Újra kinyit Budapest legizgalmasabb péksége
Árgyelán Timi és spanyol párja, Joaquim Escriva de Balaguer Bécsből költöztek Budapestre, és egy alig pár négyzetméteres helyen nyitottak ketten egy kis pékséget. Maguk sem gondolták volna, hogy az üzlet ekkora siker lesz, hamar kialakult a rajongótáboruk és a törzsközönségük. Timi azt mondta, ők úgy gondolták, hogy majd eladnak napi 30 kávét, meg 15 péksütit, és közben jól érzik magukat. Csakhogy a forgalom minden várakozásukat felülmúlta.
Az egykori szalámibolt azonban nem túl nagy, ráadásul eleve csak egy évre terveztek, ezért is volt benne a pékség nevében a nomád szó (az alma a spanyol lélek szóból jött). Timi azt mondta, náluk sosem lehet tudni, mikor mennek tovább. Tavaly december végén be is zártak, hogy átgondolják a folytatást, mivel már nagyon kimerültek, napi 15-16 órát dolgoztak minden nap. Most azonban szerencsére – és részben engedve a rajongók nyomásának – március 9-től újra kinyitnak, de egyelőre csak a hétvégékre.
Kicsit félünk, hogy így még nagyobb lesz a tömeg, de aki még nem próbálta az Alma Nomad Bakeryt, az valamelyik hétvégén mindenképpen látogasson el, mert nem egy mindennapi pékségről van szó! Timi és Joaquim külföldön ismerkedtek meg, mindketten szakácsként dolgoztak. Mivel a pék-szakma mindkettőjüket érdekelte, együtt kezdtek el sütni, és tulajdonképpen együtt tanulták ki a szakmát, könyvekből, autodidakta módon.
Hogy miért az egyik kedvenc helyem az Alma? Például azért, mert szinte mindig van quiche, amit imádok, és Timi amúgy is nagyon sok sós süteményt süt, nem csak pogácsákat. Mindehhez friss, szezonális alapanyagot használ, a quiche-eken a klasszikus alapanyagok mellett biztosan visszaköszönnek a friss zöldségek, mint a spárga, padlizsán, cukkini, paradicsom, zsálya, csakúgy, mint a bundázott brióson, ami az egyik kedvencem, és szintén nagyon különlegesnek számít. A kenyerek a legjobb pékségekével vetekednek, és csodásak az édes péksütik is, éppen azért, mert nem túl édesek és nem is tömények, – a tönkölyös galette például zseniálisan finom. Nem előre megírt, százszor lesütött recepttel dolgoznak, hanem a hirtelen ötletek és a szezonalitás vezérli őket. Kicsit olyan a hely, mint egy kísérleti műhely, csak valahogy mindig minden kísérlet jól sikerül.
És amiért még jó az Alma Nomad Bakery az a meghitt, kuckós hangulat, az egész hely végtelenül otthonos. Bár bent sokan nem férnek el, jó időben csodálatos reggelizni a hangulatos Kamermayer téren. A sütemények 690 és 990 Ft között mozognak, de nagy adagokról, és sok összetevős készítményekről van szó, amelyek bőven beillenek egy kiadós reggelinek vagy könnyű ebédnek is. Örülök, hogy Timiék végül nem indultak útnak, és maradtak Budapesten.
Vitkovics Mihály utca 3/5. Nyitva: Szombat-vasárnap: 9.30-15.00
Fotók: Kalas Györgyi