Hozzávalók
- 1 kg marhapofa
- 3 szál sárgarépa (150 g/szál)
- ½ db zeller (300 g/db)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek mangalicazsír
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 mk őrölt kömény
- 2 ág kakukkfű
- 300 ml marhaalaplé
- 500 ml barna sör
- só, bors
- 2 db babérlevél
A sütőtökpüréhez
- 500 g sütőtök
- 2 ek olívaolaj
- 1 mk chilipor
- 1 mk őrölt szegfűbors
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fahéj
- só
A sült padlizsánhoz
- 2 db padlizsán
- 4 ek olívaolaj
- só
Barna sörös marharagu sütőtökpürével és sült padlizsánnal
Hozzávalók
- 1 kg marhapofa
- 3 szál sárgarépa (150 g/szál)
- ½ db zeller (300 g/db)
- 2 fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek mangalicazsír
- 2 ek kristálycukor
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 mk őrölt kömény
- 2 ág kakukkfű
- 300 ml marhaalaplé
- 500 ml barna sör
- só, bors
- 2 db babérlevél
A sütőtökpüréhez
- 500 g sütőtök
- 2 ek olívaolaj
- 1 mk chilipor
- 1 mk őrölt szegfűbors
- 1 mk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt fahéj
- só
A sült padlizsánhoz
- 2 db padlizsán
- 4 ek olívaolaj
- só
Barna sörös marharagu:
A marharagu első lépéseként a marhapofát megtisztítjuk, lehártyázzuk és nagyobb, kb. 3 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket szintén nagyobb darabokra vágjuk, a fokhagymagerezdeket pedig csak megroppantjuk.
Egy nagyobb edényben, nagy lángon felforrósítjuk a zsírt, lepirítjuk benne a húst, majd félretesszük. A visszamaradt zsírban közepes lángon megkaramellizáljuk a cukrot, majd rádobjuk a paradicsompürét is. Egy perc után rádobjuk a zöldségeket, és újra nagyobb lángra kapcsolva lepirítjuk őket. Hozzáadjuk a köményt és a kakukkfűleveleket, és felöntjük alaplével. Mikor felforrt, beleöntjük a sört, és visszatesszük az előpirított húsokat is. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a roppantott fokhagymát is. Felforraljuk az edény tartalmát, majd kis lángra kapcsolva, fedő alatt 1,5-2 órán keresztül pároljuk.
Sütőtökpüré:
A sütőtökpüréhez a megtisztított tököt felkockázzuk, és egy serpenyőben nagyobb lángon lepirítjuk az olajon, közben megszórjuk a chiliporral. Átszedjük egy lábasba, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, és közepes lángon puhára pároljuk. Botmixerrel lepürésítjük, majd hozzáadjuk a fűszereket és sózzuk.
Összeállítás:
Amikor megpuhult a marhapofa, a húst kivesszük a szaftból, a szaftot pedig átszűrjük, de vigyázzuk, hogy a zöldségeket csak addig passzírozzuk, amíg van levük, különben egy vadasmártás-szerű végeredményt fogunk kapni. A félretett húst visszatesszük a szaftba, és egyet forralunk rajta.
A padlizsánokat 1 cm-es szeletekre vágjuk, és egy grillserpenyőben, nagy lángon mindkét oldalát megpirítjuk kevés olajon, közben sózzuk is. Tálalásnál tányérba szedünk a püréből, jöhet mellé egy adag szaftos pofa és pár szelet padlizsán.
- Elkészítési idő: 3 óra
Ha tetszett a barna sörös marharagu sütőtökpürével és sült padlizsánnal recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!