A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
A SMART rovat támogatója az
Még akkor sem sikerül mindig eltalálni azt a kajamennyiséget, ami biztosan az utolsó falatig el fog fogyni, ha egy személyre főzünk. Hát még, ha egy egész családra! A maradék épp ezért régi jó ismerős minden háztartásban.
A megmaradt alapanyagok felhasználásához jó pár maradékmentő receptet találhatsz az SK oldalán is. Na de mi a helyzet akkor, ha a már kész ételből maradt rajtad több adag, és se a szomszédra, se a haverokra nem tudod rásózni? Ezeket mennyi ideig érdemes tárolni? Nem árt, ha képben vagy, mert sajnos egy maradék sem áll el örökkön örökké a hűtőszekrény vagy a fagyasztó polcain.
Saláták
Az már egy korábbi cikkünkből kiderült, hogy a legjobb, ha egyszerre csak annyi zöldséget és gyümölcsöt mosol meg, amennyit el is fogyasztasz. Mosatlan állapotukban ugyanis tovább elállnak a friss termények, mint ha már víz érte őket. Ennek ellenére van olyan, hogy bekeversz egy nagy adag salit, amivel aztán nem bírsz… Hogyan tovább ilyenkor?
A pontos eltarthatóság nagyban függ attól, hogy milyen alapanyagok kerültek a salátába. Sőt, az is számít, hogy ezek mennyire voltak frissek a bekeveréskor. A zöld levelek még frissen vásárolva is gyorsan megfonnyadnak, ezért ezekből érdemes kisebb adagot bekeverni előre, és aztán a repetához újra mixelni. Főleg, ha citromos vagy ecetes dresszinget használsz, a savak hatására ugyanis még hamarabb összeesnek a levelek. A keményebb zöldségekből készült saláták (például az uborkasaláta) már jobban bírják a gyűrődést, ezek 4-5 napot is átvészelnek a hűtőben.
Főtt rizs, maradék tészta
A natúr, sós főtt rizs jó esetben akár 5 nap után is fogyasztható még. Ehhez viszont fontos, hogy megfelelő körülmények között kerüljön a hűvösre. A sima frissen tartó fólia a tányéron nem biztos, hogy a legjobb megoldás. Ha ugyanis túl párás közeg alakul ki a rizs körül, akkor a vártnál hamarabb penészedésnek indulhat. Ezért a legjobb, ha egy légmentesen záródó edényben teszed a hidegre.
A főtt tésztát is érdemes légmentes tárolóban eltenni, így 3-5 napig bírja a hűtőben, hasonlóan a quinoához, bulgurhoz, kuszkuszhoz és egyéb gabonafélékhez.
Sült húsok, halak
Húsfajtától függően a sült húsok, a pirított bacon, illetve a főtt/sült kolbász és virsli is jellemzően 3-5 napig áll el a hűtőben. A halak esetében ennél egy picit gyorsabbnak kell lenni, ezek általában 2-3 napot bírnak a hidegen. Fontos hozzátenni azt is, hogy a darált húsban könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ezért azzal érdemes óvatosabbnak lenni, fagyasztani épp emiatt nem is ajánlatos. De a sült csirkét, sertés- vagy marhahúst pár napon belül újramelegítve még biztonsággal meg lehet enni.
Levesek és raguk
A különféle levesek és húsos, illetve zöldséges raguk átlagosan szintén 3-4 napig bírják a sima hűtőben. Ha csak 1-2 adagnyi maradt belőlük, akkor a közeli jövőben simán elviheted suliba, melóba, vagy megmelegítheted vacsira. De ha nagyobb mennyiség várakozik még a fazékban, tanácsos inkább megcélozni vele a fagyasztót.
A levesek esetében ritkán jut eszünkbe, hogy ezeket is jégre tegyük, pedig ha néhány alapszabályt szem előtt tartunk – ezekről itt írtunk részletesebben –, újramelegítve is perfekt fogás lesz belőlük.
Azt viszont bizonyára senkinek sem kell bemutatni, hogy a pörkölt és a fagyisdoboz milyen jó viszonyt ápolnak. 😊 A pörik, tokányok és egyéb húsos raguk átlagosan 2-3 hónapot bírnak a fagyóban, míg a vega, zöldséges verziók ennél egy picit többet, 4-5 hónapot. Érdemes a lefagyasztás előtt felcímkézni a tárolódobozokat, hogy biztosan utána tudj számolni, mennyi ideje pihennek már a hűvösön.
Desszertek
Egyesek szerint a maradék desszert fogalma valójában egy oximoron, mert nem is létezik ilyesmi. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. 😀 Az viszont biztos, hogy a tojást és tejtermékeket (főleg tejszínhabot) tartalmazó sütiket nem ajánlott túl sokáig ide-oda pakolgatni a hűtőben. Ezek legfeljebb 4-5 napig bírják, feltéve, hogy a hűtőben 0-5 fok közötti hőmérséklet uralkodik, ez a hideg szükséges ahhoz, hogy a mikroorganizmusok szaporodása kellően lelassuljon.
A házi kekszek ellenben szakavatott háztartási túlélők: egy jól záródó sütisdobozból akár 1-2 hónapig is simán lehet szemezgetni belőlük.
Ezt már inkább ne edd meg
Bármennyire is igyekszünk elkerülni a pazarlást, sajnos van az a pont, ahonnan nincs visszaút, és muszáj megválni a jobb napokat látott kajáktól. És nem csak azért, hogy ne kelljen kiszellőztetni a lakást minden egyes hűtőajtónyitás után… 😀
A romlott étel elfogyasztása könnyen csúnya véget érhet. A legkisebb rossz, mivel megúszhatod a dolgot, egy kis émelygés és hasmars, de akár komolyabb ételmérgezés is lehet a vége. A romlott élelmiszerekben olyan kórokozók is könnyen elszaporodhatnak, mint a szalmonella, a Staphylococcus vagy a Listeria baktérium, ezek pedig akár kórházi ellátást is igénylő tüneteket okozhatnak.
Azaz nem érdemes kockáztatni. Ha az adott étel már ránézésre sincs túl jó állapotban, láthatóan megváltozott a színe, az állaga, penész kezdett növekedni rajta, és a szaga sem az igazi már, akkor inkább válj meg tőle. Hidd el, egy kaja sem ér annyit, hogy ágynak dőlj miatta!
Ha tetszett a konyhai maradék tárolása cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!