Szuper ebédmenüre bukkantunk a Vöröskereszt kávézójában
Az Arany János utcai épület az 1950-es évek óta áll a Magyar Vöröskereszt tulajdonában, és az alsó szinten eddig egy hatalmas garázs volt, – ez a belső téren még ma is érezhető, ahogy belépünk. Garázsnak azonban nem volt praktikus, és miután a szervezetnek maradt még pénze egy Google pályázatból, úgy döntöttek egy közösségi teret hoznak belőle létre. A pályázati megkötés mindössze annyi volt, hogy önfenntartó hely legyen, így jött a kávézó ötlete, és megszületett az Empathy Cafe & Bistro.
Csali Annamari a Vöröskeresztnél dolgozik már nyolc éve, és jelenleg a kávézó üzletvezetője. Mint elmondta, már a kávézó létrejötte is hatalmas közösségi összefogás eredménye, sokan társadalmi munkában álltak be a dizájn kitalálásába, a Hello Wood ingyen készítette el az asztalokat, és több vendéglátós is önkéntes alapon segített az étel- és itallap összeállításában. A kávé kiválasztásába a szekszárdi Kávé Háza is beszállt, a kávé a Costa Ricában élő magyar termelő, Bányai László farmjáról érkezik, a pörkölést pedig Tóth Sándor, a szekszárdi Kávé Háza vezetője végzi. És ők szerezték a kávégépet is, mint Annamari elmondta, egy úgy nevezett Második esély nevű kávégéppel dolgoznak, ami egy olasz vállalkozás. A milánói kezdeményezés keretében elítéltek újítanak fel régi kávégépeket a börtönökben, – csak olyanok, akiket nem erőszakos bűncselekményért ítéltek el, – ezzel második esélyt kapnak ők is, és a régi olasz presszógépek is.
“Mindenképpen specialty kávézót szerettünk volna, mert magas minőséghez akartuk adni a nevünket. Illetve az is célunk volt, hogy elérjük azt a réteget, aki a mindennapokban nem feltétlenül adományoz, de tudatosan fogyaszt” – mondta el Annamari. A kínálat terén nagyjából ugyanazt kapjuk, mint bármely mostanság divatos specialty kávézóban, így az Empathy nem ezzel fog kitűnni a többi közül. A viszonylag széles sütiválaszték viszont mindenképpen meggyőző, a sütik a francia desszertjeiről híres Chouchou-tól érkeznek, Szász Kinga készíti őket, például citrom tarte, pekán pite és maracujás csokoládé tarte. De a Empathy legnagyobb vonzereje a kávé és a süti mellett az ebédmenü: három fogás 1350 forint, és a menü kifejezetten kiadós.
Minden nap egy leves valamilyen könnyebb főétellel, mint sült répasaláta, zabpelyhes túrógombóc, zöldséges jázminrizs saláta vagy éppen mexikói tésztasaláta. Ehhez jön még egy hatalmas szelet sütemény, ami mindig helyben készül, és háziasabb, mint a Chouchou-desszertek. Például sütőtökös sajttorta, mézes krémes, vagy Rákóczi túrós. Bisztróhoz mérten széles a borválaszték is, a badacsonyi Laposa borászat pedig speciálisan egy ide tervezett, véradásra buzdító Kéknyelűvel képviselteti magát. A hely tehát gyors ebédre éppúgy alkalmas, mint esti borozgatásra, a kávézó külön büszkesége pedig a kis, épülő könyvtáruk, amelyhez minden szerzővel külön dedikáltatják a könyvét.
Az Empathy-ban a teljes bevétel a Vöröskereszt számára megy, ami azért is nagyon fontos nekik, mert a pályázati pénzekkel ellentétben ez egy szabadon felhasználható forrás. Aki itt fogyaszt, az kivétel nélkül, minden alkalommal a Vöröskereszt működését támogatja, a nemsokára debütáló Empathy sütivel pedig mindig egy-egy konkrét célra adakozhatunk.
Fotó: Kalas Györgyi