Hirdetés

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország

Halfasírt hagymás tört édesburgonyával és joghurtos salátával

Halas falatok kicsiknek

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!
Hirdetés

Világörökséggé nyilváníttatná a bagettet Franciaország

Hirdetés
Pár éve már gasztronómiai témában is fogad jelöléseket az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listára, így azóta egyre több étel kerül a jelöltek közé. A nápolyi pizza például már évek óta a világörökség része, és most a bagett is az lehet.
Hirdetés

Olaszország és Japán a legaktívabb a gasztronómiai örökségének hivatalos ismertetésében, de most igyekszik hozzájuk felzárkózni Franciaország is. Márciusban tesznek javaslatot, milyen francia szellemi örökséget vegyen fel idén az UNESCO a listájára, és köztük van a bagett is. Mint az érvelés szól, a nagy szupermarketek egyre inkább kiszorítják a piacról a párizsiak híres kenyerét, a tradicionális bagettet. Ezért félő lehet, hogy az idővel eltűnik. A másik félelmük pedig, hogy szerte a világon nagyon sok pékárut árulnak bagett néven, aminek azonban semmi köze sincs az eredeti, ropogós héjú recepthez. Sajnos ezt itthon is megtapasztalhatjuk.

Kovászok bagett házilag

Pontosan meghatározott recept szerint készül a bagett

Egy másik kenyérféle, a perzsa lapos kenyér már felkerült a világörökségi listára. Ahogyan ugye a nápolyi pizza készítés, vagy a belga sörfőzés is. A francia kormány egyébként 1993-ban már pontosan szabályozta a hagyományos francia bagett összetételét. Csak négy összetevőt (liszt, víz, só, élesztő) tartalmazhat, és legalább 15 órát kelnie kell, 4 és 6 Celsius-fok közötti hőmérsékleten. 

Friss bagettek a Chez Matild francia pékségben

A francia pékiparnak hatalmas csapás volt a koronavírus-járvány, ezért is szeretnék a bagettet a világörökség részévé nyilvánítani. Franciaországban naponta mintegy 6 millió bagettet adnak el, de a kis családi pékségek száma az 1950-es évek óta folyamatosan csökkent – írja a CNN. Az elmúlt években 30 ezer pékség szűnt meg. 

Vannak versenytársak

Még korántsem biztos azonban, hogy Franciaország végül a bagettet nevezi az UNESCO szellemi örökség listára, két másik dolog is versenyben van ugyanis. Egyrészt a Biou d’Arbois-i borfesztivál, másrészt a híres párizsi horganyzott, bádog háztetők. Hogy végül mégis a bagett kapja-e a jelölést, arról márciusban dönt a kormány. 

Az olaszok tavaly az eszpresszó kávét jelölték a listára, azzal érvelve, hogy a kávé számukra nemcsak egy ital, hanem kultúrájuk nagyon fontos része. Az olaszok valóban imádják a kávét: évente fejenként 5,9 kiló kávét fogyasztanak el ital formájában, országszerte pedig több mint 800 kávépörkölő és 150 000 kávézó található. 

Ha otthon sütnél bagettet, itt egy remek recept és útmutató.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?