozás?
Hirdetés

Valószínűleg mindenki járt már úgy, hogy éhesen beszaladt a boltba, majd a hirtelen felindulásból megvásárolt élelmiszerek harmada később felismerhetetlen állapotban a kukában végezte. A probléma nem egyedi; globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, és ennek nagy része a szemétlerakókon végzi – írja közleményében a Felelős gasztrohős szervezete. Ráadásul, mint hangsúlyozzák, ezt nem lehet elintézni annyival, hogy majd elbomlik, hiszen szerves hulladék erjedése során metán és szén-dioxid is keletkezik, melyek a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok közé tartoznak.

Néhány hasznos tipp az otthoni élelmiszer-hulladék csökkentéséhez

Az EU tagországaiban évente 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, ez azt jelenti, hogy fejenként nagyjából 173 kilogramm ételt dobunk a kukába évente, bár ez a szám hazánkban alacsonyabb, “csak” 68 kg. Az élelmiszer-pazarlás legnagyobb okozói a háztartások, ahol 47 millió tonna élelmiszer kerül a szemetesbe minden egyes évben, ez az összes élelmiszer-hulladék 53 százaléka. Ehhez képest a nagyáruházláncok boltjaiban és a kereskedelemben jóval kevesebb élelmiszer-hulladék keletkezik. Ez az összes pazarlás 5 százaléka, hiába gondoljuk tehát, hogy a boltok dobnak a szemétbe a legtöbb ételt, mi, fogyasztók sokkal többet pazarlunk.

A Felelős Gasztohős csapata Döbrösi Laura színésznővel, a kampány arcával

“Az élelmiszer-pazarlásunk csökkentése kis odafigyeléssel megvalósítható, azonban a Földnek sokat jelent. Nem csak a bolygónknak, de pénztárcánknak is jót teszünk azzal, ha odafigyelünk arra, hogy amit megveszünk, azt meg is együk. Ha nem dobnánk ki ételt, azzal közel 90 ezer Ft-ot spórolhatnánk évente. Kampányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a problémára, és a mindennapokba könnyen beépíthető tippekkel, receptekkel segítenénk a szemetesük vonalaira odafigyelőket”- mondta el Szabó Eszter, az alapítvány kommunikációs vezetője.

A kampány sajtótájékoztatója

A kampányt beindító sajtótájékoztatót a KIOSK Budapestben rendezték, akik egész évben odafigyelnek élelmiszer-hulladékuk csökkentésére. Itt kóstolhattunk is olyan fogásokat, amelyekhez olyan élelmiszereket használtak fel, amelyet a legtöbbször kidobunk, mint például a sárgarépa zöldjét, amiből pesztó készült, a zöldségek héját, amiből alaplé főzhető, de csipsznek is kitűnően alkalmas. Sok zöldség levele például a cékla, retek, vagy karalábé levél salátába is finom, vagy főzelékbe turmixolható. Finoman ízesítve a zsenge zöldborsó héja is remek csemege, a bio citrom héja pedig kiváló ízesítő és befőttnek is finom. További #zerofoodwaste fogásokat, tippeket és recepteket a Felelős Gasztrohős Nem etetem a szemetesem! eseménye alatt találtok, illetve a fönti ábrán is. Ha például van kertetek, mindenképpen szerezzetek be egy komposztálót, és pár hét alatt látni fogjátok a változást a kukában.

A zöldborsó héja is ehető finomság, fotó: Kalas Györgyi

Nem csak a háztartásokban, a vendéglátóhelyeken is tetemes mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra. Ennek csökkentésén dolgoznak azok a Fenntartható Vendéglátóhelyek, akik egy #zerofoodwaste fogással csatlakoztak a kampányhoz. A BB’z Bar&Grillben, a Hatpöttyös Étteremben, a Gettó Gulyásban, az Almalombban és a Csillaghegyi Megállóban kevésbé használt, általában kidobásra kerülő növényi-, vagy állati részből készült ételeket kóstolhatunk egész május hónapban. A Mezna, az AKG általános iskola menzája (róluk itt írtunk hosszabban) pedig a klímaváltozás napjára készül egy teljes élelmiszerhulladék-csökkentő menüvel a gyerekeknek.

A Gasztrohősök szeretnék, ha minél többekhez eljutna a kampány híre, ezért felkérték Döbrösi Laura színésznőt, hogy álljon a kampány mellé, hiszen ő maga is elkötelezett környezetvédő. “Nagyon örültem, amikor megkerestek a Gasztrohősök, hogy legyek a Nem etetem a szemetesem! #zerofoodwaste arca. Régóta követem őket és én is vallom, hogy nem csak a testünk számára fontos, hogy mit eszünk, de a bolygónk egészségére is nagy hatással van. A “zöldülésem” elején az élelmiszer-hulladékom mértékére, hatására kevésbé figyeltem. Később azonban elkezdett zavarni, hogy kidobom azt, amit a természettől kapok, elpazarolva azt. Örömmel állok tehát a kezdeményezés mellé, és egy teljes hónapos kihívásnak fogom fel a kampányt.”- mondta el Döbrösi Laura.

Borítókép: Rexfeatures/PuzzlePix
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások