Hirdetés
Green Kitchen

A Szépművészeti Múzeumban ebédeltem, és nem bántam meg

Hirdetés

A Szépművészeti Múzeumban ebédeltem, és nem bántam meg

Hirdetés
Már egy éve megnyílt a felújított Szépművészeti Múzeum, és régóta terveztem, hogy ellátogatok. Ez sajnos csak most sikerült, az épület és a kiállítás tényleg lenyűgöző, de ne ijedjetek meg, nem erről fogok értekezni! Bár a kiállítás is magával ragadott, talán még nagyobb meglepetés volt a múzeum alagsorában megbújó, elég nagy étterem – hasonlót ugyanis itthon még nem láttam.
Hirdetés

Sok külföldi múzeumban egészen természetes, hogy főtt étel is van – hiszen ki ne éhezne meg a folyamatos festménynézegetésben –, itthon viszont eddig csak a büfé műfaj volt divat. Az sincs sajnos túl kifinomult szinten, de ha valaki tud jó múzeumi büfét bárhol az országban, kérem, szóljon.

A felújított Szépművészeti Múzeum belülről, fotó: Kalas Györgyi

A Szépművészeti Múzeum aljában viszont egy egész pofás kis önkiszolgáló étterem húzódik meg, ahol remekül lehet ebédelni is. A Fine Art Bistro ráadásul jól is néz ki, szerintem kihoztak belőle mindent, amit lehet – bár azért ez mégiscsak egy pince. Egy ilyen nagyszabású múzeum étterme lehetne valami sokkal hangulatosabb, nagyvonalúbb helyen.

A Fine Art Bistro belülről: szép, de ablak sajnos nincs, fotó: Kalas Györgyi

De térjünk is át az ételekre, amelyek viszont nem okoztak csalódást. Mivel sok asztalon láttam ebédmenüt, először én is azt kértem, de kiderült, hogy az csak ott dolgozóknak jár, látogatóknak nem. A vendégek a kirakott ételekből választhatnak – a kínálat egyébként elég bőséges volt. Kezdetnek van kétféle leves és egy elég nagy salátáspult, ami megfelelően fel volt töltve. A saláta egységesen 900 forint, annyit lehet a tálba tenni, amennyi belefér. Ha valaki éppen egy capresét kíván, és telerakja mozzarellagolyókkal, paradicsommal meg olajbogyóval, az ár érthető is, de ha csak savanyú uborkát meg céklát enne, erősen pórul jár.

Leves és saláta, fotó: Kalas Györgyi

Az ételkínálat terén láthatóan alapoztak a külföldi vendégekre is. Így van a készételek között például mangalicapörkölt nokedlivel és sült kacsacomb is. A honlapon a leírásban egyébként hangsúlyozzák, hogy csak minőségi magyar alapanyagokból főznek. Többségben vannak azonban a könnyebb ételek: csirkemell panko morzsában, grillezett lazacsteak, jércemellcaprese, vagy éppen olívás bulgurral töltött padlizsán.

Fotó: Kalas Györgyi

A legtöbb főétel ára kétezer forint fölött van, ez alatt csak a csirkés és zöldséges ételek voltak, bár körettel együtt ezek is többre jönnek ki. Őszintén szólva egy múzeumi étteremtől nem is várja az ember, hogy olcsó legyen. De hogy miért egy papírfecnire felfirkantott tábláról kell megtudnom, mi az ebéd, az nem egészen értem, – ez egy szépművészeti múzeumtól meglehetősen stílustalan. A tányérok viszont szépek.

Szedett-vedett feliratok, fotó: Kalas Györgyi

Én végül egy panko morzsás csirkemellet ettem – ez volt az egyik legolcsóbb étel – vegyes körettel és egy tál salátával, mindezért 3200 Ft-ot fizettem. Kifejezetten jóllaktam, és jól is esett. Bár bisztrónak azért nem nevezném ezt a helyet, inkább egy nagyon jó minőségű, felsőbb kategóriás kifőzdének. A személyzet kifejezetten kedves és segítőkész, ami nagyon kellemes meglepetés volt.

Az ebédem, fotó: Kalas Györgyi

A büfé rész még egy fokkal meggyőzőbb. A pultban viszonylag friss szendvicsek sorakoznak, a sütemények gyorsan cserélődnek, és gusztusosak, messze túlmutatva a megszokott puncs kocka színvonalán, és ugyanez elmondható az italokról is. A sütemények 750, a presszó kávé 450 Ft-ba kerül. Bár a büfé jóval szellősebb és kevésbé van pincehangulata, de azért innen is hiányzik néhány ablak.

A kávézó, fotó: Kalas Györgyi

Összességében remek családi program lehet egyik hétvégén betervezni a Szépművészeti Múzeumot egy ebéddel együtt, akár gyerekekkel is. Nagy hátrány viszont, hogy az étterem nem túl hangulatos, sőt kissé steril. Az viszont nagyon hasznos, hogy a festményektől megszédülve nem kell éhesen valami ebédelős helyet keresni a Hősök tere környékén.

Fotó: Kalas Györgyi

Ami viszont számomra hatalmas negatívum, hogy a Fine Art Bistro belépőjegy nélkül nem látogatható. Persze a forgalommal nem vagyok tisztában, lehet, hogy a nyári turistaszezonban nem bírna el a hely külsős vendégeket.

Fine Art Bistro, Szépművészeti Múzeum, 1146 Budapest, Dózsa György út 41.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások