Zseniális sütiket kóstoltunk a most megnyílt portugál pékségben
Február elsején nyílt meg a Lisboa, Budapest első portugál péksége és cukrászdája. Már a pénteki megnyitó forgatagon is látszott, hogy itt valami remek dolog készült, de azért biztos, ami biztos, visszatértünk egy átlagos hétköznap délután is, hogy rendesen ki tudjuk próbálni a helyet, amit egy Budapesten élő portugál cukrász, Daniel Sousa vezet.
Fotó: Hartyányi Norbert
A hely megnevezése pékség és cukrászda, és mind a két vonalon nagyon erős a felhozatal. Nagyon kifinomult cukrászsütemények vannak: pisztáciás, mogyorós, csokoládés műalkotások minden mennyiségben, szóval ne az egyszerű házi vonalra gondoljunk. Van azért minden nap egy nagymama sütije is, a házias ízek rajongóinak.De bevallom, engem jobban izgattak a péksütik, ráadásul szerencsére még nem annyira indult be a hely, ezért remekül el tudtam beszélgetni a portugál üzletvezetővel. Először egy csodálatosan kinéző hatalmas, kerek péksütit kóstoltam, aminek egy fél barack virított a közepén. Ez Especial de cheef néven fut, tehát a hely egyik különlegességének számít. Az édes, kelt tészta közepébe finom tejes-tojásos krém kerül (mint Portugáliában majdnem mindenbe), aztán abba egy fél barack, és így be a sütőbe. Teljes élvezet!
Fotó: Hartyányi Norbert
Talán még ennél is jobban bejött a Pao de Deus, azaz az Isten kenyere, ami az egyik legtipikusabb portugál péksütinek számít, és hagyományosan Mindenszentek napján eszik. Az amerikai szokáshoz hasonlóan a gyerekek itt is körbe járnak a házaknál, bekopognak, de nem édességet gyűjtenek, hanem a szentek tiszteletére ezzel a sütivel kínálják őket. A Pao de Deus alapja egy briós tészta, a tetején pedig minden esetben kókuszos tojáskrém van. Az alap tészta valamennyire édes, de nem nagyon, így ennek megfelelően Portugáliában sonkával, sajttal szendvicsnek, vagy éppen pirítósnak is fogyasztják.
Fotó: Kalas Györgyi
Természetesen portugál pékség nem maradhat a portugálok kedvenc strandétele, a Bola de Berlim nélkül. Ez a nevében Berlint idéző süti egy tojáskrémmel töltött fánkféle, de míg mifelénk inkább lekvárral töltik a fánkokat, a portugálok ebbe is a tipikus tejes-tojásos krémet teszik.És ezzel el is érkeztünk a világ leghíresebb portugál sütijéhez, a Pastéis de natá-hoz, amit gyakorlatilag mindenki ismer, és természetesen a Lisboa-ban is kipróbálható. Ez egy tojásos-tejes krémmel töltött, leveles tésztás kosárka, aminek az eredeti receptje annyira szuper titkos, hogy még ma is csak egy cukrász család ismeri Portugáliában. Eredete a legendák szerint arra vezethető vissza, hogy a középkorban igen kelendő volt a tojásfehérje, az asszonyok a hajukat tupírozták vele hajlakk helyett, az urak és az egyházi méltóságok pedig a kabátjukat és a csizmájukat fényesítették. Csakhogy így sajnos rajtuk maradt egy csomó tojássárgája, amivel nem tudtak mit kezdeni.
Fotó: Hartyányi Norbert
A Lisszabon melletti Belém kerület kolostorában találták ki aztán ezt a receptet, amihez a tojások sárgájából készítették a krémet. Erre a világhírű süteményre a portugálok a mai napig nagyon vigyáznak, évszázadokig nem szivárgott ki a recept, és a mai napig csak azt hívhatják Pastéis de Belém-nek, ami valóban Belémben készül (mint a champaigne, vagy a Tokaji). Ezért van, hogy a most megnyílt cukrászdában sem hívhatják Belémnek, csak Natának. Mindenesetre mindenképpen érdemes megkóstolni, annak is aki nem ismeri, és annak is, aki szereti.
Fotó: Hartyányi Norbert
A sütemények mellett meglepően nagy a kenyér kínálat. Rögtön be is vásároltam egy curry-s diós kenyeret, ami mindenkinek a tetszését elnyerte, de legalább 6-7 féle kenyér sorakozott a polcokon. Na és persze nem lehetne teljes a portugál hely, az egyik legnagyobb specialitás, a Bolinhos de bacalhau nélkül, ezek kis tőkehalas golyócskák. Olyan mint a spanyolok sonkás krokettje, – ezt rettenetesen ajánlom.
Fotó: Hartyányi Norbert
A Lisboa nem csak azért hiánypótló hely, mert kicsit közelebb hozza az itthon még kevésbé ismert portugál ízeket hanem azért is, mert a nap bármely szakában remekül kihasználható. Egy gyors reggelire éppúgy mint egy rohanós ebédre, kifejezetten nagy a szendvics és tapas választék is, de ha ebéd utáni sütizésről van szó, akkor sem fogunk csalódni, miközben a vacsorának való kenyeret is beszerezhetjük. A hely méretre is elég nagy, nyugodtan lehet üldögélni és természetesen kávézni is.
Az árak viszont nem alacsonyak, a sütemények 1000 Ft fölött vannak, de a péksüteményeknek is 500 Ft darabja, ami a magyar pékséges árakhoz képest azért sok. A szuper minőségű Pékműhelyben például 250 Ft egy kakaós csiga. A kenyerek ára 500 és 700 forint között mozog, a szendvicsek és pirítósok ára pedig 1000-1500 Ft között.
Lisboa, portugál pékség és cukrászda, Holló utca 12.