Kapaszkodj: itt jönnek a világ legkülönlegesebb karácsonyi ételei!
Ami nekünk a töltött káposzta és a zserbó, az más nemzetnek a rizsgombóc és az édes bundás kenyér. Körbenéztünk, hogy hol mit esznek karácsonykor, és annyit már most elárulhatunk, színes a menüsor! 😊
Ausztrália
Ausztráliában egészen máshogy készül az ünnepi menü, mint nálunk – sok család nem a konyhában, hanem a grill körül gyűlik össze. Mivel karácsonykor Ausztráliában az ünnepek idején nyár van, nem ritka, hogy a családok úgy döntenek, a sütő helyett inkább a grillt izzítják be, és egy grillparti keretein belül ünneplik a karácsonyt. A hagyományos ausztrál barbecue részeként ilyenkor is van steak, kolbász, csirkenyárs és édesburgonya.
Ghána
Ghánában gyakran esznek karácsonykor is egy hagyományos ghánai ételt, az omo tuót, aminek a főszereplői a hatalmas rizsgolyók. Sok időt igényel az elkészítése, mert a rizsgolyókat sokáig kell formázni, így a karácsonyi főzés Ghánában sem a megúszós kategóriába tartozik.
Az ünnepek alatt fufu is kerül az asztalra, ami egy nagy gombócra hasonlít. A fufu készülhet jamgyökér, főzőbanán és manióka lisztjéből is. Raguk, levesek – rendszerint csirke- vagy kecskeleves – mellé tálalják.
Örményország
Miközben nálunk és a világ számos országában a sütőtök klasszik őszi étel, addig az örményeknél a karácsonyi menü egyik nélkülözhetetlen eleme. A karácsony az örményeknél nem telhet el e nélkül a zöldség nélkül, sokaknál ez az egyetlen alkalom, amikor tököt esznek egy különleges rizses, mazsolás, mézes töltelék és pulyka társaságában.
Brazília
Brazíliában az ünnepi menüsor része lehet többek között a parmezános rizs és a pastéis is, ami egy olvasztott sajttal töltött tésztaétel – de a tejszínes pálmaszív is gyakori ünnepi kaja. Desszertnek rabanada van, ami egy tojásos és tejes mártásban fürdőző kenyérből készült desszert – egy az egyben a mi bundás kenyerünknek az édes változata. Tálaláskor az édes szirupot sem sajnálják róla.
Skócia
Habár a haggis nem kifejezetten karácsonyi étel, Skóciában mégis gyakran fogyasztják az ünnepek alkalmával is. A leginkább egy savanykás hurkára hasonlító haggis készülhet bárány- vagy marhahúsból, a leghagyományosabb formája pedig birkaszívet, -tüdőt és -májat tartalmaz. A klasszik magyar kolbászhoz hasonlóan ehhez a skót ételhez is felhasználják a belet, és abban főzik, vagy az állat bendőjébe töltve.
Peru
A perui karácsonyi menüsorban sokaknál helyt kap egy pisco nevű borpárlat társaságában készített töltött pulyka, ami mellé burgonyasalátát és bacont is esznek. A pulykát darált csirkehúsból, darált marhahúsból, sonkából, mazsolából, olajbogyóból, diófélékből, kenyérből és tojásból készült töltelékkel töltik meg.
Mexikó
Egyértelmű, hogy a mexikói ünnepi ételekből nem hiányozhat a kukorica. Mexikóban a karácsonyhoz hozzátartozik a tamale, ami hússal vagy zöldségekkel töltött kukoricás étel. A mexikóiak kukoricacsuhéba tekerik be a tölteléket, aminek egy vizes-kukoricalisztes alappal ágyaznak meg.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!