Hirdetés

Teszteltük az ország egyetlen igazán autentikus ukrán éttermét a Ráday utcában

Hirdetés

Teszteltük az ország egyetlen igazán autentikus ukrán éttermét a Ráday utcában

Hirdetés
Azt hiszem, egyre biztosabban állítható, hogy nincs olyan konyha, ami ne képviseltetné magát a fővárosban – van, ami nagyobb, van, ami kisebb számban. Igazán autentikus, kizárólag ukrán ételekkel foglalkozó helyből azonban pontosan egy van.
Hirdetés

A tulajdonos, Marina 2013-ban érkezett kishazánkba, mert a férje itt kapott állást. Mivel Marina nem az az otthon ülő típus, viszonylag hamar megnyitotta az ukrán desszerteket kínáló cukrászdáját, de az álma mindig is egy étterem volt. Négy évvel ezelőtt ez teljesült is, mikor a gasztronómiailag kissé megrekedt Ráday utcában megtalálták az ehhez alkalmas üzlethelyiséget. A belső tér kicsit olyan, mintha egy nádfedeles csárdába vagy az ukrán nagyinkhoz érkeztünk volna egy jó ebédre. A lokáció ellenére nekik sosem a turisták voltak a célközönsége, elsősorban a magyarokkal szerették volna megismertetni az ukrán konyhát. Ennek fényében pedig eszük ágában sem volt változtatni a családi recepteken azért, hogy a magyar szájízre szabják az ételeiket – minden úgy készül tehát, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. 

Ukrán Udvar

Az Ukrán Udvar szakácsai egytől egyig ukrán származásúak, valamint jó pár alapanyag is Ukrajnából érkezik. Mint Marina mondja, náluk a legfontosabb a minőség és az autentikus ízek. Tejfölből például kizárólag extra zsíros, minimum 20%-osat használnak, a kenyeret pedig fagyasztott formában rendelik, és aztán helyben sütik készre. Javaslom, hogy kérjetek valami olyan fogást, amihez jár kenyér, mert ezt még a kézműves pékségek is megirigyelnék. A legnépszerűbb ételeik a borscs leves, a tócsni és varenyiki, szóval nem is volt kérdés, hogy ezek közül fogunk választani. 

Hagyományos ukrán borscs marhahússal

Mivel ez az abszolút húzó ételük, természetesen mi is ezzel kezdtünk. Télen-nyáron, ebédre és vacsorára is közkedvelt fogás, naponta 20-30 adagot is rendelnek belőle. Ez a meleg leves Ukrajna egyik legismertebb étele, de a más országokban, pl. Litvániában vagy Lettországban is népszerű. Legfontosabb összetevője a cékla, ennek is köszönheti semmivel sem összetéveszthető, lilás színét. Tekintve, hogy a céklán kívül még további közel 20 hozzávalót igényel, egy nagyon markáns ízű, tartalmas leves, amihez gyakran kínálnak tejfölt. Itt sincs ez másképp, főleg, ha az intenzitást vesszük alapul. Baromi laktató, tele van marhahússal, krumplival, répával, zöldfűszerrel és természetesen káposztával. Nem mellékes az a nem kevés sós szalonna és kenyér sem, ami ezt az amúgy sem könnyű levest kíséri. A fotósunknak, Lacinak annyira ízlett a szalonna, hogy az utolsó falatig elpusztította – nem csoda, az állaga szinte vajszerűen puha volt (ez egyébként hideg előételként, savanyított zöldséggel és kenyérrel is kérhető, érdemes megkóstolni). Ez a levest ilyen autentikus formában egész biztos, hogy máshol nem kapható, így ezért tényleg megéri ide jönni (1690 Ft).

Hagyományos ukrán borscs marhahússal

Varenyiki káposztával 

Szintén a legismertebb ételeik egyike a varenyiki, más néven pierogi. Ez egy közepes nagyságú töltött batyu, amit hagyományosan krumplival vagy káposztával töltenek meg, de igazából bármivel működik. Ebből adódóan gyümölcsös formában népszerű desszertként is megtalálható az étlapjukon, meggyes, valamint túrós verzióban. Bár ezek is nagyon csábítóak voltak, mi a káposztás mellett tettük le a voksunkat, amibe a dinsztelt káposzta mellett kerül még egy jó adag répa is. A tészta közepesen vastag, kicsit ruganyos, és olyan szépen hajtogatott, mintha csak egy szakácskönyv címlapjára készült volna. Talán meg sem kell jegyeznem, hogy ezt is helyben készítik, a dagasztástól kezdve a nyújtáson át egészen addig, amíg lobogó vízbe nem dobják. A tetején lévő káposztának némileg eltér a fűszerezése attól, mint amivel megtöltik, illetve kerül még rá egy teljes háztartásra elegendő vaj, de ettől lesz igazán finom. Határozottan nem kis adag, és annak ellenére, hogy teljesen húsmentes, brutálisan laktató – én egy ültő helyemben biztosan nem tudnám megenni (1990 Ft). 

Varenyiki káposztával

Szirnyiki házi gyümölcsszósszal 

A nap kedvence nálam egyértelműen a szirnyiki volt, amit leginkább a mi túrógombócunkhoz tudnék hasonlítani, azzal különbséggel, hogy zsemlemorzsa helyett minimális lisztbe forgatják, majd forró olajban hirtelen sütik aranybarnára. Vessetek meg érte, de nekem ez talán még a hazai gombócnál is jobban ízlett. Annyira könnyű, annyira puha, hogy képtelenség betelni vele, pedig három gombóccal a tányérodon ez azért nem lehetetlen. 😀 A mellé érkező sűrű szószt bogyós gyümölcsökből készítik – kevés cukorral és némi citromlével felfőzve, majd pépesítve, végül pedig átszűrve, amitől gyönyörű, fényes, homogén állagot kap. Nagyon durván finom, kötelező fogás (1590 Ft)!

Szirnyiki házi gyümölcsszósszal

Ha már unod a megszokott ízeket és konyhákat, és nyitott vagy más országok gasztronómiájára, az Ukrán Udvart mindenképp tedd fel a gasztrotérképedre – érdemes! 

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 17. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!   

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?