Hirdetés
Green Kitchen

Megnyílt az új törzshelyed a Ráday utcában, mindenkit vár a Jelenke!

Hirdetés

Megnyílt az új törzshelyed a Ráday utcában, mindenkit vár a Jelenke!

Hirdetés
Új egységet nyitott a budapesti éjszakában már évtizedek óta megkerülhetetlen Jelen Bisztró. A megszokott hangulattal, baráti árakkal és szuperkedves kiszolgálással várnak a Ráday utcában.
Hirdetés

A Blaha Lujza téri Jelen 2007 óta a 20-as, 30-as korosztály egyik kedvenc belvárosi találkozóhelye. Nemrég a bezárás veszélye fenyegette, a tulajok viszont mindenképp szerették volna megmenteni. A terv az volt, hogy egy kisebb helyen, de a megszokott hangulattal várják majd régi és új vendégeiket. A sors azonban közbeszólt, és míg a legtöbben veszteséggel jöttek ki a járványhelyzetből, nekik nemcsak sikerült megtartani az eredeti lokációt, de úgy döntöttek, ha már így alakult, ezt a helyiséget sem hagyják veszni. 

Fotó: Mudra László

A Jelenkében is abszolút sikerült újra megvalósítani azt a légkört, amit a „nagy öregtől” már megszokhattunk. Kicsit romkocsmás, de mégis otthonos az enteriőr, ami 100%-ban az egyik tulajdonosnak, Perlaki Zsuzsinak köszönhető. Olyannyira, hogy a falakat borító, főleg 80-as évek végéről származó koncertplakátok mind az ő személyes gyűjteményéből kerültek ki. Sokon visszatérő név az egykori, alternatív rockot játszó zenekar, a Cs. V. Műhely, ahol billentyűsként játszott. 

Perlaki Zsuzsanna, tulajdonos/ fotó: Mudra László

Mivel korábban egy sarokra laktam innen, többször megfordultam már itt, de akkoriban minden fal fehér volt, így egyáltalán nem érvényesült a boltíves mennyezet. Az átfestésnek köszönhetően azonban most nem lehet nem észrevenni, és baromi jól feldobja a teret. A szőnyegről, székekről és más bútorokról visszaköszönő piros szín pedig melegséget és barátságos hangulatot áraszt. Nem is kellett sokat várniuk a már megszokott törzsvendégkekre, ahogy kedvenc operatív törzsünk zöld utat adott, máris bevették az új egységet. 

Fotó: Mudra László

A ‘győztes csapaton ne változtass’ elvet követve, a járvány ellenére, igyekeztek mindenkit megtartani a felszolgáló személyzettől, az üzletvezetőkön át a séfig. Az étlap is nagyon hasonló. Pár újdonságot leszámítva áthozták a már közönségkedvencnek számító ételeket, mint a kókusztejes thai csirkeleves, a hamburgerek és az erdei gyümölcsös sajttorta. Az árak az ételek minősége és mennyisége tekintetében szerintem több mint jutányosak. A budapestiek fejében a Ráday utca valahogy még mindig egy turistavadász területként él, Zsuzsiéknak pedig nem titkolt szándéka ezzel szakítani. Mind az étlap, mind az itallap kialakításakor arra törekedtek, hogy a helyi átlagfizetésből is jól tudja magát érezni az ember. Hétköznap déltől a környéken élők legnagyobb örömére lehet menüzni (3 fogás/1790 Ft), és hamarosan itt is szeretnék bevezetni a hétvégi brunchot. Na de lássuk az újdonságokat! 

Ecsedi Dániel séf/ fotó: Mudra László

Pappardelle erdei gombákkal, pirított zsályával és parmezánnal

Elöljáróban el kell mondanom, hogy az SK-bázison egy gigatitkos projekt miatt két hete tésztát ettünk tésztával, így azt gondoltam, hogy most egy darabig köszi, de elég volt. Ez pont addig tartott, míg a séf, Ecsedi Dániel elém nem tette ezt a tányért. A zsályának köszönhetően (ami egyébként Zsuzsi kertjéből való) már messziről lehet érezni az illatát, és alig vártam, hogy megkóstoljam. A tészta nagyon könnyű, a gombamártás szuperkrémes, de a pirított zsályától lesz igazán finom. Parmezán is került rá bőséggel, így senkinek egy szava nem lehet, én alig hagytam valamit a tányéromon – hajrá, beach body… Mindezt 2190 Ft-ért.

Fotó: Mudra László

Panko morzsába forgatott kecskesajtgolyók

Ennél kicsivel diétásabb étel érkezik, mégpedig a rántott kecskesajtgolyók, amiket rukkolával, paradicsommal, spárgával és pirított kenyérrel tálalnak. Ha nem vagy nagyon éhes, de azért ennél valamit borozás/sörözés közben, ez tökéletes választás. A saláta egyszerűen fűszerezett, són, tarka borson és némi balzsameceten kívül más nem került rá, de mivel a kecskesajtnak önmagában elég intenzív íze van, így nem is volt hiányérzetem (2290 Ft). 

Fotó: Mudra László

Zöld morzsás sertésszűz pirított burgonyával

Hiába a hús és a krumpli együttes jelenléte, ezt is inkább egy könnyű ebédnek/vacsinak sorolnám be, ami után nem akarod azonnal kigombolni a nadrágodat, de éhes sem maradsz. A húst először sóval lepirítják, majd rozéra sütik, végül pedig bazsalikomos-petrezselymes-fokhagymás bundába forgatják. A szűz tökéletesen puha, a krumpli finom ropogós, a saláta is teljesen rendben, all in all egy egyszerű, de nagyszerű fogás (2990 Ft). 

Fotó: Mudra László

Az itallapon szintén nincsenek nagy meglepetések, de jó értelemben. Az egyetemisták, a multiból érkezők és a környéken lakók is biztosan találnak kedvükre valót, akár egy laza haveri találkozóról, akár ünneplésről legyen szó. Nagy örömömre a borválaszték meglehetősen széles, így kétfélét is kóstoltam. Ezekből Kiss Attila olaszrizlingje került ki győztesen (690 Ft/dl). Aki jobban a lovak közé csapna és/vagy nincsen holnap (csak másnap) jeligével érkezik, szintén örvendhet, ugyanis az utóbbi években egyre népszerűbb ital, a Tubi is kapható. 

Fotó: Mudra László

Ha kicsit meghittebb környezetben élveznéd a hamisítatlan Jelen-érzést, vagy csak olyan törzshelyet kerestek a barátaitokkal, ahol nem kell lenullázni a bankszámládat egy-egy világmegváltó beszélgetésért, mindenképp itt a helyed! 

Cím: 1092 Budapest, Ráday utca 11-13.

[wpgmza id=”2″ marker=”398″ zoom=”18″]

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások