Hirdetés

Itt az olasz Gasztronómiai Világhét, csupa érdekes kóstoló programmal!

Hirdetés

Itt az olasz Gasztronómiai Világhét, csupa érdekes kóstoló programmal!

Hirdetés
November 18. és 24. között negyedik alkalommal jelentkezik az Olasz Gasztronómiai Világhét. A rendezvény célja természetesen az olasz konyha népszerűsítése, de szeretnék felhívni a figyelmet a minőségi alapanyagokra és az egészséges táplálkozásra is.
Hirdetés

Az idei év központi témája a tudatos táplálkozás és az ízléskultúra. A programsorozat célja egyrészt az, hogy tudatosítsa az étel és az egészség között fennálló kapcsolatot. Másrészt, hogy új érzékszervi tapasztalatokat nyújtson a fogyasztók számára.

Az eseményt Massimo Rustico, olasz nagykövet nyitotta meg, aki hangsúlyozta, a mediterrán diétát, amely ma már az UNESCO védelme alatt áll, az olaszoknak köszönheti a világ. Ők pedig szeretnék ezt az egészséges táplálkozási formát minél több emberrel megismertetni. Hiszen míg a világ egyik fele éhezik, addig a másikat az elhízás veszélye fenyegeti. A Gasztronómiai Világhét Budapesten egy sajtókonferenciával vette kezdetét, amelynek díszvendége Cristina Bowerman Michelin-csillagos séf volt. Olaszországnak egyébként összesen 374 Michelin-csillaga van, ami nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít. 328 egycsillagos, 35 kétcsillagos és 11 háromcsillagos éttermük van. 

Cristina Bowerman, Michelin-csillagos séf, fotó: Cristina Bowerman/Facebook

Cristina Bowerman a dél-olaszországi Puglia tartományban született, jogásznak tanult, majd 1992-ben Kaliforniába költözött. Itt kezdett el gasztronómiával foglalkozni és újabb, kulináris művészeti diplomát szerzett. 2004-ben visszatért Olaszországba, és hamarosan a római Glass Hostaria étterem séfje lett, ahol 2010-ben Michelin-csillaggal tüntették ki. Mára az olasz konyhaművészet egyik leghitelesebb és legelismertebb szereplője. Emellett az igazi olasz étel- és borkultúra népszerűsítésére és megerősítésére alakult Olasz Ízek Nagykövetei Egyesületének elnöke.

Bowerman rizottója, fotó: Kalas Györgyi

Bowerman a helyszínen készített el egy rizottót, amelyet bresaola marhasonkával és cetarai szardellával ízesített. Ezt meg is tudtuk kóstolni, bár Bowerman ezúttal nem a tökéletes rizottó készítéséről beszélt, hanem inkább a rizs mint alapanyag népszerűsítése volt a célja. Mint elmondta, sokan alig néhány rizsfajtát ismernek, pedig csak Olaszországban 164 féle rizst termesztenek. Céljuk az idei évben, hogy egy asztalhoz ültessék a rizstermelőket és segítsék az olasz rizstermesztés további fejlődését. 

A Gasztronómiai Világhét számos programot nyújt. Az idei év főszereplője természetesen a rizottó, emellett a pármai sonka, a parmezán, a modenai balzsamecet, az extra szűz olívaolaj és a bor. November 19-én kedden Luisa Torri egyetemi tanár tart előadást, aki a pollenzói Gasztronómiai Tudományok Egyetemén működő Érzékszervi Vizsgálatok Laboratóriumának az igazgatója. Vezetésével a balzsamecet alapanyagául szolgáló mustok illatait fedezhetjük fel a lágy textúrájú parmezán sajt kíséretében. Este az Ízlés szerint fűszerezve c. film vetítésén Arturo chef életének viszontagságait ismerhetjük meg. 

Fotó: Pixabay

November 20-án szerdán Luisa Torri a pármai sonka különleges ízvilágát mutatja be a közönségnek. Megkóstolhatjuk két cég sonkáját, és felfedezhetjük a közöttük lévő különbségeket. Este a Leonardo és a bor c. dokumentumfilm segítségével megismerhetjük Leonardo da Vinci szőlőültetvényeit – 500 évvel a halála után. A filmvetítés után Vinci-beli borokat kóstolhat a közönség. November 21-én csütörtökön egy, a Nebihhel közösen szervezett konferencián a vendéglátóiparban dolgozóknak nyújtanak hasznos információkat. Csütörtök délelőtt egy szakmai borkóstolóval egybekötött szemináriumra is sor kerül, este pedig egy borszakértő és egy séf mesélnek az ételek és a borok párosításáról.

A részletes program itt található, előzetes regisztráció után mindegyik program látogatható. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?