Ákos Málta fővárosában, Vallettában él, az utóbbi időben alaposan megismerte a várost, így egyértelmű, hogy felzabáltuk vele Máltát. Először is reggelizni vitte el az őt meglátogató Botit, a Manouche Craft Bakerybe, ahol rögtön meg is mutatta, hogyan szokta indítani a napot. Hát nem kispályás módon: rögtön rendelt egy klasszikus croque monsieur-t és egy édes bundás kenyeret is karamellizált banánnal. Mármint a füstölt lazacos buci mellé.
Szerencsére Ákos mindennel elégedett volt, különösen az extrán sajtos croque monsieur-nek nem tudott ellenállni. Ha tehát Vallettában jártok és egy jó reggelizőt kerestek, akkor ezzel nem fogtok mellé.
Pékség, de másként
Ezek után Ákos egy Nanu Artisan Baker nevű helyre vezette Botit. Én, mondjuk, azt hittem, megbolondult, hogy egy ilyen kiadós reggeli után még egy pékséget célba vett, de hamar kiderült, hogy nem erről van szó. A hely ugyanis sokáig valóban tradicionális pékségként működött, de a tulajdonos, azaz maga Nanu átalakította a helyet bisztróvá. Az étlap tradicionális máltai fogásokra és alapanyagokra épül. Ilyen például a nyúl és egy speciális datolyás desszert, amit Ákos is megkóstolt. Hogy mennyire ízlett neki, azt meg is tudjátok nézni a videóban.
Ezt az éttermet annak érdemes kipróbálni, akit igazán érdekel a máltai gasztronómia, mert itt aztán nagy merítést kaphat belőle. A máltai ételekre – csakúgy, mint a nyelvre – nagyon sok környező nép hatással volt. Van egy adag arabos és mediterrán beütés, de mivel Málta sokáig angol gyarmat volt, természetesen ez a világ sem múlt el nyom nélkül az ország életében. Külön felhívnám a figyelmeteket a máltai fagyira, ami tele van aszalt gyümölcsökkel, datolyával, magokkal és pisztáciával!
Felzabáltuk Máltát: északon is!
Ákos persze nemcsak a fővárost mutatta meg Botinak, hanem a sziget többi részét is. Ellátogattak például északra, Melliehába is, ahol Ákos nagyon durván belevetette magát a tengeri herkentyűk kóstolásába. Csak annyit mondok, hogy egy adott ponton feltűnik egy óriási tarisznyarák is. Én sajnos nem jártam Botival Máltán, de ha egyszer eljutok, ezt a helyet egészen biztosan kipróbálom majd, mert elképesztően jól néztek ki az ételek, amiket Ákos jóízűen evett.
A legkülönlegesebb helynek a Diar il-Bniet tűnt, egy valódi „farm to table” hely, ahol aztán tényleg megismerkedhettek a máltai alapanyagokkal. Itt Ákos elé egy olyan bőségtálat pakoltak, hogy képernyőn keresztül is csorogni kezdett a nyálam. Ezután már csak ráadás volt a kis utcai pizzázó, ahol nagy nehezen még benyomtak egy pizzát a srácok. Na de nem azért kellett küzdeniük, mert ne lett volna jó, sőt! Inkább azért, mert ennyi kaja után már levegőt venni is nehezére esett Ákosnak.
Én nagyon kedvet kaptam egy máltai utazáshoz, úgyhogy csak óvatosan a videóval!
Ha tetszett a Felzabáltuk Máltát cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!