Sütőtök
A sütőtököt lehet szeretni és utálni, de köztes állapot nincs. Én például kiskoromban egy falatot nem kóstoltam belőle, ma viszont simán elélnék sütőtökön és édesburgonyán (ami valljuk be igencsak hasonlít egymáshoz). Nincs is jobb, mint egy hűvös őszi estén a sütőtök illatára hazaérni, leenni a karamellizálódott részeket a zöldségről, aztán akár egy kis fahéjjal megbolondítva, befalni még 3 kockát. Az amerikaiaknál a sütőtökös pite a tuti befutó – ez nálunk nem igazán elterjedt, de egy jó sütőtökös muffinra sosem tudnánk nemet mondani.
Fahéjas csiga
Füge
Minden, ami cékla
Ugyan ősszel a természetben a narancsos színek dominálnak, a konyhánkban a pink szín kap nagy szerepet. Ősszel minden céklás étel jólesik az embernek, főleg frissen, még melegen. Amennyiben eltekintünk a pucolását érintő problémáktól (értsd: ha nem húzol kesztyűt, még 3 hétig lilás beütése lesz a kezednek), akkor mi akár napi szinten szívesen ennénk belőle! 🙂
Levesek
Persze mi is vagyunk olyan elvetemültek, hogy a legforróbb nyári vasárnapon is eszünk a nagyi húsleveséből, de azért valljuk be, akkor esnek a legjobban a levesek, amikor elkezd kicsit lehűlni az idő. Ha valamiért, akkor egy izzadás nélkül elfogyasztott, jó forró levesért már mindenképp vártuk az őszt.
Pite
Sült alma
Egyszerű snack, vendégváró nasi és a leggyorsabb őszi hangulatot keltő desszert nem más mint a sült alma! Ja és ezen felül még az előállítása is olcsó, hiszen a legdrágább komponens az az esetlegesen mellé összedobott karamellszósz lehet. Mi magában, de karamellel turbózva is szeretjük, szupergyors recept, amivel sosem lehet mellélőni. Recept ITT.
Cider
Ugyan ez nem ennivaló, de a cider semmiképpen sem maradhatott le a listáról. Abban az esetben ha a hűvösből hazaérve nem egyből egy tányér levesért vagy egy szelet pitéért nyúlunk, akkor a ciderkészítés is szuper őszi program lehet. Őszi-téli fűszerekkel turbózva, vacsora kísérőnek sem utolsó, de ha hétköznap melegednénk ezzel, akkor azért a mértéktartásra nem árt figyelni. 😛