Hirdetés
Instant

Vámos Juci, a város flódnisa

Gyertyatorta

A sütőtököt félbevágjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-60 perc alatt puhára sütjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral. A sütőtökből kiveszünk 400 g puha, pürés részt. Hozzáadjuk a tojásokat és a kétféle cukrot, és elkezdjük keverni, miközben fokozatosan hozzácsorgatjuk az olajat. Belekeverjük a lisztes keveréket is, és eloszlatjuk egy
Hirdetés

Vámos Juci, a város flódnisa

Hirdetés
Vámos Judit mindig is azt gondolta, nagy kincs birtokában van, mert ismeri anyukája flódnireceptjét, de sokáig halogatta a pillanatot, hogy ezzel kezdjen is valamit. Végül annyira felülkerekedett benne a sütés szeretete, hogy viszonylag későn, 35 évesen elvégzett egy cukrásztanfolyamot és úgy döntött, ezentúl ő készíti anyukája flódni- és zserbóreceptjeit.
Hirdetés

Mivel saját cukrászműhelye nem volt, éjfélkor kelt, éjjel sütött, nappal pedig kiszállította a süteményeket a megrendelőknek és az éttermeknek. A vevők igen hamar rákaptak Juci süteményeire, aki nemcsak a sütést élvezte, hanem a szállítást is. Úgy érzi, a legnagyobb elismerés az volt, amikor megállt az egyik kávézó előtt, és a vendégek már vártak a flódnijára. A külföldiek különösen rá tudnak kattanni, hiszen máshol nem ehetnek mákos süteményeket. Később már nemcsak kávézók, hanem egyre több jó nevű étterem is tőle rendelte a flódnit, és egyre több pozitív visszajelzést kapott.  Egy idő után azt vette észre, mindenki csak flódnisként emlegeti a városban, így végül ő is ezt a nevet adta magának.

Fotó: Mudra László

Mivel a flódnikra egyre nagyobb igény mutatkozott, Vámos Juci ősszel nagy döntést hozott: bár már terhes volt, párjával, Andrással megvásárolt egy cukrászüzemet, hogy ne éjszaka kelljen sütnie. Mivel az Angelo cukrászda éppen eladta az üzemét, belevágott, így fél éve nemcsak flódnit, zserbót és pitéket süt, hanem átvették az Angelo üzemeltetését is. Az üzemben ma már több mint 10 alkalmazottnak ad munkát, holott két éve még egyedül sütött éjszaka.

Fotó: Mudra László

“Még most sem hiszem el, ami történik velem” – mondja Juci arra utalva, hogy pár év alatt ő lett a város flódnisa, és ma is hetente 2-3 új megrendelő hívja fel. Bár lassan teljesítőképessége határán mozog, hiszen kisfia még csak 12 hetes, de így is szinte minden nap bejár dolgozni. Bár több ezer darab flódnit sütnek le egy héten, de ragaszkodik hozzá, hogy a tölteléket maga állítsa össze, és szereti a rétegeket is ő pakolni, hogy szép egyenes legyen. A flódni sikeréhez az is hozzájárulhatott, hogy nem csak finom és érdekes, hanem hosszan eltartható, – viszont cserébe nehezen elkészíthető, nagyon pepecselős sütemény. Judit viszont szeret pepecselni, sokat kísérletezett rajta, hogy a rétegek egyenesek legyenek, és a süteménye minél profibban nézzen ki.

Fotó: Mudra László

És hogy mitől olyan tökéletes Vámos Judit flódnija? Bár a hagyományos családi receptet viszi tovább, sokat tökéletesített is rajta. Például tesz bele tejet, ami a hagyományos zsidó süteményekben nincs, de szerinte attól lesz jó krémes a töltelék. Másrészt nem mindegy, mennyire finomra van darálva a mák és a dió, éppen ezért mákot csak olyan termelőtől vásárolnak, aki egy speciális darálóval dolgozik, és azt már mondanom sem kell, hogy almából is csak egyféle, savanyú almát vesz. És természetesen nagyon fontos a lekvár minősége, ami nála csakis szatmári szilvalekvár lehet.

Fotó: Mudra László

A baracklekvárt Juci a mai napig saját maga főzi, még terhesen is 600 kiló sárgabarackot magozott ki. Ezt használja a zserbóhoz, sőt, a flódnira is ken belőle egy réteget. A végeredmény tehát: vékony kelt tésztán rengeteg, szaftos dió-, mák- és almatöltelék, valamint kétféle lekvár.

 Fotó: Mudra László

Ha meg szeretnéd kóstolni a város egyik legjobb flódniját, akkor az itt felsorolt helyek bármelyikében megteheted, vagy rendelhetsz magadnak közvetlenül A Flódnistól egy egész tepsivel.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások