A Mazsola cukrászda és rétesező nem a központban, hanem Kecskemét Széchenyiváros részében, egy lakótelep központi részén található. Itt nyitott kis cukrászdát Szilveszter, aki eredeti szakmáját tekintve szakács, több év külföldi munka után azonban úgy döntött, mégis inkább hazatér, és megnyitja saját üzletét. A Mazsola Cukrászda és Rétesező hamar a környékbeliek kedvence lett, amilyen kicsi, olyan forgalma tud lenni egy-egy délután, amikor munkából és iskolából hazafelé betérnek ide a környékbeliek fagyizni vagy rétesezni.
Régóta sül a rétes Kecskeméten
Nem csoda, hiszen a Mazsola rétese régóta ismert a helyiek körében. Szilveszter édesapja saját üzemében süti a házi rétest már viszonylag régóta. Valódi hatlapos, húzott rétesről van szó, amit a mai napig kézzel húznak az üzemben. Szilveszter legfőbb alapelve, hogy csakis jó minőségű termékeket készít, amihez semmiféle adalékanyagot nem használ. A rétes – bár édesapja üzemében készül – helyben, frissen sül, így pont olyan tud lenni, amilyennek a jó rétesnek lennie kell: kívül ropogós, belül pedig szaftos.
A töltelékhez valódi gyümölcsöt, a tésztához pedig hagyományos recept szerint zsírt használnak. Emiatt például a rétes nem vega, de Szilveszter azt mondja, az igazi rétes csak zsírral finom. Hiába próbálták margarinnal helyettesíteni, úgy kiszárad.
Csak természetes összetevők
Az egészséges és természetes összetevők Szilveszter számára rendkívül fontosak, ezért például üdítőket sem árul. A limonádét saját maga készíti frissen facsart citromból, amit a vásárlók elmosható üvegpohárban kapnak. A tulajdonosnak ugyanis a fenntartható működés a szívügye, és igyekszik minél kevesebb hulladékot termelni. Itt tényleg semmi nem megy kárba, a limonádéhoz használt citrom héját például Szilveszter lereszeli és télen belesütik a bejglibe. Kedvencem, hogy Szilveszter a rétesek végét egy külön kosárkába gyűjti, és a rétesvég jutányos áron külön megvehető. Sőt, ez is népszerű termék.
A rétesek ízválasztéka hagyományos: almás, túrós, mákos és káposztás rétes. Próbálkoztak mással is, de az alapízek a legnépszerűbbek. Az én kedvencem egyébként az almás volt, de a káposztás is remek. Talán még ennél is nagyobb kedvencem lett a pogácsa, ami szintén régi, házi recept alapján készül.
Mézes fagylalt
Nem mehetünk el szó nélkül a hely másik slágere, a házi fagyi mellett sem, ami szintén csak természetes összetevőket tartalmaz, és Szilveszter nem használ hozzá fehér cukrot, hanem termelői mézzel édesíti. A fagyik között tobzódhatnak a vegánok, hiszen sok tejmentes fagyi is készül.
A hűtőpultban néhány sütemény is felfedezhető, amelyek szintén a családi cukrászüzemből érkeznek, a tulajdonos azonban ezen a téren is egyre nagyobb hangsúlyt helyez a mentes és vegán termékekre. Folyamatosan kísérletezik és próbál ki új recepteket, néhány vegán sütibe én is belekóstoltam, nagy elégedettséggel.
Összességében minden termék finom és egészséges, a kiszolgálás pedig kedves. A Mazsolát őszintén ajánlom, Kecskemét egyik legbájosabb cukrászdája szerintem.
Mazsola Cukrászda és Rétesező
Cím: 6000 Kecskemét, Aradi vértanúk tere 9/a.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!