Hirdetés
Green Kitchen

Lassan hozzánk is elérkezik a pizzamennyország: újabb hellyel erősít a Digó

Lassan hozzánk is elérkezik a pizzamennyország: újabb hellyel erősít a Digó

Hirdetés
Ha van igazi sikertörténet a mai gasztronómiában, akkor a nápolyi pizzáé biztosan az. És igazi sikersztori a nápolyi pizzát készítő Digóé is, ami ideiglenes, aprócska pop-up udvarból elindulva az Erzsébet téren ugyan némileg megállapodott, de azt hiszem, senki sem vitatkozna azzal, hogy kijárt már nekik egy állandó hely.
Hirdetés

Ebben Gerendai Károly is nyújtott némi segítséget, aki annyira hisz a nápolyi pizzában, hogy befektetőként is beszállt a Digóba. Így viszonylag hamar, nagyjából fél év alatt megvalósulhatott a kis étterem a Kazinczy utcában. 

A tulajdonos Papp Zoltán és Gerendai Károly. Fotó: Mudra László

Papp Zoltán tulajdonos pár éve teljesen amatőrként szeretett bele a nápolyi pizzába, és minden technikát nagyon precízen elsajátított. Lázasan kereste a megfelelő kemencét és hozzávalókat, míg meg nem találta azt, ami számára tökéletes. A nápolyi pizzának szigorúan meghatározott szabályai vannak, amiket mi is leírtunk már ezerszer. Pontosan elő van írva, milyen lisztből, milyen vízből, milyen paradicsomból és sajtból készülhet. És ami ezekből létrejön, az – pont egyszerűsége miatt – a világ egyik legtökéletesebb étele. 

Fotó: Mudra László

Míg 4 éve csupán egyetlen nápolyi pizzéria, az Igen árválkodott a városban, mára gombamód szaporodnak az ilyen jellegű éttermek. Én mondjuk lehet, hogy nem a Kazinczyban nyitottam volna meg az újabb üzletet, (van itt már egy pár nápolyi pizzéria) de hát szerencsére nem nekem kell üzleti döntéseket hoznom. Az étterem ráadásul nagyon csinos lett, jó helyen van, és a szűk utca valóban emlékeztet kicsit az olasz utcákra is – ahogyan a tulajdonos, Zoli fogalmaz. 

Az új hely viszonylag kicsi, összesen harminc ember tud leülni, de ez a műfajból is adódik. Bár egy pizza a közel 400 fokos kemencében mintegy másfél perc alatt megsül, de a tésztát folyamatosan nyújtani, feltétezni, forgatni kell. Így nagyjából ennyi embert tudnak biztonsággal kiszolgálni. A pizzabucik a nápolyi előírásoknak megfelelően nagyjából 24 órát kelnek, majd feltétezés után igen hamar elénk kerülnek a forró kemencéből.

Erősen csodálkoztam, hogy itt, a belváros közepén sikerül fatüzeléses kemencét alkalmazni, de ma már olyan speciális vizes szűrőket lehet a kéményekbe szerelni, amik ezt is lehetővé teszik. Zoli nagyon hisz a fával fűtött kemencében, hiszen a láng feltétlenül szükséges a nápolyi pizzához: ettől sül meg a teteje. 

A kínálat az új Digóban két részre oszlik: egyrészt vannak a klasszikus pizzák, egészen pontosan négy. A mindenki által ismert Margherita, a csak paradicsomos és fokhagymás Marinara, van egy fehér alapú, azaz Bianca, és a Margherita egy D.O.P., azaz eredetvédett változatban: San Marzano paradicsommal és D.O.P. Bufala Mozzarellával. Hogy mi is az a D.O.P., arról ebben a cikkben tudtok bővebben olvasni

Fotó: Mudra László

Aki valamennyire képben van a nápolyi pizzát illetően, az tudja, hogy ezek sosem tartalmaznak sok feltétet, a hangsúly mindig a tökéletes tésztán van. Ettől függetlenül, aki valami különlegesebbre vágyna, az új Digóban azt is megkaphatja. 

A speciál pizzák között található jelenleg a tulajdonos egyik kedvence, a friariellis és nápolyi szalámis pizza – előbbi egy speciális, olasz brokkoliféle, amit a spenóthoz hasonlóan készítenek. Van ezenkívül szarvasgombás, salsicciás pizza és calzone is. Megmondom őszintén, nekem ezek kevésbé jöttek be: a friarielli nem annyira működött számomra a pizzán, a szarvasgombáért pedig nem vagyok oda.

Fotó: Mudra László

Én tehát, ha majd a Digóban járok – mert fogok, az száz százalék –, mindig maradok a tradicionális változatoknál, mert azok embertelenül finomak. A sima Marinara is nagyon ízlett, de onnantól csak fokozódott az élvezet, amíg el nem jutottunk a Margherita D.O.P.-hez, ami tényleg mindent vitt. A speciálok között nekem a calzone jött be a legjobban: szaftos, finom töltelékkel, bár én ezt a műfajt kevésbé szeretem. 

Fotó: Mudra László

Ami azonban talán még ezeknél jobb volt, az az egyik előétel (ebből összesen kettő van): a Burrata a kemencéből. Ezt pontosan így képzeljétek el, ahogy hangzik: cserépedényben paradicsomszósz és burrata (lágy, gyúrt sajt), kemencében jó forróra melegítve, hozzá kemencében sült focaccia, megszórva rengeteg dióval, fenyőmaggal és mézzel. Ennek helyes fogyasztása az olvasztott sajtba való tunkolás. Ezt kihagyni hatalmas vétek, ráadásul szerintem az ára is nagyon rendben van: 1490 Ft.

Fotó: Mudra László

A pizzák egyébként 1990-től kezdődnek – ez természetesen a Marinara –, a legdrágább speciál pedig 2990 Ft. Lehet kérni mindenre extra feltétet is: pármai sonkát, olasz szalámit, rukkolát vagy burratát is. 

Fotó: Mudra László

Nehéz nekem elfogulatlanul beszélni a nápolyi pizzáról, mert tényleg nagyon szeretem, de ha objektív próbálok maradni, akkor sem tudok mást mondani, mint hogy menjetek a Digóba pizzázni!

Digó Pizza, 1075 Budapest, Kazinczy utca 32. 


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások