Rigójancsi, Esterházy, somlói: felzabáltuk a budapesti klasszikus sütiket
Szerencsére ma már nagyon sok szuper cukrászdát és süteményt találnak az édességrajongók szerte a városban. Az elmúlt években a cukrászdák reneszánszát éljük, egyre többen nyitnak és egyre többfélét, bár főleg az újhullámos desszertek élik a virágkorukat. Emellett azonban kezd felélénkülni a klasszikus sütemények iránti kereslet, egyre többen gondolják úgy, hogy nagy érték, ha a hagyományos süteményeket jó minőségben készíti el valaki. Egyelőre azonban ezeket megtalálni nehezebb, mint francia desszertekhez jutni.
Nándori: régi társ a mindennapok során
Ezért is vettük most Nórival nyakunkba a várost, hogy megkeressük azokat a cukrászdákat, ahol igazán jó minőségű hagyományos süteményeket ehettek – akár cukormentes és újragondolt változatban is. Az első utunk a Ráday utcába vezetett, egészen pontosan a Nándori Cukrászdába. Nagyon sok dicsérő szót hallottunk már erről a helyről a környéken élőktől, illetve több évben is teszteltük karácsonykor a bejglit.
A bejgli mellett azonban más süteményt is szerettünk volna megismerni, így a hétfő reggelt itt indítottuk a tulajdonossal, Nándori Lászlóval. A Nándori Cukrászda nagy múltra tekint vissza, még az 1960-as években nyílt Varga Cukrászda néven. Akkori névadója Nándori László nagybátyja volt, aki testvérével közösen vitte a cukrászdát.
Nándori Lászlónak sokáig nem volt egyértelmű, hogy ő is cukrász lesz. Műszaki pályára készült, a nyári munkát azonban mindig itt töltötte a cukrászműhelyben, és egyre inkább világossá vált számára, hogy ez az a szakma, ami leginkább rabul ejti. 1988-ban vette át végleg a cukrászda vezetését, és azóta is minden napját itt tölti.
A hagyományos sütik fellegvára
A Nándori kifejezett erősségének a klasszikus és sós sütemények számítanak, ez persze nem jelenti azt, hogy ne készítenének újhullámos sütiket is. Kóstoltunk Esterházy-szeletet, somlói galuskát, zserbót, flódnit, illetve az újhullámos sütik közül egy zelleres-fehércsokis alkotást. Legjobban nálam a flódni vizsgázott, aminek a tésztája hagyományos módon libazsírral és fehérborral készül. Talán egy leheletnyit lehetne karakteresebb, erősebb ízű, de nekem bejött, és a töltelék is jó minőségű. Tudom, hogy van, akinek egyik flódni sosem lehet eléggé szaftos, nyilván nekik ez sem fog bejönni.
Az Esterházy Nórinál és nálam is kitűnőre vizsgázott. Ez önmagában egy édes műfaj, és nem mindenki szereti a vajas-diós krémet, de aki rajongója ennek a sütinek (én!!), annak őszintén ajánlom. A Nándori Cukrászda újhullámos sütijéből a legújabb, már őszi kollekcióba illeszkedő zelleres alkotást kóstoltam, nekem ez is bejött, de én amúgy is szeretem a zellert.
Nem lehet szó nélkül elmenni a sós sütemények mellett, amiből óriási választék van, közel 30-féle sós aprósüteményt sütnek. Nem véletlenül, hiszen nagyon sok rendezvényt és céges partit is vállalnak, cukrászdájuk azonban tudatosan csak ez az egy van.
Cím: 1092 Budapest, Ráday u. 53.
Mentesen is finom!
Ezután a Fittnass gluténmentes, cukormentes, vegán cukrászdában folytattuk a kóstolást, ahol azok is találnak maguknak kedvükre való süteményt, akik valamilyen ételallergiával küzdenek. Vagy éppen az egészségtudatosság jegyében szeretnének cukor-, laktóz- és/vagy gluténmentesen táplálkozni. Ez az iparág nagyon sokat fejlődött az elmúlt években, és ma már tényleg nagyon sok jó mentes süteményt lehet kapni.
A Fittnass sikeréhez azonban a jó alapanyagok mellett hozzájárul a tulajdonos, Zábrádi Annamária mély elköteleződése és lelkesedése. Annamari eredeti szakmáját tekintve operetténekes, jelenleg is az Operettszínházban játszik több darabban. Gyerekkori álma volt azonban, hogy saját üzlete és cukrászdája legyen. Az egészséges életmód eleve nagyon fontos számára, ezt és a saját vállalkozás gondolatát szerette volna összekapcsolni, amikor pár éve megnyitotta a Fittnass cukrászdát, természetesen az Operettszínház közelében. A cukrászdából azóta már a második egység is megvalósult a Duna plázában.
Annamari többféle mentes műhellyel dolgozik együtt, hogy minden mentes süteményből megtalálja a legjobbat. Legalább 100-féle süteményből választhattok nála. Bevallom őszintén, én kissé fenntartással viseltettem a mentes sütemények irányába – pedig magam is laktózérzékeny vagyok, de valahogy eddig még nem lettem a műfaj rajongója. Főleg az édesítőszereket nem szeretem.
Éppen ezért okozott hatalmas meglepetést a Fittnass, ahol minden süti meglepően hasonlított az eredetihez, még a gluténmentes zserbónak is egészen autentikus íze volt. A Tátra-csúcs esetében pedig szinte egyáltalán nem éreztem, hogy nem valódi tejszínből készült. Talán legkevésbé a Fekete-erdő torta jött be, bár őszintén szólva ezért a tortáért alapból sem rajongok. Összességében nagyon kellemes csalódás volt nekem a Fittnass.
Cím: 1066 Budapest, Zichy Jenő u. 43.
A végén egy kis hiszti
Kóstolónkat végül a Hisztéria Cukrászdában zártuk, akik kifejezetten az újhullámos alkotásokról ismertek. Ennek ellenére néhány klasszikus süteményt is készítenek, a rigójancsi például rögtön belopta magát a szívembe a bajuszmintás fizimiskájával, de az újraértelmezett málnás Opera szeletre sem lehet panasz. Ahogy egyik süteményre sem: itt minden kifinomult, gyönyörű és nagyon finom. Nekik már négy üzletük van, és nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Ha a közelben jártok, kóstoljátok meg a fagyit és a macaronokat is!
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 44.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!