Mivel mással lehetne különlegessé tenni ezt az ünnepet, mint egy saját tortával, aminek elkészítésére a Magyar Cukrász Ipartestület, Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapest Brand Zrt. pályázatot írt ki. A pályázatra alkotott tortáknak a 150 évvel ezelőtti Budapest hangulatát kell feleleveníteniük, az akkori népszerű alapanyagok formájában. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői biztosították a pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot. Cukrászdák, vendéglátó egységek és vendéglátóipari szakképző iskolák dolgozóinak és tanulóinak jelentkezését várják.
Pest, Buda és Óbuda
A három csoport, amelyben nevezéseket fogadnak, a három egyesítés előtti városról kapta a nevét.Az első csoport Pestet képviseli, amiben a 19. századi egzotikus alapanyagok felhasználását várják, mint a csokoládé, a gránátalma, az ananász, a pisztácia, a narancs vagy a füge. A második kategóriába, amely Buda nevét viseli, a Budapesten és környékén jellemző alapanyagok felhasználásával készülő tortákkal lehet nevezni, mint a szőlő, a mandula, a sárgabarack, a mogyoró, a gesztenye és a dió. Végül a harmadik, Óbuda csoport az 1870-1880-as évek jellegzetes fűszereire épül, mint a vanília, a rózsa, az ánizs, az ibolya, a kávé és a citrom. Emellett olyan kikötések is vannak, hogy adott alapanyagokat nem tartalmazhatnak a torták, mint például fondantot, aromákat, növényi habot vagy margarint.
A verseny célja, hogy olyan torták szülessenek, amelyek alapanyagaikban a múltat, megjelenésükben pedig a jelent képviselik. A pályázat nyertes tortáját a tervek szerint 2023. november 17-én ünnepélyes keretek között kóstolhatja először a nagyérdemű, méltón ünnepelve Budapest fennállását.
Ha felkeltette az érdeklődéseteket a pályázat, akkor részletesebb információkat a Magyar Cukrász Ipartestület oldalán találhattok.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!