Egy év után újranyitott Budapest kedvenc pörköltözője, a Gettó Gulyás
Kautezky Dávid 25 éve az éjszakai élet egyik meghatározó alakja, jelenleg pedig a Gettó Gulyás tulajdonosa. Aki mozgott a pesti éjszakában még 10-15 évvel ezelőtt, annak biztosan ismerős a Szóda neve, ami Budapest egyik legelső kultikus helye volt a Szimpla mellett. Kauteczky a Wesselényi utcában nyitotta meg a Szódát, az akkor igen divatos „romkocsma” stílusban, lomtalanításból összeszedett bútorokkal és berendezési tárgyakkal. Akkor azért akart szórakozóhelyet, mert már unta, hogy mindig az ő nappalijában van a buli. Ezért, mint fogalmaz, egyszerűen áthelyezte a nappaliját máshova. Ő üzemeltette később a Corvintető nevű helyet is – ahova én pl. sosem jártam, mert egy borzalmas ipari lifttel kellett felmenni, én meg ilyenbe nem szívesen szállok be.
Éjszakából a Gettó Gulyásba
Egy idő után azonban úgy érezte, kiöregedett az állandó éjszakázásból, és mivel a vendéglátás mindig is izgatta, efelé lépett tovább. Ekkor nyitotta meg Lózsy Péterrel együtt Gettó Gulyás nevű éttermét. A név akkor kisebb felzúdulást keltett, sokan gondolták kegyeletsértőnek a gettó szó használatát. Dávid viszont úgy véli, az ő érdemük éppen az, hogy újra életet hoztak egy olyan helyre, amihez sokan a halált kötik. Szerinte erről nem lehet suttogva beszélni.
A Gettó Gulyás neve arra utal, hogy egy magyaros étterem született az egykori gettó területén. A régen itt álló gettóra a belső térben is utalni akartak a falat borító bádoglemezzel, ami első ránézésre furcsa lehet.
Pörköltöző a gettóban
A Gettó Gulyás egy év zárvatartás után nyitott meg ismét egy hónappal ezelőtt. Benne volt a levegőben, hogy a koronavírus miatt végleg bezárnak, és Dávid is félt attól, hogy nem fog visszatérni a közönség, de nem így lett. Régen láttam már ennyire nyüzsgő étteremet. Lehet, hogy kevés a turista Budapesten, de aki van, az biztosan itt eszik. Pedig Dávid azt mondja, éttermüket nem a turistáknak nyitották, valahogy úgy alakult, hogy a gulyás név miatt mégis inkább ők találták meg a helyet.
A Gettó Gulyás alapvetően pörköltöző, ahol 14-féle pörkölt kérhető a báránytól kezdve a csirkén át a gombáig. Sertés viszont nincs, hogy mégiscsak érezzük, ez itt a hagyományos értelemben vett zsidónegyed. A pörkölt alapja is mindig libazsír, nem szalonna, de egy csülök azért elbújt az étlapon, ha kifejezetten arra éheznétek.
Ha valakit a 14-féle pörkölt vagy a szaftos kenyér nem elégítene ki, az azért tud rendelni a heti ajánlatból is, ahol kissé könnyebb fogások is fellelhetők. Alapvetően azonban nem akarnak elmenni salátázó irányba, hiszen a Gettó Gulyás egy magyaros étterem, hagyományos vendéglős fogásokkal, úgymint húsleves, velős csont, kakasherepörkölt, zúzapörkölt, tojásos nokedli vagy éppen harcsapaprikás.
Mint a nagyinál
Dávid úgy érzi, hogy számára ez az étlap így önazonos. Náluk azt lehet enni, amit anno a nagymamáknál ettünk. Ennek legjobb példája szerintem a tunkolós kenyér, ami nem más, mint egy tányér szaft egy kis friss kenyérrel. Én legalábbis nagyon szerettem tunkolni gyerekkoromban, volt, hogy tényleg csak azt kértem vacsorára. Mondjuk, az én gyerekeimnek szerintem ez az élmény már nem lesz meg.
Nemcsak az ételek utalnak a nagymamára, hanem a teljes berendezés is. Antik szekrények régi nippekkel, kopott zsúrkocsi, régi fűszertartók. Sőt, a Gettó Gulyásban még a tányérok is régiek: minden étel használt Zsolnay tányéron érkezik. Ezt csak azért mondom, hogy ha erre jártok, ne küldjétek vissza a pincérrel, hogy ez nem új. Tudnak róla ők is.
Dávid elmondta, azért örülne neki, ha a magyar közönség jobban felfedezné magának az éttermet, mert itt biztosan ismerős comfort foodra és retró hangulatra talál. Persze szívesen jönnek a külföldi turisták is, de számukra mást jelent a gulyás. Sokszor csodálkoznak, ha egy tányér levest kapnak, ők ugyanis a pörköltet hívják gulyásnak.
Isteni a zúza
Na de lássuk végre a kaját: kóstoltam egy gulyáslevest, mert azt valóban szeretem, annak ellenére, hogy nem vagyok a magyar kaják feltétlen és elkötelezett rajongója. Eleve leveses vagyok, és külön értékelem, ha még jól is tudok lakni vele. Nagyon finom volt, csak jót tudok róla mondani: a hús puha, a lé sűrű, a répa nem volt szétfőzve (az a halálom egyébként). A kovászos kenyér az Arán Bakeryből érkezik, ez Budapest egyik legjobb kovászos kenyere szerintem, itt írtunk róluk.
Folytattam egy velős csonttal, ezzel már volt némi problémám: a velő lehetett volna krémesebb, és ehhez már nem járt olyan finom kenyér sem. Az ezután érkező zúzapörkölt viszont, azt hiszem, a legcsodásabb volt, amit ebben a kategóriában kóstoltam. Egyébként is zúzarajongó vagyok, ha húslevest főzök, mindig veszek hozzá még egy jó adag zúzát külön. Ez a selymes, sűrű, kissé pikáns pörköltszaft remekül kiegészítette a puhára főtt és ízlésesen pucolt zúzát.
Meg a tök
Nagyon jól tettem, hogy tökfőzeléket kértem hozzá, mert az is remek volt. Mindig van az étteremben egyébként főzelék a szezonalitást követve. Hamarosan véget ér a tökszezon, és jön majd a kelkáposzta. Lightos kajákat valóban nem nagyon találtam az étlapon, aki azonban a zúzánál is valami ütősebbet vállalna, az kérhet báránypaprikást, csülökpörköltet vagy vargányás-borókás szaravaspörköltet is. Köretekben is a hagyományos/magyaros verziókból választhattok, úgymint nokedli, túrós csusza, tarhonya vagy zsemlegombóc. A vegáknak is próbálnak különböző opciókat kínálni, ezért készül például gombapaprikás, és a főzelékeket is elkészítik tükörtojással. De azért ez mégiscsak egy pörköltöző.
Az árak szerintem abszolút rendben vannak, már 3000 Ft alatt is lehet kapni egy főételt körettel. A legdrágább a szarvaspörkölt, ez 4800 Ft, az általam kért zúza főzelékkel pedig 2790 Ft-ba kerül. De nekem a legjobban mégis a hangulat jött be. A Gettó Gulyás otthonos, kedves, nyüzsgő hely – sok hússal természetesen.
Gettó Gulyás, 1077 Budapest, Wesselényi utca 18.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!