Hirdetés

Kétszáz ételt kóstolhatsz három nap alatt a Gourmet fesztiválon

Káposztával töltött paprika

A savanyítás az élet egyik csodája!

Mogyoróvajas quinoapuding

MOGYORÓVAJAT mindenbe! :)
Hirdetés

Kétszáz ételt kóstolhatsz három nap alatt a Gourmet fesztiválon

Már kilencedik alkalommal rendezik meg idén a Millenárison az OTP Gourmet Fesztivált, ami jóval túlnőtt már Magyarország határain. Az utóbbi évekre a térség legjelentősebb gasztronómiai jellegű eseményévé vált, amelyre a környező országok mellett idén Oroszországból és Koreából is érkeznek fellépők. Az idei fesztivál vezérfonalát a paprika, a sercli, és a sör adja, ami első hallásra elég furcsa alapanyag párosításnak tűnik, de valóban fantáziadús ételek készíthetők belőle, ami a Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján ki is derült.
Hirdetés

Idén május 16. és 19. között foglalja el a Millenárist az OTP Gourmet Fesztivál, ahol a több mint 50 kiállító étterem sorakozik fel. Az említett alapanyagok nagyon változatosan jelennek meg a tányéron,  a paprika ugyanúgy előkerülhet fűszerként, mint zöldségként: klasszikus magyar ételekben és új fogásokban is; ahogy a sercli is többféle alakot ölthet a kenyérfagylalttól a csak formájában kenyérszerű morzsákig, de lesznek olyanok is, akik a sört is beépítik majd ételeikbe. A szervezők ezúttal is a séfek képzeletére bízták, hogyan értelmezik a közös témákat. A kenyérfagylaltot egyébként a sajtótájékoztatón meg is tudtuk kóstolni, és mindenkinél egyöntetű sikert aratott, pedig elsőre furcsa a kissé kovászos, sós íz.

Ez a játék azonban csak egy szelete lesz a fesztivál kínálatának, amelyben a séfek mellett pékek, cukrászok és a street food legjobbjai is megmutatják, mitől igazán egyediek. Idén több mint 200 fogást kóstolhatunk majd meg, ezek között az ételérzékenyek is bőven találnak kedvükre való ételeket.

„Az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt években sokak számára központi témává vált az étkezés és a főzés: szinte mindenkinek van véleménye, hitvallása, saját meggyőződése. E tekintetben a Gourmet Fesztivál egy igazi zarándokhely, ahol szinte mindenki megtalálhatja a magának való ételeket és italokat” – mondta el Nemes Richárd, a fesztivál főszervezője. Gerendai Károly, a fesztivál alapítója azt hangsúlyozta, hogy szerinte a Gourmet Fesztivál az egyre sokasodó magyar gasztronómiai rendezvények között hasonló jelentőséggel bír, mint a Sziget a zenei fesztiválok között. A látogatószám pedig  évről-évre növekszik, ami azt jelzi, hogy a közönséget is egyre jobban érdekli a gasztronómia.

Idén már nemcsak a közép-európai régióból érkeznek vendégséfek, de Moszkvából és Szöulból is. Exkluzív, külön foglalható vacsorát ad a jelenleg legizgalmasabb osztrák séfnek tartott, saját két Michelin-csillagos éttermét irányító Konstantin Filippou, akinek tányérjain a stájer és a görög konyha alapanyagai keverednek. Bemutatkozik a moszkvai Twins Garden konyháját vivő orosz ikerpár, akikkel a többi között kürtcsiga és kamcsatkai rák is érkezik. És a szöuli Michelin-csillagos Lee Jong Kuk autentikus koreai ebédet ad több mint tíz évig érlelt, védjegyszerű osztriga- és szójaszószaival.

A gasztroszínpadon nem csak ők állnak a fesztivál vendégei elé, de Bledar Kola, a tiranai Mullixhiu étterem Nomában edződött séfje, és a burgenlandi Gut Purbach konyháját irányító, belsőségrajongó Max Stiegl is, akinek az éttemrét nemrég mi is meglátogattunk, és hosszú cikkben lelkendeztünk a menüről, amit itt tudtok elolvasni.

A fesztivál harmadik kiemelt témája a sör, amit nem csak egy átfogó magyar kézművessör-felhozatal, de klasszikus cseh és belga sörök is megjelenítenek a fesztiválon – természetesen a hagyományosan kiállító magyar borászatok, pezsgőházak és prémium pálinkafőzdék mellett. Érkezik továbbá Olaszországból a trentói Ferrari pincészet, az olasz pezsgőház szakembere segítségével megismerkedhetünk a legjobb tételekkel egy mesterkurzuson, és a pezsgőkhöz exkluzív ebédet főz Széll Tamás és Szulló Szabina, az idén saját éttermével is újra Michelin-csillagot szerző séfpáros.

Az idei év újdonsága az egyik kiemelt alapanyaghoz kapcsolódó Paprika Pop Up helyszín, ahol a fesztivál három napján három ismert séf bográcsos ételkészítését lehet testközelből végigkövetni. Pénteken az érsekcsanádi Rév Csárda mestere, Tinusz Gábor főz hagyományőrző, lobogtatva forralt dunai hallevelet, szombaton Bíró Lajos látványban könnyített, de tartalmában teljes csülökpörköltje mutatkozik be, míg vasárnap az első magyar két Michelin-csillagos étterem, az Onyx séfje, Mészáros Ádám készít velős csülkös pacalt.

A fesztivál az Electroluxszal közös workshopjain a résztvevők a saját szakácstudományukat is tökéletesíthetik. Itt a sütés kerül előtérbe: terítékre kerül a tökéletes brióstészta, a különböző kovászolt kenyerek, mi több, a sörös brownie, és lesz szó az otthoni hússütésről, kimchierjesztésről és fűszersókeverésről is. A legtöbb ételt gluténmentes változatban is elkészítik az érdeklődőkkel.

A napijegy és a bérlet április 30-áig kedvezményes elővételi áron, 3.900 és 7.900 Ft-ért szerezhető be. Részletes program, menüsor és jegyvásárlás a www.gourmetfesztival.hu oldalon.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások