„Vissza szeretnénk adni a vendéglátás varázsát!" A Bistro Fine a magyar törzsvendégekre is épít
Bár a Deák Ferenc tér környéke gasztronómiai szempontból nem egy aranybánya, nem minden hely épít csak a turistákra! A nemrég újranyitott Bistro Fine korábban inkább elsősorban az utazókat célozta, így a koronavírus bezárásra kényszerítette őket. Célkitűzésük most konkrétan egy fix magyar vendégkör kialakítása is. Ezt egyszerűbb, magyaros ételekkel és mérsékelt áraikkal próbálják megalapozni.
Hoteles reggeli helyett bisztró
A Hotel Moments tőszomszédsága nem egy szerencsés (vagy szerencsétlen) véletlen. A Fine Bistro és a szálloda tulaja közös, így az étterem hátsó részében zajlik a szállodai reggeliztetés nyitás előtt. Azonban nem ez a fő profil. Az étlap kialakítása mind árazásban, mind kínálatban egyaránt megszólítja a magyar és a külföldi vendégeket is.
A kozmopolita hangulatot árasztó enteriőr Mtenga Bianca munkája: igényességben nyilvánvalóan követi a hotel példáját, hangulatában viszont önálló egység.
A Bistro Fine egyszerre elegáns és közvetlen
Az újranyílt vendéglátóhely nem titkolt célja, hogy levetkőzze magáról az “andrássys” menő fine dining étterem jelzőt, és a helyieknek is vonzó cél legyen.
„Vissza szeretnénk adni a vendéglátás varázsát! A vendég nem csak egy a sok közül, számít az egyén, a rendelést is eleve személyenként, nem asztalonként vesszük fel” – osztja meg Messzi János, becenevén Gianni (=Jani), aki 4 évvel ezelőtt volt felszolgáló a helyen. Most az újranyitással együtt visszatért, és azt kell, hogy mondjam, nem találkoztam nála lelkesebb vendéglátóssal az utóbbi időben!
Személyre szabottan kaptam is tőle egy teljes menüajánlót, arányosan klasszik és újhullámos fogásokkal megtűzdelve. (Természetesen italválasztásban is készségesen áll rendelkezésre!)
Meglepően laktató adagok és komplex ízek
A konyháért Sipos András a cégcsoport executive séfje felel, aki a hamarosan nyitó Tapas Fino kínálatának megalkotásával párhuzamosan kreálta meg a menüt. “Sipi” maximálisan kihasználja az alapanyagokban lévő potenciált, és addig kombinálja az ízeket, amíg el nem éri a tökéletes összhangot.
Nizzai saláta
Bevallom, nincs a kisujjamban a klasszik nizzai saláta receptje, de ha olyan benne a fürjtojás, mint a Bistro Fine salijában, akkor bármikor jöhet! (Kulisszatitok: első ránézésre azt hittem a tojásokra, hogy olívabogyó, így extrán meglepett az ízhatás, de jó értelemben.) A friss salira egy enyhén édeskés-citrusos dresszing kerül, na meg a tetemes méretű vöröstonhal-szelet, ami iszonyatosan puha, omlós.
Marhatatár
Sosem titkoltam, hogy nem vagyok nagy marhahúsrajongó, a tatárhoz hasonló vadulások pedig egyáltalán nem a világom. Ennek ellenére egy falat nem ártott meg. A Bistro Fine tatárjában egy picit majonézesebb ízvilággal ismerkedtem meg, ami szerintem emészthetőbb az ismerkedő tatárosoknak is, mint amilyen én vagyok.
Ez csak az előétel! Jöhet valami RENDES ÉTEL!
Bár az előételek is korrekt adagok voltak, nyilván nem ezzel kell jóllakni! De mivel? X elmondása alapján a Fine Bistro slágere a csirkepaprikás, meglepő módon krumplipürével. Az étlapon persze nem így szerepel: minden főételhez egyénileg választható a köret.
Marhapofapörkölt
Csirke helyett a marhapöri lett a befutó. Bár sok családnál ez egy alapkaja, az éttermek is próbálnak autentik, házias verzióval előrukkolni, csak kevésnek sikerül.
A Bistro Fine viszont megugrotta ezt az akadályt, és olyan ízletes ragut tálalt, amit még a nagyi is jóízűen elfalatozna.
Bőrén sült lazac repülőhal-ikrával és citromos vajmártással
A lazac egy zsírosabb hal, így vajmártásban úszva igazán laktató, hiába tűnik elsőre kicsinek a szelet. De a méret helyett foglalkozzunk a lényeggel: a ropogós bőrrel! Én szisztematikusan le szoktam szedni, mert általában sehol nem sütik kellően crispyre. De a Bistro Fine lazaca csak úgy roppant a fogaim közt – és nem a szálkák, hanem a bőr. A repülőhal-ikrák annyira sok extrát nekem nem adtak, de izgalmasabb lett tőle az étel. A hal eleve kellően szaftos maradt, nem szárították ki, de a vajmártás tette fel az i-re a pontot. Egy gerezd citromot el tudtam volna képzelni hozzá, de mire ezt tudatosítottam magamban, már megettem.
A köretként felszolgált tavaszi saláta dresszingje szintén friss, de fanyar helyett inkább édeskés ízvilágú. Házi kruton, zöldbab és tökmag dobja fel az eleve színes salit.
Brownie vaníliafagyival
Egy klasszik desszerttel zártam a lakomát: egy olyan minőségi étteremben, mint a Bistro Fine, nyilván a brownie is fine. A tálalás nekem picit fura volt a hatalmas tányéron. A kötelező belül lágy-kívül szilárdabb brownie-szerkezet viszont nem hiányzott, ahogy a vaníliafagyi se.
Nem elveszik, átadjuk az uralmat az Andrássy felett
A vacsora végére arra jutottam, hogy az Andrássy út tulajdonképpen nekünk, magyaroknak is ugyanúgy törzshelyünk lehetne, mint a turistáknak. Egyszerűen nem használjuk ki, és legyintve úgy hivatkozunk rá: „ahh, az Andrássy tele van turistákkal…”. Pedig velünk is tele lehet, csak gyakrabban kellene olyan helyekre ellátogatnunk, mint a Bistro Fine. Nem feltétlen háromfogásos vacsira, csak egy pohár finom borra vagy italra a bárba. Ki tudná jobban értékelni a signature, barackpálinkás-narancsvizes-fűszeres Hungarian passion koktélt, mint valaki, aki tüzes vizen nevelkedett?
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 8.
Értékelés:
- Ízek: 4
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5* 🙂
- Környezet/hangulat: 5
- Összpont: 4,75
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!