Micsoda?! Egy hatalmas olasz házi tészta és kávé együtt csak 2000 Ft?
A brutál jelző nem túlzás, hiszen a hely neve is az, hogy Brutål – egy kis skandináv karikával a tetején. Sári Gergely régi motorosnak számít a városban, közel 20 éve vendéglátózik, több helyet is üzemeltet a hetedik kerületben, illetve családjához kötődik a legendás Avar Presszó is. Aki esetleg nem ismerné az Avar Presszót, annak mellékesen jegyzem meg, hogy 70 éve üzemel a Hegyalja úton. Egy valódi kultikus hely, ami sok budainak jelent menekülést egy nyári éjszakában.
Klasszikus bár Budán
Gergőnek már van péksége, kávézója és szórakozóhelye is, de nagyon régóta szeretett volna egy klasszikus bárt csinálni, ahol kizárólag a minőségi italokon, koktélokon és a beszélgetésen van a hangsúly. Bár Buda és a Bartók Béla út számára ismeretlen terep, amikor meglátta ezt a kiadó üzlethelyiséget, azonnal beleszeretett. Viszonylag hosszú ideig folytak az előkészületek és mintegy három hete nyílt meg a Bar Brutål nevű hely. Ami önmagát zugkocsmaként definiálja, és ez nem is áll távol a valóságtól. Nem könnyű ugyanis rábukkanni, az utcán csak egy üres tábla és néhány betű hirdeti a helyet, utalva arra, hogy itt bizony van valami, de ahhoz, hogy megtudjuk, micsoda, beljebb kell fáradni.
Brutál belső, brutál konyhával
A Brutål belső tere valóban brutál, azaz inkább ipari – azt is elárulom, hogy nem egészen az én stílusom, de ettől el tudok vonatkoztatni, mert nagyon jól néz ki. Mint mondtam, a hangsúly a minőségi italokon, a hatalmas választékon és a koktélokon van, rövidital-fronton a rum, a whiskey és természetesen a gin viszi a főszerepet. Igencsak jó hangulatban lehet itt italozni, ami azonban engem még inkább levett a lábamról, az – mondanom sem kell, hogy – a konyha. Bár a Brutål egy picike helyiség, alig 60 m², ebből kifolyólag a konyhája is kicsi.
A tulajdonos sokat gondolkodott azon, hogy ha már van melegkonyhai engedélyük, akkor hogyan hozhatná ki ebből a legtöbbet úgy, hogy a konyha ne vegyen el sokat a vendégtérből. Végül az olasz gasztronómia lett a befutó – mint már annyiszor az életben. A Brutål így este bár, nappal pedig egy letisztult tésztázó. Ahogy Gergő fogalmaz: ez egy kocsma és egy tésztázó egyben – én se tudnék ennél többet mondani a helyről, bár érzem, hogy ez túl egyszerűen hangzik, ennél ugyanis százszor többet ad. Mint a tulajdonos fogalmaz, nem világmegváltó dolgot akart, csak egyszerűen jó kaját, olyat, amit ő is szívesen megenne bármikor és a barátainak is szívesen adna.
Szuper tésztázós hely
Déltől lehet kipróbálni a szuper tésztákat, és bevallom: nagyon rég ettem ennyire finom házi tésztákat bárhol Budapesten. Azt meg, hogy ilyen áron ekkora adag kaját lehet enni ilyen minőségi alapanyagokból, konkrétan még most sem hiszem el. Alapból sem drága a hely, a déli ebédmenü ára azonban tényleg brutál jó: kapunk egy hatalmas adag tésztát (háromféle közül is választhatunk) és mellé kávét. Mindez 2000, azaz kettőezer forintba kerül! Csodálom, hogy nem lóg még ott az egész város. Na de majd most!
Neki is álltam egy kicsit kóstolgatni az étlapról. Sajnos egymagam nem tudtam mindent végigenni, de azért igyekeztem becsülettel helytállni. Az étlap két részre tagolódik, az első fele az úgynevezett bar food, amit italozás mellé tudunk kérni. Ezek az olívabogyók, sajtok, bruschetta, szardínia, szalámi. Illetve, ami a hely különlegességének számít és ajánlom, hogy mindenképpen rendeljétek ki, ha arra jártok, az a fekete kagyló. Megszállott olaszmániás lévén azonban ennél is sokkal jobban érdekeltek a tészták, amikből egészen pontosan ötféle kérhető. Bár a kínálat folyamatosan változik, én elsőnek egy bolognait kóstoltam, már csak azért is, mert ez sokat elmond a helyről.
Bolognai vagy rizottó? Mindkettő!
Nagyon kényes vagyok a bolognaira, otthon ugyanis rendkívül szigorú recept, sőt rituálé szerint készül ez és a carbonara is. Egy picike eltérés a recepttől már szemöldökráncolást von maga után. A bolognai nálunk kevés paradicsommal, sok répával, zellerrel, borral és fahéjjal fő – egészen elképesztő hogy itt pontosan ugyanezzel a recepttel találkoztam. Krémes, ugyanakkor mégis erős ízű szósz és a legjobb minőségű olasz tészta, természetesen parmezánnal.
Mivel van az étlapon egy rizottó is, ezt is megkóstoltam. Már csak azért is, mert tényleg nagyon kevés helyen tudnak igazán jó rizottót készíteni. Na, hát jelentem, itt aztán tudnak! Brutál vajas, brutál krémes, brutál parmezános. A rizottóhoz kis rákocskák érkeztek, egészen elképesztő, hogy itt minden, de tényleg minden 2490 Ft-ba kerül.
Tészta mellé bar food, vagy fordítva
Összesen ötféle tészta kóstolható: Napolitano, ami ugye a paradicsom, olívaolaj és fokhagyma triójára épít, Popeye, ami természetesen a ricotta és spenót duót takarja, az Alfredo (csirke, tejszín és parmezán), az erdei gombás neve pedig magáért beszél. Ezekre 890 Ft-ért kérhettek még extraként rákot, kagylót, csirkét vagy burratát. És ha már burrata, akkor erről is ejtenék egy-két szót, a bar foodok közül ugyanis ezt is megkóstoltam: csodás finom rozskenyéren krémes burrata, jó sok balzsamecettel. Ez az, ami igazán csúszik az alkohol mellé!
Inni ugyan nem ittam sokat, de a hely egyik signature itala az Espresso Martini, ami csodásan néz ki, és nem ajánlom, hogy kihagyjátok! Bár ez esetben mindenképpen villamossal érkezzetek. Egyébként is nagyon tetszett a helyben a galéria feletti kis ablak, ami villamos-spottingra különösen hangulatos és alkalmas.
Összefoglalom tehát még egyszer a lényeget: dél és három óra között a Brutålban a tészta és a kávé 2000 Ft-ba kerül!!! De a 2490 Ft-os alapár is elképesztően jónak számít ehhez a minőséghez képest. Mindig azt hittem, éltem már annyit a gasztronómia világában, hogy nekem már nem tudnak újat mutatni. Aztán tessék, itt van: bár és tésztázó egyben.
Cím: 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.
Ha tetszett a Bar Brutal cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!