Ez a 7 kedvenc kajánk, amiben rizs van
Akármilyen egyszerű is összedobni, sajnos elrontani is épp ilyen könnyű. Ha túlfőzitek, akkor nehezen kamuzhatjátok rizottónak azt a ragacsos masszát, amit végeredményként kaptatok, de ha alulkészül, akkor sem húzható rá az al dentén egészségesebb duma. 😀 Na, de nem is mennénk bele ebbe mélyebben, hiszen már megmutattuk hogyan kell tökéletes rizst készíteni, szóval most inkább azokat a kajákat szedtük listába, amik nem lennének olyan finomak rizs nélkül.
Rizses hús
Mivel mással nyitnánk a listát, mint a jó magyar tradicionális rizses hússal? Egyértelmű, hogy ebből a kajából nem hiányozhat, hiszen nem véletlenül beszélünk RIZSES húsról. Nem tudjuk pontosan megmondani, hogy miben rejlik a kaja zsenialitása, de mi leginkább az egyszerűsége miatt imádjuk!
Rizottó
Azért az olaszok is nagyon tudják, hogy mi a tuti, hiszen gyakorlatilag megalkották a világon létező legegyszerűbb és legfinomabb rizses kaját. És a legjobb benne, hogy nem kell hozzá hatalmas főzőtudomány sem, mivel csak egy kis kevergetés (akarom mondani: sok kevergetés :D) áll az egész mögött. Vegáknak igazi jolly joker kaja, de a húsimádók igényei is totálisan kielégíthetők egy csirkés vagy baconos verzióval. Ezen kívül pedig van egy bónusz tulajdonsága is: ha hatalmas adagot készítetek, vagy csak meguntátok az ízét, akkor pillanatok alatt össze lehet dobni a másnapos rizottóból egy frankó street food kaját, az arancinit!
Rizi-bizi
Jó-jó, ez nem főétel, “csak” egy köret, de a lényeg az, hogy milyen köret! A rizi-bizi Magyarországon hatalmas sztár, a köretek körete, a rántott húsos vasárnapi ebédek elengedhetetlen kísérője és a menzás gyerekek kedvence. Mi a szimpla rizst is imádjuk, de egy jó rizi-bizit vétek lenne visszautasítani bárhol is vagyunk!
Lecsó
A lecsót és a rizst illetően vélhetőleg kétfelé szakad az ország. Ha nem a tojásos lecsóról, hanem csak a szimpla verzióról beszélünk, akkor két álláspont létezik: 1.) akik rizzsel eszik a lecsót és 2.) akik kenyérrel. Akiknek nem elég ennyi szénhidrát, azok persze mindkettőből esznek a lecsó mellé, de lényeg a lényeg, ha valaki kiskora óta pakol egy kis rizst a lecsóba, az nemigen fogja szeretni később már nélküle!
Paella
A spanyolok sem maradhatnak le az egyik legfantasztikusabb rizses kajájukkal a listáról. Spanyolország nemzeti ételévé avanzsálódott a paella, aminek (ahogy a többi rizses kajának is), a lényege az egyszerűségében rejlik. Ezt a sáfránnyal ízesített kaját általában különböző halakkal, rákokkal, egyéb tengeri herkentyűkkel és rengeteg zöldséggel szokták felturbózni, de igazából bármilyen hússal és szezonközi zöldséggel tökéletesen működik! Ha kipróbálnátok ezt a műfajt, van egy receptünk itt.
Tejberizs
A tejberizs is egy viszonylag megosztó kaja. Egyesek talán “magasabb rendűnek” tartják a tejbegrízzel szemben, egyes tejbegríz-kedvelők viszont kifejezetten utálják már csak a tejberizs létezését is, mivel így mindig vissza kellett utasítaniuk ezt a kaját, ahelyett, hogy akkor is tejbegrízt ennének. 😀 Szerintünk kifejezetten zseniális dolog a rizsben, hogy édességet is lehet belőle készíteni, méghozzá milyen egyszerűen és kevés alapanyagból! A lényeg persze, hogy frankón megfőjön a rizs és akkor egy mennyei, krémes ebéd utáni desszertélményben lehet részünk!
Sushi
Feltehetőleg senkinek sem kell bemutatnunk a sushit, ezt a világon mindenhol népszerű japán kaját. Sokan ódzkodnak tőle, vagy a külsejét borító nori (algalap) miatt, vagy a nyers halas változatok miatt. Running sushi éttermeket viszont már minden második sarkon találunk a belvárosban, így aki még nem tette, az szerencsére bármikor megkóstolhatja. Eddig kétféle állásponttal találkoztunk: vannak, akik ki nem állhatják a sushit és még az illatától is rosszul lesznek és vannak, akik pedig annyira szeretik, hogy végtelen mennyiséget meg tudnak enni belőle. Na feltehetőleg pont emiatt a típus miatt (és a borsos ára miatt) létezik annyi ‘All you can eat’ étterem, ami kifejezetten a sushira rendezkedett be. 😀