A mochi egy ragacsos rizsből (mochigome) és cukorból álló cucc, aminek a különlegessége az elkészítésében rejlik. A preparáció után külön erre szakosodott emberek készítik az édességeket, méghozzá egy igen furcsa módszerrel: püföléssel! Az ütés következtében ugyanis elegendő mennyiségű levegő kerül a “tésztába” és egy ragacsos állagú masszát alkot. A stresszlevezetés 2 percig tart és egyszerre ketten végzik. Valaki kézzel (aki közben forgatja is), valaki pedig egy speciális gigantikus kalapáccsal. A végeredmény így egy puha, lágy és nyúlós finomság lesz.
Japán leggyorsabb mochi-készítője, Mitsuo Nakatani több mint 23 éve űzi a szakmát és még mindig imádja. Szerinte a mochi-püfölés egy olyan dolog, amit nem lehet megtanulni, de az évek alatt, gyakorlással, bele lehet jönni. Nála 3 ütés/másodperc az átlag, megspékelve egy kis kiabálással. Elmondása szerint erre azért van szükség, mert így alakítanak ki egy ritmust egymás között a másik püfölővel, hogy kevésbé legyen veszélyes a dolog. Ennek a hatalmas kalapács az oka, amivel ha valakinek rácsapnak a kezére, annak fix, hogy egy életre elmegy a kedve a mochitól, de még a rizstől is.
Írjátok meg kommentben, hogy ettetek-e már mochit, valamint, hogy hallottatok-e az általa okozott fulladásos esetekről (nyugi, ha nem próbáljátok meg egészben lenyelni, akkor veletek remélhetőleg ilyesmi nem fordul majd elő), aztán nézzétek meg ezt a videót, ha tovább mélyítenétek a mochi-ismereteiteket: