Hozzávalók
A tésztához
- 450 g liszt
- 1 tk só
- 1 ek szárított élesztő
- 1 csésze meleg víz
- 2 ek olívaolaj
A külsejére
- 3 ek méz
- 2 ek víz
- 150 g szezámmag
Simit, az igazi török streetfood
Hozzávalók
A tésztához
- 450 g liszt
- 1 tk só
- 1 ek szárított élesztő
- 1 csésze meleg víz
- 2 ek olívaolaj
A külsejére
- 3 ek méz
- 2 ek víz
- 150 g szezámmag
A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval. Az élesztőt belekeverjük a vízbe, majd a liszthez öntjük az olívaolajjal együtt, és bedagasztjuk a tésztát. Letakarva, meleg helyen 35-40 percet kelesztjük, ezután újra átgyúrjuk egy kicsit, majd 6 egyenlő részre osztjuk. A hat gombócot kb. 35 cm-es rudakká sodorjuk, kettéhajtjuk és újra összesodorjuk, majd a végüket összecsípjük, hogy kör alakú „fonatokat” kapjunk.
A mézet összemelegítjük a vízzel, elkeverjük, és először ebbe mártjuk a fonatokat, majd beleforgatjuk szezámmagba. (A törökök melaszszerűségbe forgatják, ha van ilyenetek, használjátok azt nyugodtan.) Sütőpapíros tepsire rakjuk őket, egymástól kb. 2 ujjnyi távolságra, 20 percig kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a simit receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!