Árvai Anita azután tért át teljesen növényi étrendre, hogy 33 éves korában rosszindulatú daganattal diagnosztizálták. Ennek igen drasztikus kezelési módját elutasította, és helyette a teljes életmódváltás mellett tette le a voksát. Nemcsak az állati eredetű élelmiszereket hagyta el egyik napról a másikra, hanem szakított a jogi pályával is, mert úgy érezte, a lelke számára ez nem jelent elég kielégülést és feltöltődést. Családjával Balatonalmádiba költözött, és minden energiáját az életmódváltásnak és a kreativitásnak szentelte – amibe nemcsak a főzés, hanem az írás is beletartozott. Ezért indította el Veganeeta nevű blogját. Meg is lett az eredménye: pár hónap alatt tünetmentes lett, hatalmas erejét pedig mutatja, hogy még ebből a helyzetből is építkezni tudott. Hamarosan nyitott egy éttermet és létrehozott egy önálló brandet, ami mára országos ismertségre tett szert.
Az ételek megalkotásában is részt vesz
A Veganeetában megjelenő ételek, mint mondja, nem csak marketingfogásként viselik a nevét, hiszen sok étel fejlesztésében maga is részt vesz. Rengeteg olyan receptje van, amelyet blogján közkinccsé is tett, és azóta nagyon sok embernek segített az életmódváltásban. Elmondása szerint az ő konyhájának a titka a kreativitás, az alapanyagok ismerete és tisztelete.
Ettől függetlenül Anita sosem lett szélsőséges, azt mondja, sokan fordulnak hozzá tanácsért, privát tanfolyamokat is tart, ahol segít másoknak az életmódváltásban és a növényi étrend bevezetésében. Bár számára a növényi étrend a gyógyulást jelentette, mégis úgy véli, akinek nagyon nagy áldozattal jár áttérni áttérni erre az életmódra, az ne erőltesse. Szerinte már az is nagy eredmény, ha sokkal kevesebb húst eszünk. Mint mondja, a családjának a mai napig főz húst, fiai is szeretik, és nem tiltja nekik a húsfogyasztást. Ahhoz azonban ragaszkodik, hogy csak megbízható forrásból származó terméket vásároljon.
Új helyen a Veganeeta Home
Azt persze Anita sem remélte, hogy a blogból ilyen hamar étterem lesz, ami ráadásul egy vidéki városban ennyire sikeresen tud működni. Most pedig eljött az ideje egy újabb változásnak: a Veganeeta Home egy sokkal nagyobb helyre költözött. Balatonalmádiban járva egészen biztosan észreveszitek a fehér épületet az út mellett, hiszen kívül-belül nagyon impozáns és otthonos. Én azt gondolom magamról, hogy a sokkal nyersebb helyeket szeretem, ezért magam is meglepődtem, mennyire sikerült lelazulnom ebben az enteriőrben. Alig akartam elindulni haza – ebben persze szerepet játszott a rengeteg kaja is, amit sikerült megkóstolni. Na és a zene, amit külön szeretnék kiemelni. Olyan sok jó helyen járok, és mégis olyan kevés helyen jó a zene. A Veganeetában ezzel sincs probléma.
Árvai Anita azt mondja, már jó pár éve megvették az egykori csárda épületét, amit átépítve, kibővítve, teljesen felújítva nyitottak meg idén nyáron. Az új hely egyrészt nyilván nagyobb lett, így több vendég fér be, de a cél inkább a funkciók egyesítése volt: hogy egy helyre összpontosuljanak a workshopok, a forgatások és az éttermi funkciók. Na de engem természetesen az ételek érdekeltek a legjobban, így ezekkel jövök most nektek. Kivételezett helyzetben voltam, ritkán van lehetőségem ilyen sokat kóstolni, ezért ennek most különösen örültem.
Vegán babgulyás
Az egyik legnépszerűbb fogás a Veganeeta nyitása óta, amit még egyszer sem vettek le az étlapról, és valószínűleg már nem is fognak. Ha egy étellel kellene jellemezni a Veganeetát, akkor talán ez lenne az. Bevallom, én még nem kóstoltam ezt az ikonikus fogást, hiszen alapelvem, hogy ha vegán ételt eszek, akkor az még véletlenül se emlékeztessen a húsra vagy bármilyen húsos ételre. Most azonban kivételt tettem, mert a vegán babgulyás nagyon érdekelt: íze tényleg a megtévesztésig hasonlít az „eredetire”. A füstölt paprika és a vegán kolbász biztosítja a füstös ízét, utóbbi búzasikérből készül.
Garanciát vállalok arra, hogy ez egy nem vegánnak is ízleni fog. Anita amúgy hangsúlyozza, hogy természetesen a vendégeik nagy része nem vegán, hanem az alapanyagokra és az izgalmas ételekre kíváncsi. Hangsúlyoznám, hogy nemcsak az ételek készülnek helyben, hanem minden pékáru, így a babgulyás mellé kínált kenyér is, ami gluténmentes verzióban is kérhető.
Fokhagymás sült zeller
Hasonlóképpen nagy sláger a zellersteak, amin nagyon meglepődtem, hiszen a zeller nem szokott a legnépszerűbb ételek közé tartozni. Én mondjuk nagy rajongó vagyok, így örülök, hogy ilyen sikereket tud elérni egy kissé megvetett alapanyag. Aki nem kóstolta, annak nehéz elképzelni ezt az ételt, hiszen a zeller vajpuha, a grill pedig tényleg egy kissé steakes állagot adott neki. Az esszenciáját azonban ennek a fogásnak a mártás adja, ez a szósz annyira népszerű, hogy Anita workshopokon is tanítja. Minden ételt fel lehet dobni vele. Alapja a tofuból készült veganéz, a szójaszósz és a fokhagyma, mellé pedig vegán vajjal készült krumplipüré kerül. Ennek a receptjét a Street Kitchen oldalán is megosztotta.
„Kecskesajtos” saláta
Az egyik leggyönyörűbb fogás a vegán „kecskesajtos” saláta, amiben a salátára készített füstölt tofukrém íze valóban leginkább a kecskesajtra emlékeztet, amit a citrusok még inkább hangsúlyoznak. A saláta málnapürés dresszinget kap rengeteg szezonális zölddel és gránátalmával – ez egy állandó fogás az étlapon, az alapanyagokat azonban folyamatosan hozzáfrissítik a salátához. Ez is nagyon finom volt, de én így ősszel ki voltam éhezve a meleg ételekre, és nekem inkább azok jöttek be.
Indiai curry
Semmiképpen nem hagytam volna ki a curryt, ami alapból is az egyik kedvenc ételem, és összetevőit tekintve eleve természetes módon vegán. A Veganeetában egy vajbabos ragu az alap, és ahogy említettem már, minden pékáru helyben készül, ez igaz a naan kenyérre is. A vegán vajjal sült lepényen egy picit érezni a kókuszos utóízt, de ez alapból is annyira illik a curryhez, hogy csak javít az élményen. A Vegeneeta egyik szakácsa egyébként tíz évig főzött Thaiföldön, ezért a Veganeetában mindig erős az ázsiai vonal, és meglehetősen autentikus is, érdemes megkóstolni. A levesek között például a Tom Yum képviseli Ázsiát.
Tavaszi tekercs
Az ázsiai vonulatba illeszkedik a tavaszi tekercs is, ami számomra kifejezetten izgalmas fogás volt. A tavaszi tekercs műfaja eleve bejön, de ez olyan volt, mintha egy sushi és egy tavaszi tekercs keverékét enném, a tekercsekbe ugyanis nem üvegtészta, hanem ragacsos rizs van töltve, és beletekernek még egy norilapot is. Kissé olyan, mint egy sült sushi, ami persze a műfaj kigúnyolásának hangzik, de nem az!
Rizottó és pizza
Kóstoltam még cukkinis rizottót, amiről szintén csak nagy elismerések közepette tudok nyilatkozni, annak ellenére, hogy én itthon neki sem állnék rizottót főzni alaplé és parmezán nélkül. De úgy tűnik, a dolog enélkül is működik – rizstejszínnel készült egyébként.
A legnépszerűbb fogás a babgulyás mellett a mai napig a vegán burger, amiből egy erősebb nyári napon akár száz darabot is eladnak. Ezt nem kóstoltam, de a pizzára lecsaptam, én ugyanis nem mehetek el egy helyről pizza nélkül. Így a végére még egy kis pizza is befigyelt – amire szintén helyben készül a vegán sajt. Talán ez az egyetlen olyan dolog, amit nem tudnék nélkülözni: a pizzáról nekem nagyon hiányzott a valódi sajt.
Ne kérdezzétek, hogy fért belém ennyi kaja, de egyszerűen semminek sem tudtam ellenállni. Mindenkinek őszintén ajánlom a Veganeeta éttermet még akkor is, ha egyáltalán nem érdekli a vegán életmód, mert minden annyira ízes és szép, hogy biztosan nem fog csalódni. A mai viszonyokhoz képest az árakat sem találtam soknak, minden főételt 5000 forint alatt kínálnak.
Veganeeta Home
Cím: 8220 Balatonalmádi, Dr. Óvári Ferenc u. 72.
Ha tetszett a Veganeeta cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!