A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A tökéletesre sült húsok titkairól általában hosszas értekezések folynak a grillpartikon, de ne feledkezzünk meg a zöldségekről sem! Azon belül is az egyik legnépszerűbb a cukkini, úgyhogy miért is ne vennénk górcső alá a nyár egyik slágerterményét? A perfekt cukkini grillezése az alábbi négy ponton múlhat – legközelebb ne hagyjátok figyelmen kívül ezeket sem, és garantáltan bezsebelhetitek a profi grillmester címet!
A cukkini grillezése a perfekt alapanyagnál kezdődik
Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a legszebb és legízletesebb grillezett cukkini friss, lédús, roppanós alapanyagból készül. (De eszetekbe ne jusson a pár napja a hűtő kamra fogságába esett zöldséget kidobni, abból is szuper cukkinis kajákat készíthettek.) Egy alapos tisztítás után a cukkini nyugodtan fogyasztható héjastól, és mivel ez esetben is igaz, hogy a héjában van a vitamin, érdemes is rajta hagyni a vékony zöld külsőt. Csak sikáljátok át folyó víz alatt – a zöldségek precíz megtisztításához ebben a cikkben adunk hasznos tippeket –, majd szárítsátok meg, és máris készen áll a felhasználásra.
Számít, milyen formában kerül a rácsra
Na persze nem egészben kell a grillrácsra dobni a cukkinikat! 😀 Először is érdemes átgondolni, hogy milyen formában szeretnénk tálalni a grillzöldséget. Vághatjuk karikákra, de ezeket macerásabb egyesével átforgatni a tűz fölött, és könnyebben le is tudnak csúszni a rácsról. A legjobb ezért, ha hosszában szeletelitek fel a zöldséget. A grillzöldséges tálon és a kevert salátákban egyébként is nagyon jól mutatnak a csíkosra grilleződött hosszanti cukkiniszeletek, míg a vékonyabb cukkiniszalagokba akár kisebb hús- vagy sajtfalatokat is csomagolhattok.
A cukkini kerülhet közvetlenül a rácsra, ha így sütjük, akkor alakulnak ki rajta a jellegzetes, sötétebb színű grillcsíkok. Arra azonban vigyázzatok, hogy a sülés közben kissé összeeső és megpuhuló szeletek ne végezzék véletlenül a tűzben! Ha túl nagy a rácsok közötti rés és félő, hogy a zöldség egy óvatlan mozdulatnál lecsusszan, inkább tegyétek valamilyen grilltálcára vagy csomagoljátok alufóliába. Így ugyan nem lesz olyan szép csíkos, de legalább biztosan el tudjátok majd fogyasztani! 😊
Beszerezhettek kifejezetten erre a célra tervezett grillezőkosarakat is, amikből a kisebb zöldségdarabok sem tudnak „megszökni”, és persze ne feledkezzünk meg a jó öreg grillnyársról sem! Látványos és isteni finom saslik vagy rablóhús készülhet vele, amit ráadásul egyetlen mozdulattal forgathattok a faszén felett.
Mennyi ideig tart a cukkini grillezése?
A cukkini grillezése nagyban függ attól, hogy milyen vastagra vágtuk a szeleteket – és az is számít, hogy mennyire roppanósan szeretjük fogyasztani a zöldséget. Minél vastagabb a cukkini, annál több idő kell neki, hogy megpuhuljon. Általánosságban a kb. 1,5-2 cm vastagon szeletelt cukkininak oldalanként 2-3 perc grillezés bőven elég, vagyis simán hagyhatjátok a grillezés legvégére az elkészítését, addig biztosan nem fog kihűlni a többi kaja sem. Túl sokáig viszont nem érdemes a rácson felejteni, mert könnyen előfordulhat, hogy a kelleténél pépesebb lesz az eredmény.
Ízesítsd kreatívan!
A cukkininek önmagában nincs túlságosan domináns íze, de persze vannak, akik éppen ezért kedvelik. Ha csak egy kicsit szeretnétek kidomborítani a természetes ízjegyeit, akkor grillezés előtt mehet rá só, frissen őrölt bors és egy pici olívaolaj. Ezzel a trióval már ízletes grillezett cukkinit tálalhattok. De mi arra buzdítunk mindenkit, hogy bátran kísérletezzetek az izgalmasabb ízkombinációkkal és marinádokkal is! A zöldfűszerek közül szinte mindegyik jól áll a cukkininek, különösen a kakukkfű, az oregánó és a bazsalikom passzol hozzá, de a fokhagymától kezdve a citromlén és a balzsameceten át egészen a keleties fűszerkeverékekig nagyon frankó ízvilágot varázsolhattok a grillcukkininek. És nem szükséges hosszú órákig pácolni, bőven elég, ha pár perccel a tűzre kerülés előtt kevertek ki hozzá egy gyorspácot.
Néhány ötlet a pácokhoz, marinádokhoz:
- Parmezános-pesztós cukkini: a cukkiniszeleteket vékonyan megkenjük olívaolajjal, enyhén sózzuk, és a grillezés végeztével mehet rá pesztó és reszelt parmezán.
- Citromos-fokhagymás cukkini: egy keverőtálba reszelünk fokhagymát, citromhéjat és belefacsarjuk a levét is. Pár kanál olívaolajjal dúsítjuk, bepácoljuk a cukkiniszeleteket 10-15 percre, aztán lehet is dobni a grillrácsra.
- Thai currys cukkini: szezámolajjal kikeverünk egy kevés sárga thai currypasztát, ezzel megkenjük a cukkinit, aztán már sülhet is. Végül pár csepp lime leve tudja felturbózni az ízeket.
- Narancsos-gyömbéres cukkini: a narancs reszelt héját és kifacsart levét kikeverjük reszelt gyömbérrel és egy kis olívaolajjal. Ha bírjuk a csípőset, akkor egy kis chili is mehet bele. A cukkinit sózzuk, borsozzuk, átkenjük a páccal és mehet is a grillrácsra.
Ha tetszett a cukkini grillezése cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!