A Gyros Brothers alapítóinak minden összejött úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva. A két lelkes srác gondolt egy nagyot, és alig 23, illetve 25 évesen, 2020. október 15-én megnyitották saját street food éttermüket Újpesten, ami azóta is dübörög.
A Gyros Brothers nem görög, de nem is magyar
A helyre belépve egyből feltűnik, hogy nem kétféle gyros közül választhatunk, és a “hagyma-csípős-mehet bele” sem a srácok stílusa.
A Gyros Brothers név sem onnan ered, hogy mindig testvériesen megosztoztak a buli utáni gyroson: Bezdjian Hagob és Bezjian Roberto valóban testvérek! (Egy anyakönyvezési hiba miatt nem egyezik a családnevük. :D)
Az egyébként örmény származású fiúk már korábban is a vendéglátás területén dolgoztak, sőt mi több, ezt is tanulták. A saját helyhez a hétvégi családi grillezések adtak nekik ihletet. A nyitás óta tartó töretlen siker ellenére Hagob végtelen szerénységgel meséli a Gyros Brothers sztoriját.
„Jött egy lehetőség, kiadó lett a lakásunk melletti üzlethelyiség itt, Újpesten. Elhatároztuk a tesómmal, Robertóval, aki épp bent dolgozik, hogy belevágunk. A nyitás előtt rengeteg helyet megnéztünk, kipróbáltunk, elmentünk külföldre is kóstolni, hogy valami újat tudjunk adni, ne olyat, ami minden sarkon kapható.”
Az eredményt az étlapon láthatjuk: nemcsak a hagyományos, örmény stílusú, mediterrán görögös gyros (ami már önmagában is elég extra!), de több nemzetközi inspirációjú kaja is helyet kapott. Moszkva, Berlin, Libanon… és ez csak egy szelete a Gyros Brothers kínálatának.
„Örülök, hogy tudunk adni valamit Újpestnek, ugyanis itt élünk. Régebben mindig problémás volt, ha megéheztem, kijöttem, és elkezdtem gondolkozni, mit tudnék enni 5 percen belül. Általában inkább mindig visszamentem a lakásba, és összedobtam magamnak a kaját, annyira nem volt kínálat a környéken” – meséli Hagob.
A recepteket a fiúk közösen ötlik ki, és csak a sikeres próbafőzés után tűzik étlapra. Így egy folyamatosan bővülő, állandóan változó kínálattal rendelkeznek, ami sosem válik unalmassá. Arra viszont figyelnek, hogy a nagy kedvencek mindig elérhetőek maradjanak.
„Elindultunk most egy latin-amerikai vonalon, és úgy tűnik, szerencsére ezt is kedvelik a vendégek” – árulja el Hagob a választékról.
Zsoltinak viszont már kopogtak a szemei az éhségtől ezen a ponton, pláne, hogy kajákról beszélgettünk. Nem fogta hát vissza magát, és egy bakancslistás gyroshús-vágás után be is vágta, amit összeállított. Erre szokták azt mondani, hogy edd meg, amit főztél! 😀
Cheesy Brothers
A tortillalapok előkészítése a gyroshoz már az első lépéstől kezdve sem mondható sablonosnak vagy megúszósnak: egy kevés paradicsomszósszal megkenve, olíván melegítik, és pirítják át őket. A lapokba tekercselt feltét-bombából természetesen nem hiányzik a hús, ami a Gyros Brothers konyháján csirkecombot jelent. Ritka, hogy a sült krumplit is beletekerik a zöldségek és szószok közé, de aki kedveli ezt a verziót, az váltson gyros-bérletet a fiúkhoz! Nemcsak a sült krumpli, de a sajt rajongói is jól járnak: a belső sajtozáson túl még utólag is megy egy nyomás a gyros szájába, onnan meg a miénkbe! A csípősségről a jalapeno gondoskodik, a jóllakásról pedig a dupla tortillalap.
Érdekesség, hogy a papírba csomagolt, kész gyrost úgy, ahogy van, átforrósítják a rostlapon. Ettől a sajtszósz még egy kicsit folyékonyabb halmazállapotú lesz, és tényleg bevon mindent, ami a gyros belsejében az útjába kerül. Az ára: 2499 Ft
Grillsajtos görög gyros és loaded fries
A Gyros Brothersben minden kaja GYROS. Lehetne kekeckedni, hogy pontosan mi is a gyros definíciója, de ugyan minek, mikor mindegyik nagyon tuti!? A tradicionális mediterrán-balkáni stílusú lepényben érkező, halloumis verzió Zsoltinak is igencsak elnyerte a tetszését. Egy borsónyi üres tér nem volt a szendvicsben, annyira megpakolták, de nem a krumpli volt a fajsúlyos, hanem a hús, a sajt és a zöldségek.
Nehezen tudok mást elképzelni Zsoltin kívül, aki még emellé be tud tolni egy sajtszószos, baconmorzsás, jalapenós sült krumplit… De szerencsére emberünknek sikerült, és izgatottan várta a következő fogást. Mindkettő ára: 1499 Ft
Shawarma
A tzatzikis-marokkói répasalátás vonal helyett a shawarma szendvicsbe aleppói paradicsomszósz kerül a minden más jóság mellé. Zsolti szerint ez a legmainstreamebb a felhozatalból, de az aluljáróstól a minőségi alapanyagok és persze a gondos elkészítés is nagyban megkülönbözteti. (Kulisszatitok: Zsolti itt már nagyon kezdett jóllakni!) Az ára: 1199 Ft
Újpest gyros-nagyhatalma a Bez(d)jian brothers!
A Gyros Brothers sikerének kulcsa egyértelműen a megálmodó testvérpár és gasztronómiai tapasztalataik, amiket kreatívan használnak fel a konyhában.
Öregbíti a hely hírnevét, hogy a sült krumpli fűszeres, a tzatziki autentikus, a jóízű hús kellően átsült, de nem száraz, az adagok pedig kiadósak. Minden kérhető tálban is, ha egyúttal letudnátok az ebédet ÉS a vacsorát!
Bár Újpest nem a Michelin-csillagos éttermek és menő bisztrók bázisa, gyrosozni megéri felkerekedni a 4. kerületbe, vagy házhoz rendelni pár menő fogást Hagob és Roberto konyhájáról.
Cím: 1042 Budapest, Árpád út 37.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!