Hirdetés
Instant

Minden gyümölcsöt frissen préselnek a kulacsodba a budai Léműhelyben

Hirdetés

Minden gyümölcsöt frissen préselnek a kulacsodba a budai Léműhelyben

Hirdetés
Molnár Róbert már akkor is próbált csomagolásmentesen élni, amikor még senki sem hallott a műanyagmentes júliusról. A másik nagy mániája pedig a gyümölcslé, ezért is határozta el, hogy ezt a kettőt ötvözi, és egy csomagolásmentes dzsúszbárt, vagyis hivatalos nevén Léműhelyt nyit.
Hirdetés

Pedig a dolog nem volt egyszerű, az engedélyek intézése több, mint nyolc hónapig tartott. Amikor ugyanis a hatóságok meghallották, hogy hőkezeletlen leveket akar árulni, ráadásul csomagolás nélkül, csak vakarták a fejüket. Végül hosszú előkészületek után, májusban nyílt meg a csomagolásmentes Léműhely a Bikás parknál. A levek tulajdonképpen a kirakatban készülnek, a tulajdonos egész nap bent áll, és a vevők előtt gyártja a gyümölcslét. 

Folyik az almalé, fotó: Kalas Györgyi

A levek préselése sem akárhogyan folyik. A Léműhelyben kizárólag frissen préselt leveket kapunk, azaz amit iszunk, az pár perccel előtte még zöldség és gyümölcs volt. Róbert nem használ gyümölcscentrifugát, mert mint mondja, az tönkre teszi a gyümölcsök értékes enzimjeit. Ezért egy saját maga fejlesztette préssel dolgozik. A szőlőprést egy borászatból szerezte, és több mint öt évig alkakítgatta, amíg saját bevallása szerint tökéletes nem lett. Célja, hogy minél kevésbé sérüljön a gyümölcs, és minél több levet tudjon kinyerni belőle. 

Molnár Róbert a Léműhely tulajdonosa és egyedüli alkalmazottja, fotó: Kalas Györgyi

A visszamaradt gyümölcshúst pedig minden esetben komposztálja. A tulajdonos a HuMuSz (régebbi nevén Hulladék Munkaszövetség) segítségével talált egy céget, amelyik befogadja komposztnak a gyümölcshúst, bár egyelőre Róbert maga szállítja oda. Azt mondja, a narancsot egy lébárban nem lehet kikerülni, hiszen az a legnépszerűbb gyümölcs, bár ő próbál mindenkit az alma felé terelni. De szerinte tévhit, hogy a narancs héját ne lehetne komposztálni, és rosszat tenne a talajnak. Préselés előtt egy bio mosószerrel alaposan átmossa a narancsot, hogy minden vegyszermaradvány és a viasz is lekerüljön róla, és ezt tanácsolja otthonra is mindenkinek. (A legtöbb szakember egyébként azt ajánlja, citrusféléket ne dobjunk a komposztba, mert az illóolajok gátolják a bomlási folyamatokat, mostanában azonban többször hallani ennek ellenkezőjét is.)

A Léműhely kínálata egyelőre korlátozott, ki is van írva az ajtó fölé, hogy “próbaüzem”. Amikor arra jártam, narancs-, ananász-, alma- és kivilevet lehetett kérni. Ennek oka, mint Róbert elmondta, hogy felesége 9 hónapos terhes, és majd csak a kisbabája születése után fogja gőzerővel beindítani az üzletet. 

Fotó: Kalas Györgyi

Szeptembertől a tervek szerint lesz rengeteg zöldség- és gyümölcslé: cékla, répa, szőlő és körte. Az árak kifejezetten barátiak, főleg a plázákban található gyümölcslevezőkhöz képet. Amiről én egy ideje már le is szoktam, mert mindent műanyag pohárban, szívószállal adnak. A Léműhelyben 2 deci alma 180 Ft, a narancs 350, az ananász pedig 450, de mindezek kombinációja is kérhető.

Ha valakinél nincs kulacs, 80 Ft-ért tud egy kétdecis, vagy 120 Ft-ért félliteres üveget venni. Visszaváltani nem tudja, mert ahhoz még egy külön engedély (és külön helyiség kellene), de a visszahozott üvegeket újra megtöltheti. Róbert minden hónapra kitalál valamit, hogy feldobja a Léműhely életét. Hamarosan érkeznek például a tisztított szalamszál-szívószálak, szeptemberben pedig kulacsszépségversenyt tervez.

Fotó: Kalas Györgyi

Egyetlen bánata, hogy nem kapott engedélyt a zöldség pucolására, (nem hozhatja be az árut tisztítatlanul a boltba) úgyhogy a répát és a céklát egyelőre előre csomagolva, tisztítva rendeli. De tervei között szerepel egy saját tisztítóüzem beindítása is, hogy teljesen ki tudja iktatni a rendszerből a műanyagot. Azt mondja, a műanyag mentességet nagyon komolyan veszi. Viszonteladásra is csak olyanokkal köt szerződést, akik garantálják, hogy nem műanyagban árulják a leveket.

Amíg ott voltam, legalább öten jöttek be a boltba, és mindenki hozta a saját kulacsát. Senki nem akadt fenn azon, hogy nincs előre csomagolva a gyümölcslé. A tulajdonos azt mondja, mindenki nagyon jól veszi a csomagolásmentességet, és már számos törzsvevője is van. 

Léműhely, Tétényi út 63. 6/b pavilon

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások