Hirdetés

10 szendvics, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Pasta édesköménnyel és szalámival

A lényege: a cucc!
Hirdetés

10 szendvics, amit muszáj megkóstolnod, mielőtt meghalsz

Két kenyérszelet közé valamilyen húst, zöldséget, vagy sajtot pakolni alapvető emberi jog, amit minden földlakó igen kedvel. Ennek megfelelően a világ minden pontján készítenek szendvicseket, most pedig egy rövidke cikkben összeszedtem pár személyes kedvencemet.
Hirdetés

1. Bánh mi

Szeretjük a vietnámi gasztronómiát: első sorban a Budapesten is menőnek számító pho leves ugrik be róla a legtöbb embernek, ami annyira jó cucc, hogy engem még az sem tántorított el tőle, amikor egy nem túl bizalomgerjesztő környéken, földön rohangáló tyúkok között főzték a levest – igaz, ez nem Budapesten, hanem Ho Si Minh városban történt. Ugyanitt kóstoltam meg életem első autentikus bánh mijét is, ami pokolian jó élmény volt. Ezt a kaját a francia megszállásnak köszönheti a világ, és ezt le sem tagadhatná, hiszen több olyan alkotóeleme is van, amire a franciák szoktatták rá a helyieket. Egy autentikus bánh miből nem hiányozhat a hús, ami többnyire pácolt sertés, aztán ott vannak még benne a friss zöldségek és persze az elmaradhatatlan paté, azaz májpástétom – mindez egy ropogós bagettbe zárva. A ropogós egyébként nem kifejezés: életem legropogósabb, közben mégis leglágyabb bagett-élményében volt részem. Köztudott, hogy az ottani bagettekben a liszt egy része rizsliszt, lehet, hogy a fantasztikus állag ennek is köszönhető. Majd megkérjük Annát, hogy kisérletezze ki a receptet.

2. Muffuletta

Forrás

A vicces elnevezés eredetileg egy szicíliai gyökerekkel rendelkező, kívül ropogós, belül lágy, lapos kenyérféleséget takar. Ez idáig még semmi extra, a történet eldurvulása természetesen Amerikában, azon belül is New Orleans-ben kezdődött, ahol egy Salvatore Lupo nevű olasz tag az azóta is működő Central Grocery nevű delikát boltjában étlapra tűzte az azonos nevű szendvicset. A hús-pékáru arány már-már pastrami szerű magasságokba emelkedik, azzal az aprócska különbséggel, hogy ez a hús itt nem valami rettentően furmányos módon, különleges technikával elkészített gourmet különlegesség, hanem mezei felvágott – persze a legjobb fajtából. Elképesztő mennyiségű szalámit és sonkát pakolnak bele ugyanis, ezen kívül pedig még háromféle sajt – ementáli, provolone és mozzarella is helyet kap benne. A sok felvágott és sajt mellé kerül még a jellegzetes olívabogyó salátából, ami az olíván kívül nagyon apróra vágott marinált zöldségeket tartalmaz, mindezt pedig zöldfűszerekkel ízesítik.

3. Croque Madame

Nem tudom hány olyan ételt alkottak meg a világban, amiknek van női és férfi megfelője, de a franciák mindenesetre erre is képesek voltak. Adott ugyanis a Croque Monsieur szendvics, aminek a női megfelelője értelemszerűen a Croque Madame. A Croque Monsieur nem más, mint egy olyan sajtos-sonkás melegszendvics, amiben egy jó nagy adag fincsi besamelmártás is van. Na igen, két szelet kenyér (liszt) között sajt (zsír), sonka (zsír) és besamel (liszt+zsír). A képlet egyszerű, ha minden nap ezt eszed reggelire, dupla segged lesz fél éven belül.  És ahogy ez az embereknél is lenni szokott, ennek a szendvicsnek a női megfelelője szebb és kifinomultabb, így ezen, az alaptartozékok mellett, még egy tükörtojás is helyet foglal.

4. Cubano

Fotó: Erdőháti Áron

A sajtos-sonkás szendvics olyan alapvetése az emberiségnek, amit a legtöbben imádunk. Így gondolták ezt a kubaiak is – főleg az Amerikába emigrált kubaiak. Miami környékén született meg ugyanis a Cubano szendvics, ami a sajtos-sonkás szendvicsek koronázatlan királya. Kötelezően megemlítendő, ugyanakkor minden olvasó által ismert tény, hogy ezt a szendvicset a Séf című film tette világhíressé, de a filmművészeti kitekintő helyett lássuk inkább miből is áll ez a dolog: a két meghatározó alapanyag, a sonka és a sajt mellé, még kerül bele egy nagy adag sertéssült, mustár, szalámi és csemegeuborka is. Mindez egy jófajta, ropogós kenyérben – az összhatás szinte jobb, mint a szex.

5. Pljeskavica

Fotó: Erdőháti Áron

Ha úgy vesszük, tulajdonképpen a balkáni régió hamburgeréről van szó, már amennyiben egyetértünk a hamburger azon definíciójával, hogy ez egy darált húsból készül pogácsa egy kettészelt pékáru közé bevágva, zöldségekkel és valamilyen szósszal felpörgetve. A natúr – csak sóval és borssal ízesített – marhahúspogácsákkal ellentétben a pljeskavica jellemzően sertésből, vagy bárányból készül, és egyáltalán nem ördögtől való a hús ízesítése sem: zöldfűszereket is szoktak rakni bele, de a finomra vágott vöröshagyma szintén alaptartozék benne. Az igazán autentikus darabokat tűz fölött sütik, bedobják egy jófajta pitakenyérbe, raknak mellé paradicsomot és lilahagymát, meg persze egy jó nagy adag ajvárt. Jelen cikk írója elfogult a témával szemben és állítja, hogy ez százszor jobb dolog, mint egy hamburger. Bocs Jani 🙁

6. Elvis szendvics

Forrás

Nem véletlen, hogy Elvis Presley-re alapvetően a zenei munkássága alapján emlékezünk vissza, a gasztronómiában tett lépései azért elég megkérdőjelezhetőek. A róla elnevezett szendvics nem éppen a kifinomultságától vált ismertté: ennek főbb alapanyagai ugyanis olyan dolgok, amik első hallásra nem hogy nem állnak közeli barátságban egymással, de egyenesen háborút folytatnak. Itt bizony egy szendvicsben találkozik a banán, a bacon, a mogyoróvaj és egyesek szerint az áfonya dzsem is. Elvis koncepciója valószínűleg az volt, hogy azokat a dolgokat, amiket önmagukban imádunk, akkor is imádni fogunk ha összeeresztjük őket. És az a vicces, hogy a Királynak igaza volt, mert ez minden furcsasága ellenére egy jó cucc! (Egy múltkori szavazás következtében lógunk nektek egy receptvideóval még ezen a fronton, ezt rövidesen pótoljuk – a szerk.)

7. Bocadillo de tortilla

Egy spanyol szendvics következik, aminek a nevében szereplő 2 szóval kapcsolatban rögtön tisztázni kell valamit. Egyrészt a “bocadillo” annyit jelent spanyolul, hogy “szendvics”, tehát alapvetően nem vagy egyáltalán menő, ha társaságban azt hangoztatod, hogy ettél egy “bocadillo szendvicset”. Másrészt a tortilláról mindenkinek a mexikói lepényke jut eszébe, ám a spanyolok mást hívnak tortillának. Nem, nem azt az embert, aki szeret kecskékkel hálni, ők is a gasztronómiánál maradnak: itt lényegében egy krumplis tojáslepényről van szó, ami kb. azon az elven készül, ahogy az olasz frittata, azzal a különbséggel, hogy abban nincs krumpli. Na most, nagyon sokféle bocadillo létezik Spanyolországban, a legalapabb pl. nem szól másról, minthogy a bagettet bedörzsölik egy félbevágott paradicsommal és meglocsolják olívaolajjal, de van mindenféle sonkás, húsos változata is. A legbrutálisabb viszont mindenképp a tortillás: gondoljunk csak bele, egy bagett, amibe krumplis tojáslepényt pakoltak. Őrülten hülyén néz ki, és nagyon finom!

8. Pulled pork szendvics

Maga a pulled pork az egyik legszórakoztatóbb jelenség számomra a gasztronómiában és azon 15 dolog közé tartozik ezen a bolygón, ami miatt érdemes élni. Nincs itt másról szó, mint hogy egy hosszú ideig, alacsony hőmérsékleten hőkezelt sertéshúst szálaira szétszednek, aztán még jól rá is pirítanak és összesütik mindenféle finom fűszerekkel: az eredmény az egyik legpompásabb élmény, amit egy húsevő csak kívánhat. Egy kis sült krumplival is el lehetne majszolni, de népszerű és igen kellemes szokássá vált mindezt egy buciba pakolni jelentősebb mennyiségű coleslaw saláta társaságában. Mennyei.

9. Sloppy Joe szendvics

A Sloppy Joe ragu bizonyos szinten emlékeztet a bolognai ragura, ám ahogyan az lenni szokott, az olasz bolognai egy kifinomult kaja, a Sloppy Joe pedig egy puritán baromság. És éppen ezért szeretjük őt is! Amíg a bolognai ragut a jófajta vörösbor és a lassú főzési idő teszi felejthetetlenné, addig a jó öreg Sloppy alaptartozéka a ketchup és a barna cukor, de a főzésével sem kell túl sokat bíbelődni. Szóval nincs itt másról szó, mint egy jó kis fűszeres marharaguról. Ja, és hogy miért került fel erre a listára? Mert mindenféle sajt, vagy zöldségek nélkül ezt a ragut bele szokták pakolni egy hamburger buciba és kész is van a Sloppy Joe szendvics!

10. Fasírtos szendvics

Fotó: Fördős Peti

Nem vagyunk egy nagy szendvics-nemzet, de azért egy ilyen listáról nem maradhat le a jó öreg fasírtos szendvicsünk. Megvan az a kép előtted, amikor mondjuk épp Zánka felé mész vonattal és a balatonfüredi vasútállomásnál megpihenve a 39 fokban megkordul a gyomrod és előveszed a hátizsákból a celofánba csomagolt, a melegben kicsit már megplöttyedt fasírtos szendvicset, amit még anyukád pakold be Budapesten a hátizsákodba? Annyira szép ez a nosztalgikus kép, hogy még annak is könnybe lábad tőle a szeme, aki soha nem élt át ilyet (mint pl. én). Nekünk is van ám hozzá receptünk, méghozzá itt.

Ennyit mára a szendvicsekről, írjátok meg kommentben, hogy nektek melyik a kedvencetek, iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és nyomjatok le 40 fekvőtámaszt!

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások