A kínai holdújév vagy tavaszünnep a világ népességének egynegyede számára az év legnagyobb ünnepe, és nemcsak Kínában, de Ázsia más országaiban is ünneplik. Időpontja minden évben változik, de általában a február 4-hez legközelebb eső újhold napján van. Ilyenkor a családok szerte az országból összegyűlnek, meg is ajándékozzák egymást, és persze finomakat esznek.
A magyarországi járványhelyzet miatt sajnos idén sem lesz kínai újévi ünnepi tömegrendezvény a budapesti Chinatownban. Az ünnepi hangulat ennek ellenére érezhető a negyedben, minden tele van vörös lámpásokkal, újévi jószerencse feliratokkal. És természetesen ez a legjobb helyszín, ha autentikus kínai hangulatra vágyunk, így mi is arra biztatunk titeket, hogy zarándokoljatok el a kínai negyedbe, főleg ha még eddig nem voltatok! Irányt mutató, összefoglaló cikkünket a helyről itt olvashatjátok.
Holdújévre kötelező: Dabao Jiao zi
Mivel nincs kínai újév jiaozi, azaz kínai töltött batyu nélkül, így elsősorban mi is egy ilyen helyet ajánlunk a figyelmetekbe. Ezekért a töltött gombócokért teljesen odavagyok. Ráadásul a hely ár/érték arányban is zseniális, 1500 Ft-ért kapunk 15 húsos táskát, egyedül szinte nem is lehet megenni, egy salátával simán kétszemélyes adag. Az étteremben egyébként néhány más étel is van, de szinte mindenki csak a jiaozi-ért jár ide. A batyuk ráadásul helyben készülnek a szemünk láttára, így garantáltan frissek. Ha nagyon ízlett, fagyasztott formában haza is vihetjük.
Zhu & Co
A másik szuper batyus hely a városban, a Zhu & Co egy fiatal pár közös vállalkozása, az étteremben az egyik tulajdonos, Ji szülei készítik a batyukat. A jiaozi főleg Észak-Kínára jellemző étel, mivel ott hűvösebb van, és kevesebb az alapanyag. Ők nem főzik, hanem pirítják, jelenleg ötfélét kérhettek – ebből kettő vegetáriánus. Mindegyik töltelék saját fejlesztés, amit Ji anyukája kísérletezett ki. Nagyon kedves hely, és nem utolsósorban remek a batyu. A kínai holdújév másik jellegzetes étele a nian gao rizstészta, ezért most ezen a héten kivételesen ezt is kóstolhatod a Zhu-ban.
101 Bistro
Különleges étellel készül a kínai újévre a 101 Bistro is, a róluk szóló korábbi cikkünket itt olvashatjátok. „A char siu eredetileg azt jelenti, hogy villán sült hús, és Kína Kanton tartományából származik. Maga a siu mei az élőtűzön való sütés művészete, amit sokan joggal a BBQ kínai megfelelőjének tartanak. A char siu mára az egész világon elterjedt, itthon talán kevésbé ismert étel, amit fűszerezése és az elkészítési módja tesz különlegessé.
A sertéstarja először egy cukros, sós, csillagánizsos, vörös kojis marinádba kerül, ahol hagyjuk pihenni pár napot, majd izzó faszénen sütjük készre, ezt követően pedig egy forró sziruppal kenjük meg, ami megadja a char siunak a jellegzetes, élénk vörös színét. A vörös szín itt is, mint megannyi kínai ételben, egy szimbólum, ami gyakran társul a kínai holdújévvel és a tüzet, illetve a megújulást és a szépséget reprezentálja” – írják a 101 oldalán. Ez a különleges hús tehát a héten kóstolható náluk is.
Wang Mester Mozium
Wang mester nagyon különleges étterme, amiről itt írtunk nektek. Bár ők nem készülnek külön ajánlatokkal az újévre, ez nem is szükséges, hiszen az étlap így is rendkívül bőséges. A Moziumban egyébként nemcsak remek ételeket, hanem nagyon különleges koktélokat is találtok.
Nefrit Kínai Étterem
Ha semmit mást nem szeretnétek, mint viszonylag gyorsan jó minőségű kínai kajához jutni, akkor szeretettel ajánlom a Nefrit éttermet Budán, az Apor Vilmos téren. Itt ne várjatok kiemelkedő ízrobbanást, viszont mindig megbízhatóan jó minőségben készítenek el mindent, ráadásul szép nagy adagokkal. Megbízható kínai konyha egy-két különleges fogással, mint például az ujgur bárány, a gyömbéres homár vagy többféle sárkányfészek!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!